Ελλάδα

"Βροχή" προβλημάτων σε διάφορες περιοχές λόγω κακοκαιρίας

Προβλήματα σε πολλές περιοχές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Κεφαλονιά μετά τη σφοδρή νεροποντή, ενώ σε χειμάρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Γύθειο. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν περιπατητές στο φαράγγι της Σαμαριάς όταν από τη σφοδρή βροχόπτωση εγκλωβίστηκαν μέσα στο δρυμό, ενώ και στο νησί της Κέρκυρας κάτοικοι προσπαθούν να επουλώσουν τις "πληγές" που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Προβλήματα προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε σήμερα Σάββατο τη Νέα Πέραμο, στην Καβάλα, και είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια, σπίτια και υπόγεια να πλημμυρίσουν. Η βροχή άρχισε να πέφτει νωρίς το πρωί και μέσα σε λίγη ώρα παρουσιάστηκαν και τα πρώτα προβλήματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια και χαμηλά σπίτια τα οποία πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Προβλήματα προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο της περιοχής, λόγω ζημιών που παρουσιάστηκαν μετά την καταρρακτώδη βροχόπτωση.

Ποτάμια οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας αρκετούς δρόμους σε ποτάμια.

Από τις περιοχές της Θέρμης και του Νέου Ρυσίου προήλθαν οι περισσότερες από 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, που δέχτηκε η Πυροσβεστική. Κάποιες από τις κλήσεις αφορούσαν σε ακινητοποίηση οχημάτων, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων κάτω από γέφυρες, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν εγκλωβισμοί ατόμων, σύμφωνα με το in.gr.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Πλημμύρες στο Γύθειο

Έντονες πλημμύρες προκάλεσε και στο Γύθειο η ισχυρή βροχόπτωση. Ήταν τόσο πολύ το νερό που έπεσε σε λίγη ώρα, ώστε υπερχείλισε ο ξεροπόταμος του Ξηριά, οι δύο κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και μεγάλο τμήμα από το εμπορικό κέντρο της πόλης πλημμύρισε.

Η καταιγίδα σταμάτησε όταν το ύψος του νερού στους δρόμους είχε φτάσει σε οριακό σημείο για να πλημμυρίσουν τα καταστήματα της πόλης.

Γι' αυτό και μόνο τέσσερις κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση υδάτων, ενώ η θάλασσα στο λιμάνι του Γυθείου από τα χώματα που είχε μεταφέρει η βροχή έχει γίνει κόκκινη.

Σαμαριά: Αίσιο τέλος για 57 επισκέπτες που εγκλωβίστηκαν στο φαράγγι

Τέλος, αίσια ήταν η κατάληξη της μικρής περιπέτειας που έζησαν 57 επισκέπτες της Σαμαριάς, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο φαράγγι όταν ξέσπασε δυνατή βροχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Τις πληγές τους μετρούν σήμερα Κεφαλονιά και Ιθάκη μετά τη νεροποντή που έπληξε τα νησιά του Ιονίου την Παρασκευή. Η βροχή δε σταμάτησε όλο το βράδυ, όμως δεν είχε τη χθεσινή ένταση, η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

«Το αίτημα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έστειλε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων χθες το βράδυ», δήλωσε η βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Θεοπεφτάτου και επισήμανε ότι «σε εκκρεμότητα πλέον είναι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Από το πρωί σήμερα έχουν αρχίσει οι αιτήσεις για αποζημιώσεις. Οι επαγγελματίες του νησιού, που οι επιχειρήσεις τους επλήγησαν από την κακοκαιρία, κάνουν τις αιτήσεις τους στην Περιφέρεια, ενώ σε όσους έχουν πληγεί οι κατοικίες τους κάνουν αιτήσεις στο Δήμο Κεφαλονιάς».

Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Κεκκάτος, τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται στους δρόμους, που καλύφθηκαν «από 50 πόντους νερού», ενώ κάποιοι είναι απροσπέλαστοι λόγω κατολισθήσεων και πτώσης τοίχων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, πάντως, ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς δήλωσε πως όλοι οι δρόμοι έχουν ανοίξει και κανένα μέρος της Κεφαλονιάς δεν έχει πρόβλημα.

Η βροχή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και σταμάτησε στις 6 το απόγευμα. «Έριξε συνολικά 380 τόνους νερού ανά στρέμμα», είπε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης.

Επιπλέον για τέσσερις ώρες την Παρασκευή υπήρξε γενικευμένο black out.

Άνοιξαν τάφοι στην Κέρκυρα

Χθες Παρασκευή η δυνατή καταιγίδα που έπληξε το πρωί την Κέρκυρα προκάλεσε "βιβλικές" καταστροφές στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στα νότια του νησιού. Δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ το νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου έμοιαζε σαν βομβαρδισμένο τοπίο: Περισσότεροι από πέντε τάφοι άνοιξαν και μετατοπίστηκαν, με αποτέλεσμα το θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι του χωριού να είναι μακάβριο.

Σχόλια