default-image

Πρόσκληση συμπόρευσης της Κεντροαριστεράς από Γεννηματά

Ελλάδα
Πρόσκληση συμπόρευσης της Κεντροαριστεράς από Γεννηματά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη, να μπει στη διαδικασία συζήτησης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνεχίζει τις προσπάθειες για συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτή και πάλι την πρόσκληση προς το Ποτάμι και προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου.

«Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, διατηρούν την αυτοτέλειά τους με σεβασμό σ' αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθεί η προσπάθεια συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο μας, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους», υποστήριξε χθες η κ. Γεννηματά.

Ωστόσο, η κ. Γεννηματά επιμένει πως παρά την είσοδο των κομμάτων και σχηματισμών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθένα από αυτά θα διατηρεί την αυτοδυναμία του. Πιο αναλυτικά, η νέα Κ.Ο. θα έχει το όνομα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η σύγκλιση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών που στήριξαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά τις εκλογές θα συνεχιστεί και εκτός Βουλής.

Θα δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο κάθε κόμμα θα συμμετέχει αυτόνομα, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη διαδικασία ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Είναι σαφές, όπως αναφέρει και η kathimerini.gr, ότι και οι δύο πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιθυμούν την περαιτέρω σύγκλιση με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου πολιτικού φορέα.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της κ. Γεννηματά, χθες, που εκτίμησε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτέλεσε «το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του τρίτου πόλου αναφοράς και προοπτικής των δυνάμεων της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής, προοδευτικής παράταξης, των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας».

Ανάλογες απόψεις έχουν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος. «Ακόμη και αν ερχόταν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, τι θα έκανε; Θα συνέχιζε το παλιό ή θα έφτιαχνε κάτι από την αρχή; Η απάντησή του θα ήταν, όπως ήταν και το '74, να κάνει κάτι από την αρχή», είπε (Πρακτορείο FM) ο κ. Σκανδαλίδης. Επί του πρακτέου πρότεινε ιδρυτικό συνέδριο εντός των επόμενων μηνών, «όπου θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κόμμα, που θα είναι ο μετασχηματισμός των υπαρχόντων».

Ως προς τον σχεδιασμό της Χαρ. Τρικούπη, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. με συμμετοχή των κεντρικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Την Πέμπτη, αφού η κ. Γεννηματά επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει η νέα Κ.Ο., ενώ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή δρομολογήθηκε για την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News