default-image

Μεϊμαράκη θελουν οι καραμανλικοί για αρχηγό της Ν.Δ.

Ελλάδα
Μεϊμαράκη θελουν οι καραμανλικοί για αρχηγό της Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "στροφή" στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που αρχικά δεν επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να προχωρά, καθώς η ευρεία ομάδα των "καραμανλικών" έχει καταστήσει σαφές ότι τον προτιμά!

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον προσωρινό αρχηγό της Ν.Δ., που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, τελικώς δεν έγινε διότι είχε διαρρεύσει στα μίντια και οι δύο επιθυμούν να συναντηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ωστόσο η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, αν όχι σήμερα, μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως όλα δείχνουν, συναρτά την υποψηφιότητά του από το "πράσινο φως" που ενδεχομένως του δώσει ο πρώην πρωθυπουργός. Στόχος και των δύο είναι όποιος εκλεγεί τώρα πρόεδρος στη Ν.Δ. να μπορέσει να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία στις προσεχείς εκλογές.

"Καραμανλικοί" βουλευτές και στελέχη στηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, και μάλιστα ορισμένοι τοποθετούνται ήδη εχθρικά για άλλους υποψηφίους και μπήκαν στην εσωκομματική μάχη σε υψηλούς τόνους. Ενδεικτική είναι η στάση του Ευάγγελου Αντώναρου.

Ο μοναδικός που έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα είναι «υποψήφιος ως το τέλος» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, αν δεν είναι κάποιος από τους δύο υποψήφιος για την ηγεσία, θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία «έχει κλειδώσει».

Την ίδια στιγμή, στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη επικρατεί αναβρασμός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι τα δύο αδέλφια κινούνται σε παράλληλη τροχιά. Πολλοί βουλευτές, όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας, βρίσκονται στο πλευρό της για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη θα "κάνει πίσω" προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου.

Βλάχος: «Στηρίζω Μεϊμαράκη»

Λίγες ώρες αφότου διέρρευσε η είδηση ότι βρέθηκε στο γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη, τη στήριξή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη εάν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ν.Δ. εξέφρασε ο Γιώργος Βλάχος.

«Πιστεύω ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με το δείγμα γραφής που έδειξε, αυτούς τους δύο πολύ δύσκολους μήνες, καλοκαιριάτικους μήνες, δικαιούται να διεκδικήσει την προεδρία της Ν.Δ. κι εφόσον ο ίδιος αποφασίσει, εγώ προσωπικά θα τον στηρίξω. Εγώ νομίζω ότι το χώρο της κεντροδεξιάς μπορεί να τον εκφράσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», δήλωσε στο "Βήμα Fm".

«Τα δεκαπέντε ονόματα που ακούγονται για υποψήφιοι, ακούγονται μόνο και μόνο για να γελοιοποιήσουν πολλοί από αυτούς τη διαδικασία. Για να κερδίσουν δημοσιότητα. Σε αυτούς τους συναδέλφους, λέω να βάλουν τα μυαλά τους στο κεφάλι και να μαζευτούν και να σοβαρέψουν. Μπορούμε να συμφωνήσουμε να είναι και ο μοναδικός υποψήφιος, γιατί η υποψηφιότητα Βαγγέλη Μεϊμαράκη σημαίνει ότι ανοίγουμε την πόρτα κι αυτό το λέμε όλοι, στην ανανέωση, στον εκσυγχρονισμό του κόμματος, στην επικαιροποίηση του πολιτικού λόγου. Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε, εκτός από την ικανοποίηση της προσωπικής φιλοδοξίας», τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Η δεξιά πτέρυγα

Ο Μάκης Βορίδης δεν έχει αποφασίσει οριστικά αν θα κάνει την κίνηση, αλλά επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της δεξιάς τάσης στη Ν.Δ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το επιτελείο του πρώην αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, και ειδικότερα οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης στηρίζουν τον πρώην αρχηγό του Εθνικού Μετώπου, ωστόσο από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διαψεύδουν κάθε ανάμειξη.

Διαψεύδουν επίσης την πληροφορία ότι υπήρξε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βορίδη στην οικία του πρώην πρωθυπουργού στην Κηφισιά, προκειμένου να πάρει το "χρίσμα".

Πάντως από το περιβάλλον των καραμανλικών οι διαρροές λένε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποιος σαν τον Μάκη Βορίδη να γίνει αρχηγός της Ν.Δ., ενώ έχουν εμφανιστεί ακόμη και επώνυμα τουίτ (λ.χ. από τον κ. Αντώναρο) που μιλάνε για «ξενομπασάρηδες», «σώγαμπρους» και «ακροδεξιούς», φωτογραφίζοντας τους Βορίδη-Γεωργιάδη.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Εντωμεταξύ, με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι ο Νίκος Δένδιας, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας.  

Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, στη Ν.Δ. που καλούν την παράταξη να κάνει την υπέρβαση και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με ένα εντελώς άφθαρτο πρόσωπο, προερχόμενο από τη νέα γενιά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη της τελευταίας στιγμής και στην κούρσα της διαδοχής να πέσουν οι νυν περιφερειάρχες Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίσιμη συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πάντως, εφόσον κατέβει η Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η εκλογή του θα πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρη, οπότε όλες αυτές οι υποψηφιότητες (και οι μοιραίοι "λαγοί") αναμένεται να εμφανιστούν μόνο εφόσον Μεϊμαράκης και Καραμανλής δε συμφωνήσουν.

Με διαδικασία-εξπρές θα εκλεγεί πάντως ο νέος πρόεδρος, καθώς η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα, καλείται να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα υποβολής υποψηφιοτήτων, αλλά και την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών.

Η ΚΕΦΕ έχει εντολή, από τον υπηρεσιακό πρόεδρο κ. Μεϊμαράκη, αλλά και από το γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο να επιλέξει μία "σφικτή" διαδικασία προκειμένου να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος είτε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου είτε μία εβδομάδα αργότερα, ήτοι την 1η Νοεμβρίου.

Βάσει των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι για τον προεδρικό θώκο του κόμματος να καταθέσουν και επίσημα τις υποψηφιότητές τους, με τις απαραίτητες υπογραφές στήριξης είτε από 50 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής είτε από το ένα δέκατο των συνέδρων του τελευταίου συνεδρίου (δηλαδή απαιτούνται στη δεύτερη περίπτωση μίνιμουμ 445 υπογραφές). Στη συνέχεια, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα εξετάσει σε δύο ημέρες την εγκυρότητα των υπογραφών, θα ελέγξει τυχόν παρατυπίες και θα προκηρύξει την έναρξη της εσωκομματικής "προεκλογικής περιόδου".

Παρά τις φωνές που έχουν ακουστεί, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει "ρεύμα" για αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, ώστε να αλλάξει και ο τρόπος εκλογής αρχηγού. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα απαιτούσε καταστατικό συνέδριο και θα τίναζε στον αέρα το "σφικτό" χρονοδιάγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News