Ελλάδα

"Εκλογικός νόμος και γερμανικές αποζημιώσεις στη Βουλή"

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ως ένα από τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία, μάλιστα, η Αριστερά έχει διαχρονικά δεσμευθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Αναφορικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές, ο υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά πιθανή την ανανέωση της εντολής «για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που υπήρχε ομόφωνη κατεύθυνση, όπως και για τα θέματα που αφορούν σε Εξεταστικές Επιτροπές για σκάνδαλα ή για το μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει ως σημαντική την καθ' αυτή λειτουργία της Ολομέλειας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «τα συνταγματικά ζητήματα, με κυριότερα αυτά που αφορούν στην ευθύνη των υπουργών, προφανώς θα μπουν στο κέντρο της συζήτησης», καθώς, «αυτή η Βουλή δεν μπορεί παρά να είναι και προπομπός της επόμενης ως αναθεωρητικής Βουλής».

Σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας, αναφέρει ότι «η επιλογή της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ δίνει θετικό πρόσημο για την υπεράσπισή της», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «απόλυτα αποτυχημένη "θεραπεία" που επελέγη δια των μνημονίων», ενώ χαρακτηρίζει ως «ανόητο» το «να ακούγονται εκφράσεις για χούντες, προτεκτοράτα και ανυπαρξία δημοκρατίας».

«Ως εκ των ων ουκ άνευ χαρακτηρίζει τη διάκριση δεξιάς-αριστεράς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», ενώ επισημαίνει ότι «σε θέματα στα οποία απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, η Βουλή μπορεί να διευκολύνει μέσα από τον απρόσκοπτο, έγκαιρο και σε βάθος διάλογο», χωρίς αυτό να σχετίζεται, όπως ξεκαθαρίζει, «με κυβερνήσεις εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού».

Για τις αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας πως «θα αποτελούν αντικείμενο και απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων». Αναφορικά για τη στάση της απερχόμενης προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζει ότι «δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και ακραίες, οριακές συγκρούσεις που παράγουν διχασμό στο δημόσιο βίο».

Όσον αφορά τα προνόμια των βουλευτών, ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο περαιτέρω ρυθμίσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς για τις απολαβές των βουλευτών».

Σχόλια