default-image

Με το χρέος στην ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

Ελλάδα
Με το χρέος στην ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει οριστεί επισήμως διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα και είναι δύσκολο να οριστεί καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για δύο μόνο ημέρες και θα έχει συναντήσεις με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο της Κούβας.

Είναι πιθανό, ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει επαφές με τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια δεξιώσεων και γευμάτων και συγκεκριμένα στη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και στο γεύμα που θα οργανώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου που επικαλείται το in.gr, θα υπάρξει συνάντηση, πιθανότατα την Τετάρτη, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στην οποία είναι πιθανό να έχει συμμετοχή και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το χρέος στην ατζέντα

Το θέμα του χρέους θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών, δεδομένης και της αμερικανικής στήριξης στο ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο ημέρες Τσίπρας και Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σημείωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού, όπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την "Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015" αλλά και στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, το δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε πάνελ το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρεται πρώτη στον κατάλογο των χορηγών της εκδήλωσης και είχε οργανώσει συνέδριο σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τον προηγούμενο Ιούνιο στη Αθήνα, το οποίο ματαιώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News