Ελλάδα

Επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους οι επίορκοι υπάλληλοι

Πάνω από 900 υπάλληλοι κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, εν τούτοις επιστρέφουν στις θέσεις τους, φέρνοντας σε αμηχανία την κυβέρνηση, που αναζητά νέους τρόπους, ώστε να «παγώσει» την επιστροφή των υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα ή έχουν καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, χάρη στον νόμο Κατρούγκαλου, η πόρτα του Δημοσίου ανοίγει ξανά για δημόσιους υπάλληλους που κατηγορούνται ακόμα και με βαριά εγκλήματα, ενώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Λ. Ρακιντζής: "Θέμα νόμου η επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων"

Την επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων, με την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας που επέφερε ο νόμος τον οποίο είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολίασε ο Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σε συνέντευξή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, απαντώντας ότι είναι «θέμα νόμου».

«Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι άμα ασκηθεί εναντίον σου πειθαρχική δίωξη ή ποινική δίωξη τίθεσαι σε υποχρεωτική αργία. Αυτός ο νόμος είχε ορισμένες αδικίες, δηλαδή στα βαρύτατα αδικήματα καλά κάνουν και τίθενται σε αργία, αλλά σε πολύ ελαφρά αδικήματα, μια παράβαση απλή καθήκοντος, πάλι ετίθεντο σε αργία.

Έπρεπε λοιπόν να διορθωθεί, αλλά διορθώθηκε με τρόπο ώστε καταργήθηκε τελείως η υποχρεωτική αργία και όλοι άρχισαν να γυρίζουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν λειτουργούσαν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρακιντζής αναφορικά για το γιατί δεν λειτουργούν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια ανέφερε «γιατί έγινε αλλαγή της συνθέσεώς τους. Ενώ παλιά ήταν τρεις δικαστές και ένας διοικητικός υπάλληλος, με το νόμο του Κατρούγκαλου έβαλαν και δύο αιρετούς. Για να μπουν λοιπόν αυτοί πρέπει να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν εκλογές, να διοριστούν».

Παράλληλα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η πειθαρχική διαδικασία «κυρίως στους γιατρούς του ΕΣΥ», λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή το κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο των γιατρών δεν έχει σχηματιστεί και εκκρεμούν 60 υποθέσεις.

Σχόλια