Ελλάδα

Τέλος τα «Θρησκευτικά» στα σχολεία με μια απλή δήλωση

Την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Σε συνέντευξή της στο «Κόκκινο» τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Όπως είπε η υπουργός, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα. «Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε» είπε.

Και πρόσθεσε: «Το να σέβεται κανείς την Εκκλησία και τις θρησκευτικές Αρχές του τόπου είναι αναμφισβήτητο για όλους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε δικό μου με την Εκκλησία ούτε με οποιαδήποτε θρησκευτική Αρχή. Το ζήτημα όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων του θρησκευτικού με τον δημόσιο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος. Σεβόμαστε τη θρησκεία, την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία».

«Ναι» στην αξιολόγηση

Η κ. Αναγνωστοπούλου τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, αλλά τόνισε πως προέχει η αξιολόγηση των σχολικών δομών, δηλαδή να δούμε «τι σχολεία» έχουμε. Συμπλήρωσε, δε, ότι κατόπιν θα επεκταθεί η αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς «που δίνουν τη ζωή τους σε αυτήν τη δουλειά» και σημείωσε ότι καταρρίπτει, κατηγορηματικά, την αντίληψη της «αξιολόγησης-τιμωρίας».

Επίσης, ανέφερε πως η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο κυβερνητικό έργο, στη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και πρόσθεσε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά σε όλα τα σχολεία τονίζοντας: «Έχουμε μπροστά μας τη λίστα των αναπληρωτών».

Η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα Ειδικά Σχολεία και πως θα επανέλθουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας, από το Εργασίας, «στο οποίο τούς είχε στείλει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει δυνατότητα να καταργηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 23%, καθώς τα φροντιστήρια δεν είναι «για τα παιδιά της μπουρζουαζίας».

Σχόλια