default-image

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ζητούν εξηγήσεις μετά αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Ελλάδα
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ζητούν εξηγήσεις μετά αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF) καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τον τρομακτικό αεροπορικό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της στην Κουντούζ του Αφγανιστάν.

Καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους, τις εγκαταστάσεις υγείας και το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο

Δώδεκα μέλη του προσωπικού και τουλάχιστον επτά ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 19 μελών του προσωπικού. Η επίθεση αυτή αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Προς το παρόν όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η βομβιστική επίθεση διεξήχθη από συμμαχικές δυνάμεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαιτούν μια πλήρη και διαφανή αναφορά από τη Διεθνή Συμμάχια για τους εναέριους βομβαρδισμούς πάνω από την Κουντούζ το πρωί του Σαββάτου. Επίσης, οι MSF απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.

«Αυτή η επίθεση είναι αποτρόπαια και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», δήλωσε η Meinie Nicolai, Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Κέντρου Βελγίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ζητούμε πλήρη διαφάνεια από τις δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτή η τρομακτική απώλεια ανθρωπίνων ζωών θα ερμηνευθεί απλά «παράπλευρη απώλεια».

Από τις 02:08 π.μ. έως τις 03.15 π.μ. τοπική ώρα σήμερα, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ δέχθηκε πυρά από μια σειρά εναέριων βομβαρδισμών σε διαστήματα περίπου 15 λεπτών. Το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, που στεγάζει τη μονάδα   εντατικής θεραπείας, αίθουσες επειγόντων και την πτέρυγα φυσιοθεραπείας, χτυπήθηκε επανειλημμένα και με μεγάλη ακρίβεια κατά τη διάρκεια κάθε εναέριας επίθεσης, ενώ τα παρακείμενα κτίρια έμειναν σχεδόν αλώβητα.

"Έπεσαν οι βόμβες και στη συνέχεια ακούσαμε το αεροπλάνο να κάνει έναν γύρο από πάνω", δήλωσε ο Heman Nagarathnam, Επικεφαλής των Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο βόρειο Αφγανιστάν. "Υπήρξε μια παύση και στη συνέχεια ακολούθησε η ρίψη περισσότερων βομβών. Αυτό συνέβη ξανά και ξανά. Όταν κατάφερα να βγω έξω από το γραφείο, το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί γρήγορα στους δύο χώρους ασφαλείας του κτιρίου για να προστατευθούν. Αλλά οι ασθενείς που δεν ήταν σε θέση να διαφύγουν κάηκαν μέχρι θανάτου την στιγμή που ξάπλωναν στα κρεβάτια τους».

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ενημερώσει για τις ακριβείς συντεταγμένες (GPS) του Κέντρου Τραύματος τους Συμμαχικούς και Αφγανούς στρατιωτικούς και τους κρατικούς αξιωματούχους την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να αποτελέσει στόχο. Όπως είναι η συνήθης πρακτική για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε εμπόλεμες ζώνες, οι MSF είχαν ανακοινώσει την ακριβή θέση του νοσοκομείου σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη.

Μετά το τέλος της επίθεσης, η ομάδα των MSF προσπαθούσε απεγνωσμένα να σώσει τις ζωές των συναδέλφων και των ασθενών που τραυματίστηκαν, με τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου χειρουργείου σε μία αίθουσα που δεν καταστράφηκε. Μερικοί από τους σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στη Puli Khumri, που απέχει μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Κουντούζ.

"Εκτός από τους θανάτους των συναδέλφων και των ασθενών μας, αυτή η επίθεση έχει διακόψει την πρόσβαση στην επείγουσα φροντίδα τραύματος για τον πληθυσμό της Κουντούζ σε μια εποχή που οι υπηρεσίες της χρειάζονται περισσότερο από ποτέ», ανέφερε η Nicolai. "Για άλλη μια φορά, καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους, τις εγκαταστάσεις υγείας και το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο."

Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι μάχες τη Δευτέρα, οι MSF έχουν περιθάλψει 394 τραυματίες. Κατά την στιγμή της εναέριας επίθεσης υπήρχαν 105 ασθενείς και οι συνοδοί τους στο νοσοκομείο, μαζί με περισσότερα από 80 μέλη του διεθνούς και ντόπιου προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι MSF εκφράζoυν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους των μελών του προσωπικού τους και των ασθενών που έχασαν τραγικά τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση.

Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι η μόνη εγκατάσταση αυτού του είδους στη βόρειο-ανατολική περιοχή του Αφγανιστάν. Για τέσσερα χρόνια έχει προσφέρει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε σοβαρά τραυματισμένους. Το 2014, περισσότεροι από 22.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.900 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι MSF περιθάλπουν όλους τους ανθρώπους με γνώμονα τις ιατρικές τους ανάγκες και δεν κάνουν καμία διάκριση με βάση την εθνικότητα του ασθενούς, τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News