default-image

Τσίπρας: "Το χρέος να αντιμετωπιστεί ως μια διεθνή πρόκληση"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Το χρέος να αντιμετωπιστεί ως μια διεθνή πρόκληση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους ως μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015.

«Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δε θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι η εμπειρία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι διδακτική.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων: «Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα. Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε στην ομιλία του, πως δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

«Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε», τόνισε.

«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πρωτεραιότητες και οι στόχοι των συνομιλιών

Πρώτο στην ατζέντα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, που πραγματοποιεί από σήμερα Κυριακή, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται το θέμα του χρέους.  

Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει πιθανότατα την Τετάρτη τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ ολιγόλεπτη συνάντηση αναμένεται και με τον Μπαράκ Ομπάμα στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή όλων των ηγετών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αλλά και στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τους αρχηγούς όλων των ξένων αποστολών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποκλείουν την πιθανότητα διμερούς συνάντησης του αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σημαντική είναι όμως η συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Τζον Κέρι, για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ότι μελετά επίσκεψη στην Ελλάδα. Το τετ α τετ Τσίπρα-Κέρι θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της συνάντησης του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα θέματα της οικονομίας, αλλά και διεθνή ζητήματα, ενώ θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις και να καταθέσει τις δικές του ανησυχίες για το ελληνικό πρόγραμμα και τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Συναντήσεις με άλλους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τους προέδρους της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την "Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015" αλλά και στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση.

Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Επαφές Κοτζιά

Στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα, Κυριακή, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράκ και του Σαν Μαρίνο.

Ο κ. Κοτζιάς θα παραβρεθεί, στη συνέχεια, στη Συνάντηση Παγκόσμιων Ηγετών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην τελετή λήξης της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής για την "Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015" και θα παρακαθίσει στο 10ο Ετήσιο Υπουργικό Δείπνο για τη Μέση Ανατολή, που διοργανώνει το International Peace Institute.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News