Ελλάδα

Σε πλήρη λειτουργία τα αεροδρόμια Ρόδου και Καστελόριζου

Σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία τίθενται τα αεροδρόμια της Ρόδου και του Καστελόριζου, καθώς αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη κακοκαιρία και μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΥΠΑ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και των τοπικών δήμων τα δύο αεροδρόμια βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Το χρονικό του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου

Το αεροδρόμιο Ρόδου λειτουργεί κανονικά από το πρωί του Σαββάτου, 26 Σεπτεμβρίου 2015, καθώς δόθηκε σε λειτουργία και πάλι όλος ο διάδρομος μετά την επιτυχή αποκατάσταση της τεχνικής βλάβης που είχε προκύψει από την θεομηνία που έπληξε το νησί τη περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το capital.gr.

Το αεροδρόμιο είχε κλείσει αργά το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2015 για λόγους ασφαλείας καθώς από την ισχυρή βροχόπτωση δημιουργήθηκε βλάβη μικρού μεγέθους στο διάδρομο από-προσγειώσεων. Η βλάβη που προκλήθηκε εκτιμήθηκε μικρή γιατί ήταν σε βάθος δέκα εκατοστών, λόγω όμως της μεγάλης συλλογής υδάτων στο διάδρομο από την βροχόπτωση αποφασίστηκε να γίνει μεγαλυτέρου μεγέθους παρέμβαση και να επέμβει συνεργείο άμεσης αποκατάστασης της ζημιάς από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου μαζί με τεχνικούς της ΥΠΑ.

Η τεχνική βλάβη επιδιορθώθηκε με τσιμέντο ταχείας πήξεως, το αεροδρόμιο άνοιξε από το πρωί 07:30 της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου αλλά το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου προκλήθηκε ξανά τεχνική βλάβη λόγω της κακοκαιρίας στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε γίνει η ζημιά από την ισχυρή βροχόπτωση. Από την ΥΠΑ βγήκε notam και για να μην κλείσει το αεροδρόμιο αποφασίστηκε περιορισμός μήκους διαδρόμου στα 1800 μέτρα. Παράλληλα τεχνικό κλιμάκιο από τα κεντρικά της ΥΠΑ στην Αθήνα έφτασε στο νησί για να ενισχύσει τους υπόλοιπους τεχνικούς.)

Το αεροδρόμιο Καστελόριζου

Το αεροδρόμιο Καστελόριζου λειτουργεί κανονικά από το πρωί της Πέμπτης, 24 Σεπτεμβρίου 2015, καθώς επισκευάστηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία.

Το πυροσβεστικό όχημα του αεροδρομίου λόγω της κακοκαιρίας βγήκε εκτός λειτουργίας τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2015. Το πρωί της ίδιας μέρας από τα κεντρικά της ΥΠΑ στην Αθήνα, έφυγε τριμελές συνεργείο τεχνικών για Ρόδο και από εκεί με έκτακτη πτήση ελικοπτέρου puma, που σταθμεύει στη Ρόδο μεταφέρθηκε στο Καστελόριζο. Μέχρι τις 23:00 το βράδυ οι τεχνικοί επισκεύασαν τη βλάβη του πυροσβεστικού οχήματος της ΥΠΑ που εξασφαλίζει την πυροσβεστική κάλυψη και το αεροδρόμιο άρχισε να λειτουργεί κανονικά.

Σχόλια