default-image

Συνάντηση Ν. Βούτση με τον Π. Παυλόπουλο στο Μαξίμου

Ελλάδα
Συνάντηση Ν. Βούτση με τον Π. Παυλόπουλο στο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να του παραδώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση του Προεδρείου της νέας Βουλής.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως τόσο πρόθεση του πρωθυπουργού, του ίδιου αλλά και της Βουλής είναι να «κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων, των πολιτικών δεσμεύσεων, των παρακολουθήσεων και όλα αυτά στα οποία βρισκόμαστε σ' αυτή τη φάση. Μέσα στην τριετία, τετραετία, να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά ως χώρα και να είναι αυτή η Βουλή η οποία θα συνομολογήσει αυτόν το νέο κύκλο πλέον. Ύστερα από τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που σήμερα υπάρχουν και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν».

Εν τούτοις, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για μια «ανοιχτή Βουλή στις κοινωνικές διεργασίες, στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες, στα διακυβεύματα, στη σύγχρονη εποχή». Να είναι «μουσείο Δημοκρατίας και ναός Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, πως «αυτή την προσπάθεια μπορούμε να την κάνουμε όλοι. Και μπορείτε κι εσείς, από το ρόλο σας, πολύ αποφασιστικά, σε κάποιους στόχους που από κοινού θα βάλουμε, να βοηθήσετε  πολύ. Νομίζω πως μας εκφράζει όλους μας μια τέτοια προοπτική».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον κ. Βούτση για την εκλογή του και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε δύσκολους καιρούς». Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο κ. Βούτσης θα είναι «πρόεδρος όλων των βουλευτών, πρόεδρος όλων εκείνων οι οποίοι υπερασπίζονται το πολίτευμα και την πορεία του τόπου. Και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι θα βοηθήσετε τη Βουλή να μπορέσει να ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και να διαδραματίσει το ρόλο που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το Σύνταγμά μας είναι σαφές: Δεν επιφυλάσσει στη Βουλή το ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και εύχομαι στις μέρες σας, από τη μία πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και, ιδίως, η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των βουλευτών. Εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην Κυβέρνηση. Γιατί ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος».

Συνεχίζοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αναφορά για «αλλαγή των διατάξεων που αφορούν την ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών», «αφαιρώντας» την ασυλία στα μέλη της Κυβέρνησης και τους υφυπουργούς, τονίζοντας την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο κ. Βούτσης θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση αυτή και «η βουλή να ασχοληθεί με τα πραγματικά της καθήκοντα και όχι με άλλα καθήκοντα, που ανήκουν σε άλλες εξουσίες, όπως είναι η δικαστική».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News