Ελλάδα

Πάνω από 2.000 Κρητικόπουλα έμειναν εκτός παιδικών σταθμών

Κατά κοινή ομολογία φέτος, η κατανομή για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ ήταν κοινωνικά πιο δίκαιη, καθώς μέσω του προγράμματος επιλέχθηκαν σαφώς οι οικογένειες με μεγαλύτερο και εμφανές οικονομικό πρόβλημα, όμως χιλιάδες οικογένειες που επίσης τα "φέρνουν βόλτα" με δυσκολία έμειναν εκτός. Παρότι προσδοκούσαν μέσω του ΕΣΠΑ μια ανακούφιση στον οικογενειακό τους προγραμματισμό (και προϋπολογισμό), τώρα βρίσκονται "ξεκρέμαστοι" και εναποθέτουν τις ελπίδες τους μήπως τελικά προκριθούν ως επιλαχόντες. Αυτό, με δεδομένο πως, καθώς τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός των εισακτέων ήταν πολύ μεγαλύτερος από το φετινό, είχαν απορροφηθεί όλοι οι επιλαχόντες.

«Αναμένεται ωστόσο από το υπουργείο να βρεθεί και άλλο κονδύλιο ώστε να μπουν και άλλοι επιλαχόντες, χωρίς αυτό όμως να είναι σίγουρο», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Πιντζόπουλος, περιμένοντας ίσως και σήμερα να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μετά δυσκολίας

Από την άλλη, το πρόγραμμα παραμένει με βαθμό δυσκολίας γιατί ακόμη δεν έχει εξοφληθεί η περυσινή οφειλή του προς τις δομές. Είτε αυτές είναι ιδιωτικές, είτε είναι κρατικές.

Επίσης, δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις διαφοροποιήσεις της περυσινής σύμβασης με τη φετινή. Παρ' όλα αυτά είναι «ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο, που βοηθά κοινωνικά την οικογένεια να σταθεί τις δύσκολες αυτές στιγμές.

Στα κριτήρια δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στους ανθρώπους που είναι στο όριο της φτώχιας με αποτέλεσμα πάρα πολλές οικογένειες που αναμένονταν να μπουν να μην μπουν, αλλά και πάλι θεωρώντας ότι αυτό είναι πιο δίκαιο κοινωνικά δεν μπορεί κανείς να πει κάτι.

Από 'κει κι έπειτα υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν ευλαβικά μήπως δοθούν κάποια κονδύλια και παρθούν επιλαχόντες», σημείωσε ο κ. Πιντζόπουλος.

Την ίδια ώρα, μόνιμο παραμένει το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν θέσεις από το Δημόσιο. Ήδη προχθές ολοκληρώθηκε η υποβολή των ενστάσεων με την αγωνία των γονέων να παραμένει στο κόκκινο για το αν θα πάρουν τα παιδιά τους στους παιδικούς έστω μέσω των Δήμων.

Τα κριτήρια

Όπως εξηγεί ο κ. Πιντζόπουλος τα κριτήρια πάρα πολλές φορές αφήνουν έξω οικογένειες με μεγάλο πρόβλημα, γιατί πρώτη στο κριτήριο είναι η δήλωση στην εφορία. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που φέτος είχαν μηδενική δήλωση, αλλά η περιουσία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό δηλώνει ένα προηγούμενο που μπορεί να αφήσει ανθρώπους έξω με πραγματική ανάγκη.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που κέρδισε πέρυσι ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά φέτος έχει μηδενική δήλωση θα μπει το παιδί του μέσω ΕΣΠΑ σε παιδικό και θα μείνει απέξω το παιδί ενός ανέργου. Θα μπορούσαμε να είχαμε τρεις δηλώσεις μαζί και ο κοινός αριθμός που βγάζουν σαν εισόδημα είναι μια πρόχειρη λύση, αλλά θα ήταν καλύτερο το υπουργείο να αναζητήσει και άλλα τεκμήρια εισόδου, ώστε να γίνουν πιο κοινωνικά και πιο πραγματικά.

Αυτό είναι μια ανάγκη γιατί το μεγάλο πρόβλημα στην πληρωμή των διδάκτρων το αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί, οι οποίοι, έχοντας υποστεί συρρίκνωση ο μισθός τους, αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα να περιμένουν κι αυτοί μια θέση από το Δημόσιο».

Παράνομοι σταθμοί

Στο μεταξύ, ο αριθμός των παράνομων παιδικών σταθμών έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ το σφράγισμά τους ξεκίνησε πριν λίγο καιρό για πρώτη φορά από το Ηράκλειο. Ήδη με κινήσεις του ο σύλλογος, σε συνεργασία με το Τμήμα Πρόνοιας Ηρακλείου και την Αστυνομική Διεύθυνση, έχει προχωρήσει στο σφράγισμα τουλάχιστον δέκα παράνομων σταθμών. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και το Ηράκλειο αποτελεί και την πρώτη πόλη που πετυχαίνεται κάτι τέτοιο.

Ο αριθμός πλέον των παρανόμων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δεν το ξέρουν οι γονείς γιατί όλοι αυτοί προβάλλονται σα νόμιμοι χώροι. Ουδείς από αυτούς έχει άδεια. Οι χώροι είχαν ελλείψεις σε επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας, ενώ πολεοδομικά κανείς δεν είχε άδεια και δεν πληρωνόταν το προσωπικό. Χαρακτηρισμένες αποθήκες λειτουργούσαν ως ψεύτικοι παιδικοί σταθμοί», επΙσήμανε ο κ. Πιντζόπουλος και τόνισε ότι «ακολουθεί άλλη συντονισμένη κίνηση, ώστε να φτάσουμε μέχρι το τέλος».

ΕΣΠΑ: Πάνω από 2.000 παιδιά από την Κρήτη μένουν εκτός

Το πρόβλημα αποκτά ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις, αν το δει κανείς με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανά την Ελλάδα για το ΕΣΠΑ φέτος υποβλήθηκαν 106.885 έγκυρες αιτήσεις στο σύνολο των 121.683 αιτήσεων. Τα παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 81.003.

Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 25.882 παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκαν. Στην Κρήτη πάνω από 2.000 παιδιά μένουν εκτός.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια