default-image

35 παιδιά στοιβάζονται σε ένα τμήμα

Κρήτη
35 παιδιά στοιβάζονται σε ένα τμήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθημα εκ περιτροπής, μάθημα με 35 παιδιά ανά τμήμα και άλλες τέτοιες λύσεις ανάγκης έχουν επιστρατευτεί φέτος προκειμένου να λειτουργήσουν υποτυπωδώς τα σχολεία της Κρήτης. Για να λειτουργήσουν κανονικά χρειάζονται νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι οποίες δεν προβλέπεται να γίνουν πριν από το τέλος της εβδομάδας...

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μακράκης, αυτήν την ώρα εξαιτίας των κενών υπάρχουν τμήματα τα οποία λειτουργούν με περισσότερους μαθητές απ' όσους ορίζει ο νόμος. Μεγάλα δημοτικά σχολεία της περιφέρειας του νομού, όπως είναι π.χ. αυτά της Αγίας Βαρβάρας, του Ασημίου και του Καστελίου, λειτουργούν με 30 και 35 μαθητές. Κανονικά κάθε τμήμα, σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, θα έπρεπε να έχει μέχρι 25 μαθητές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι 27. Και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι είδους μάθημα είναι αυτό που γίνεται σε τμήμα με δέκα παιδιά περισσότερα απ' όσα προβλέπονται.

Και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο εκ περιτροπής μάθημα, το οποίο εφευρέθηκε φέτος για σχολεία 80 και 100 παιδιών, που κλήθηκαν να λειτουργήσουν με 1 εκπαιδευτικό. Επειδή ο ένας εκπαιδευτικός, όχι μάθημα, αλλά ούτε παιδοφύλαξη δε θα μπορούσε να κάνει σε 100 παιδιά, να πηγαίνει κάθε Δευτέρα η Α' και Β' τάξη, κάθε Τρίτη η Γ' και η Δ', κάθε Τετάρτη η Ε' και η Στ' τάξη και ούτω καθεξής. Το εκ περιτροπής μάθημα της ντροπής "καταργήθηκε" με τις πρώτες τοποθετήσεις αναπληρωτών. Τώρα αναμένονται οι τοποθετήσεις των επόμενων φάσεων, για "να σπάσουν" και τα 30άρια τμήματα.

Για να μπορούν όλα τα σχολεία του νομού Ηρακλείου να λειτουργήσουν ομαλά, απαιτούντα ακόμα 445 διορισμοί, χωρίς σ' αυτούς να υπολογίζονται τα κενά των ειδικοτήτων. Ο κ. Μακράκης αναφέρεται σε ανάγκη για 140 δασκάλους, 105 νηπιαγωγούς και 200 εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής. Ο ίδιος εκτιμά πως η ομαλοποίηση θα επέλθει το νωρίτερο από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Όπως λέει, αύριο Τετάρτη αναμένονται πανελλαδικά 1.400 προσλήψεις για ειδικά σχολεία και μέχρι την Παρασκευή αναμένονται άλλες 2.236 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ολοήμερα

Στο μεταξύ, τα ολοήμερα τμήματα έχουν αρχίσει ν' ανοίγουν χάρη στο ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ δίνει κονδύλια μόνο για ολοήμερα, οπότε οι προσλήψεις του δίνουν ανάσα σε πολλούς εργαζόμενους γονείς. Από την άλλη πλευρά, όσοι περιμένουν δάσκαλο από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να κρατήσουν την ανάσα τους λιγάκι ακόμα...

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος "Δ. Θεοτοκόπουλος" με νέα επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο σε κάποια σχολεία και ζητά οι ρυθμοί να επιταχυνθούν. Η επιστολή, που κοινοποιείται και στους βουλευτές Ηρακλείου, κάνει λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών της β' φάσης των προσλήψεων, ενώ αναφέρεται και στους μόνιμους διορισμούς.

Όπως τονίζει ο κ. Μακράκης, ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει 2.500 χιλιάδες διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, που ακόμα δεν έχουν γίνει. Και αυτό τη στιγμή που τα τελευταία 5 χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης έχουν συνταξιοδοτηθεί 10.700 εκπαιδευτικοί και έχουν γίνει μόλις 278 διορισμοί.

Συλλαλητήριο για τα κενά σήμερα στο Ρέθυμνο

Δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται για τα 330 κενά στο νομό Ρεθύμνου. Σήμερα συγκεντρώνονται στις 12:30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, απ' όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με δύο βασικά αιτήματα: α) να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά και β) να μη χαθεί καμία άλλη διδακτική ώρα.

Ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι του Ρεθύμνου με επιστολή τους καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

* Να προχωρήσει άμεσα, μέσα στην εβδομάδα, σε πρόσληψη του συνόλου των αναγκών σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες, καθώς και στις δομές της ειδικής αγωγής.

* Να ζητήσει από τους διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν στην άμεση αποδέσμευση όλων των συναδέλφων που έχουν πάρει απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ και στη συνέχεια να δώσουν όλα τα κενά στους συναδέλφους αναπληρωτές, έτσι ώστε να μη γίνεται αυθαίρετη επιλογή (κατά το δοκούν).

* Η τοποθέτηση των συναδέλφων αναπληρωτών να γίνεται με απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα - όπως, εξάλλου, γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

* Να προχωρήσει τώρα σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News