Ελλάδα

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Πάνω από 100.000 πρόσφυγες εισήλθαν τον μήνα Αύγουστο παράνομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα 107.843 παράνομα εισελθόντες στη χώρα σε 887 περιστατικά, ενώ για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα συνελήφθησαν 46 άτομα σε 28 περιστατικά.

Συνελήφθησαν επίσης 53 διακινητές στα περιστατικά παράνομης εισόδου και 13 στα περιστατικά παράνομης εξόδου. Στα περιστατικά παράνομης εισόδου κατασχέθηκαν 271 σκάφη και ένα όχημα, ενώ σε αυτά της παράνομης εξόδου κατασχέθηκαν έξι οχήματα και 32 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τον Αύγουστο, επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού κατασχέθηκαν 5.028 πακέτα τσιγάρα, έντεκα κιλά και 729 γραμμάρια καπνού σε πέντε περιστατικά. Κατασχέθηκαν δύο οχήματα και κατηγορούνται έξι άτομα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί είναι 19.908,15 ευρώ.

Για υποθέσεις ναρκωτικών το Λιμενικό επενέβη σε 44 περιπτώσεις, για τις οποίες κατηγορούνται 44 άτομα. Κατασχέθηκαν 57,7 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 847,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και πέντε αυτοσχέδια τσιγάρα, 25,8 γραμμάρια ηρωίνης, 34,2 γραμμάρια κοκαΐνης 50 φυτά (σπόροι) κάνναβης και ναρκωτικά φάρμακα.

Έκκληση από την Action Aid

Έκτακτη έκκληση για τους πρόσφυγες στη Λέσβο απευθύνει η Action Aid. 

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες για να γλιτώσουν τις ζωές τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο και πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από φαγητό, νερό και ασφάλεια».

Στη Λέσβο υπολογίζεται πως καθημερινά φτάνουν 2.000 πρόσφυγες, στην πλειονότητα Σύροι, οι οποίοι παραμένουν για αρκετές μέρες στο νησί ζώντας σε άθλιες συνθήκες, επισημαίνει η οργάνωση. Η παντελής έλλειψη υποδομών έχει δημιουργήσει μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, προσθέτει.

Στόχος της Actionaid είναι:

· η υποστήριξη των πιο ευάλωτων προσφύγων (έγκυοι, μικρά παιδιά, ΑΜΕΑ, ασθενείς) με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α. 

· η δημιουργία κέντρων ημέρας για γυναίκες και παιδιά, στα οποία θα μπορούν με ασφάλεια οι γυναίκες να καλύψουν προσωπικές τους ανάγκες (θηλασμός κ.α.) και τα παιδιά να νιώσουν και πάλι παιδιά.

· η ενημέρωση, καθοδήγηση και στήριξη των προσφύγων μέσω κινητών αραβόφωνων ομάδων πληροφόρησης στα κέντρα φιλοξενίας, στα οποία θα μπορούν οι πρόσφυγες να μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει δωρεά μέσω της ιστοσελίδας της actionaid.

Πηγή: in.gr

Σχόλια