Ελλάδα

Κοτζιάς: "Αντιμετώπιση του ISIS με πολύπλευρη στρατηγική"

«Μια συνεκτική, αποφασιστική και πολύπλευρη στρατηγική» πρέπει να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του ISIS, ως «το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Οι συγκρούσεις και η τρομοκρατική απειλή είναι ζητήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετα και επιτάχυναν την εξέλιξη της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες πιέσεις στις κοινωνίες και τις οικονομίες των γειτονικών χωρών αλλά και πολύ πέρα από την ευρύτερη περιοχή», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την «τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS».

Αυτή αποτελεί μια απειλή που «συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή», με τη αίσθηση που έχουν προκαλέσει οι «ξένοι μαχητές και η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση».

«Το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα» παρά μόνο και αντιμετωπίζοντας «το ζήτημα της χρηματοδότησης των οργανώσεων των τζιχαντιστών, καθώς και οι τακτικές στρατολόγησης που ακολουθούν μέσω, μεταξύ άλλων, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μια πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει μια μεγάλη συμμαχία υπέρ της ειρήνης για την ανοικοδόμηση της Συρίας», ώστε οι νέοι «της Συρίας και όλου του αραβικού κόσμου το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ζήσουν μια διαφορετική ζωή. Διαφορετικά - χωρίς αυτό το όνειρο ή αυτές τις προοπτικές - δεν θα αγωνιστούν για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση στη Συρία».

Σχόλια