Ελλάδα

Μαριάς: Ζητά αποζημιώσεις για τους κατοίκους Σκοπέλου-Κασσάνδρας

Την άμεση αποζημίωση των κατοίκων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο νησί της Σκοπέλου και στο δήμο Κασσάνδρας ζητά με δύο ξεχωριστές ερωτήσεις, τις οποίες κατέθεσε στην Ευρωβουλή χθες Τετάρτη 23/9/2015, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς.

Στις ερωτήσεις του ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που έπληξαν το νησί της Σκοπέλου είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακοινωθεί εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ και για το δήμο Κασσάνδρας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής αναφέρει ότι, λόγω της υπερχείλισης του ποταμιού, πλημμύρισαν ξενοδοχεία και σπίτια στη Σίβηρη και σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στο Αλιευτικό Καταφύγιο στη Φώκαια.

Σε ό,τι αφορά το νησί της Σκοπέλου, μάλιστα, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, εξαιτίας των πλημμυρών παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες οχήματα που ήταν σταθμευμένα δημιουργώντας μια εικόνα βιβλικής καταστροφής.   

Και ο Νότης Μαριάς συνεχίζει παρατηρώντας ότι, αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής, «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν στη χώρα της Σκοπέλου παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα ή σε κρατήρες που άνοιξαν στα οδοστρώματα. Αρκετοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και το λιμάνι. Επίσης, δεκάδες είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων».

Αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής στη Χαλκιδική, ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Άφυτο από τους χείμαρρους που σχηματίστηκαν στην περιοχή παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια. Η Πυροσβεστική προχώρησε σε άντληση υδάτων από κατοικίες, ενώ διέσωσε και πέντε άτομα που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους. Επίσης, εξαιτίας των πρωτοφανών καταστροφών ο Δήμος Κασσάνδρας κάλεσε τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής να καταθέτουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος των ζημιών από τη θεομηνία».  

Και ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας την Επιτροπή ποια μέτρα υπέρ των ως άνω πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων του νησιού της Σκοπέλου και του δήμου Κασσάνδρας προτίθεται να εγκρίνει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών που σημειώθηκαν στις περιοχές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σχόλια