Ελλάδα

Συσκέψεις για τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα τη Δευτέρα

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου μετά την ανάγνωσή τους από τον πρωθυπουργό ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, οι συσκέψεις αναμένονται να κλιμακωθούν προκειμένουν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα έχουν βάση την ομιλία του στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τους άξονες τους οποίους είχε ανακοινώσει, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

«Η υλοποίηση της Συμφωνίας έχει δύο παράλληλους στόχους: Τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα «να τρέξει» ζητήματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Στην κορυφή της λίστας θα βρεθούν τα ζητήματα που πέτυχε η Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως τα «κόκκινα δάνεια», για την διασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ασθενέστερους και τα εργασιακά, όπου ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον για να συνδράμουν.

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο στόχος είναι, τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην κατευθύνονται μόνο για το χρέος, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της επαναφοράς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Εν τούτοις, στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αναμένονται οι αναφορές για την παιδεία και την υγεία, καθώς και τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, το μεγάλο βάρος έχει πέσει στη διαφθορά, καθώς και στο «κυνήγι» του χρήματος, με την κυβέρνηση να επιδιώκει όσο το δυνατόν ταχύτερα την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς αποτελεί κομβικό στόχο για την κυβέρνηση, γιατί είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για δεύτερη φορά», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση αποδίδει σημαντικό ρόλο και στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και να βοηθήσει στην αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των νέων στην Ελλάδα».

Σχόλια