default-image

Επιστήμονες τιμούν με την παρουσία τους το Π.Κ.

Κρήτη
Επιστήμονες τιμούν με την παρουσία τους το Π.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παρόν δίνουν δύο κορυφαίοι επιστήμονες στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σήμερα 8 και αύριο 9 Οκτωβρίου 2015, οι οποίοι είναι προσκεκλημένοι του Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας.

Ο επιστήμονας «David Grossείναι Chancellor's Chair Professor of Theoretical Physics και πρώην διευθυντής του Kavli Institute for Theoretical Physics στο πανεπιστήμιο της Santa Barbara, CA. Έχει πάρει το βραβείο Nobel φυσικής του 2004 μαζί με τους Politzer και Wilczek για την καθιέρωση της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής σαν θεωρίας που περιγράφει τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις».

Ο δεύτερος επιστήμονας που τιμά το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την παρουσία του είναι ο «Alexei Starobinsky, κύριος ερευνητής στο περίφημο  Landau Institute of Theoretical Physics κοντά στην Μόσχα. Είναι ο πρώτος φυσικός που το 1980 πρότεινε την ιδέα του κοσμολογικού πληθωρισμού, μια θεωρία που σήμερα εξηγεί τα πολυπληθείς  παρατηρήσεις που κάνουμε στο αρχέγονο σύμπαν».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ο A. Starobinsky θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις του κοσμολογικού πληθωρισμού, σε ομιλία του την Παρασκευή στις 11:00 στο τμήμα Φυσικής, ενώ ο D. Gross θα δώσει μια γενική ομιλία με θέμα "Τα σύνορα της θεμελιώδους φυσικής" αύριο, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στις 16:00 στο αμφιθέατρο Μανασάκη, στο φοιτητικό κέντρο του Πανεπιστημίου στην περιοχή Βουτών».

Οι δύο αυτοί επιστήμονες συμμετείχαν στην Ημερίδα "Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας" που οργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, και βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το βιογραφικό του D. Gross

«Ο D. Gross πήρε το διδακτορικό του το 1966 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, και είχε προηγουμένως την έδρα μαθηματικής φυσικής Thomas Jones στο πανεπιστήμιο του Princeton.

Έπαιξε κεντρικό ρόλο στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και στην θεωρία των χορδών. Το 1973 με τον τότε φοιτητή του Frank Wilczek ανακάλυψε την «ασυμπτωτική ελευθερία», ένα κύριο γνώρισμα των μη-αβελιανών θεωριών βαθμίδας και τους οδήγησε στην καθιέρωση της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής σαν την θεωρία που περιγράφει την ισχυρή αλληλεπίδραση μέσα στους πυρήνες των ατόμων της ύλης. Αυτό συμπλήρωσε το Καθιερωμένο Πρότυπο των Θεμελιωδών Αλληλελεπιδράσεων που περιέχει την ηλεκτρομαγνητική, την ασθενή και την ισχυρή αλληλεπίδραση.

Ο D. Gross πήρε το 2004 το βραβείο Nobel φυσικής μαζί με τους  Politzer και Wilczek, για αυτήν την ανακάλυψη. Έχει συνεισφέρει επίσης σημαντικά στην θεωρία των υπερχορδών, μια θεωρία που φέρνει κοντά την βαρύτητα και την κβαντική μηχανική.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία όπως το βραβείο  Sakurai, το βρανείο MacArthur, το μετάλλιο Dirac, το μετάλλιο Oscar Klein, το βραβείο Harvey, το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών, το Grande Medaille d'Or και το βραβείο Nobel φυσικής του 2004. Έχει επίτιμους διδακτορικούς τίτλους από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, του Βελγίου και της Κίνας. Είναι μέλος της National Academy of Science των ΗΠΑ, της American Academy of Arts and Sciences, της American Philosophical Society, και επίτιμο μέλος της  Indian Academy of Science και της Chinese Academy of Science».

Ποιος είναι ο A. Starobinsky (;)

«O A. Starobinsky πήρε το διδακτορικό του από τον Ya. B. Zeldovich στο Landau Institute of Theoretical Physics το 1975.

Έχει κάνει πολλές και σημαντικές ερευνητικές εργασίες στον χώρο της κοσμολογίας.

Έχει προτείνει μια από τις πρώτες θεωρίες του κοσμολογικού πληθωρισμού χρησιμοποιώντας την σύμορφη ανωμαλία των κβαντικών θεωριών πεδίου. Η θεωρία αυτή σήμερα είναι πολύ κοντά στα παρατηρησιακά δεδομένα της κοσμολογίας. Ήταν επίσης ο πρώτος που μελέτησε τις κβαντικές διαταραχές κατά την διάρκεια του κοσμολογικού πληθωρισμού. Σήμερα έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχέγονες κβαντικές διαταραχές δημιουργήσανε την δομή που βλέπουμε σήμερα στο σύμπαν όπως τους γαλαξίες.

Έχει κάνει επίσης σημαντικές εργασίες στο πρόβλημα της επαναθέρμανσης μετά τον πληθωρισμό καθώς και πρόσφατα στο πρόβλημα της «σκοτεινής ενέργειας».

Οι ερευνητική συνεισφορά έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία όπως το βραβείο Friedman (1996), το βραβείο Tomalla (2009), το μετάλλιο Oscar Klein (2010), το μετάλλιο Amaldi (2012), το βραβείο κοσμολογίας Gruber (2013) και το βραβείο Kavli 2014. Είναι μέλος της Russian Academy of Sciences, και επίτιμο μέλος της German National Academy of Sciences, της Indian National Academy of Sciences, της Norwegian Academy of Science and Letters και της American Academy of Sciences».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News