Ελλάδα

"Να διερευνήσουμε τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια"

«Εμείς δε θα υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες ούτε τα λάβαρα τα δοξασμένα με αίμα. Εμείς δε θα ξεχάσουμε ποτέ τους ήρωές μας και τις θυσίες τους», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τη Λέρο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από τη βύθιση του αντιτορπιλικού "Βασίλισσα Όλγα" και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση.

«Ο αντιναύαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης μαζί με τους Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό έπεσαν στο βωμό της πατρίδας και έδωσαν το υψηλότερο τίμημα, την ίδια τους τη ζωή, εκείνη τη βραδιά της κρίσης του 1996, στις βραχονησίδες Ίμια», πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «τα λόγια που ακούστηκαν στο παρελθόν ότι "τις σημαίες τις παίρνει ο αέρας" θα πρέπει να εγγραφούν στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας και να μην ειπωθούν ποτέ ξανά από κανέναν σε αυτόν εδώ τον τόπο».

Παράλληλα παρατήρησε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε την πραγματική διερεύνηση του συγκεκριμένου γεγονότος και να αποδειχθεί εάν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες ή εάν ήταν πολεμική πράξη και η πτώση του ελικοπτέρου ήταν κατάρριψη».

«Η αυτοθυσία τους», συνέχισε, «είναι και δικός μας οδηγός και ηθική παρακαταθήκη, που μας προσανατολίζει σε έννοιες όπως το καθήκον, τον πρέπον, το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να κινηθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Μία προσπάθεια που θα καταλήξει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Στη χαλύβδωση της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Για αυτό αγωνίστηκαν και έπεσαν οι ήρωες Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός, για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι νόμιζαν ότι αυτές τις αξίες μπορούν να τις διαπραγματεύονται. Τιμή και δόξα, λοιπόν, σε αυτούς που δε γύρισαν πίσω, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μη μικρύνει η πατρίδα μας», κατέληξε.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.

Σχόλια