default-image

Τουσκ: Πρέπει να στηρίξουμε Ελλάδα και Ιταλία

Ελλάδα
Τουσκ: Πρέπει να στηρίξουμε Ελλάδα και Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, χωρίς να υπάρχει συμφωνία στην κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ωστόσο οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως στη λίστα της Κομισιόν για άμεσα μέτρα, ενώ άρχισε η διαδικασία αλλαγών στο «Δουβλίνο 2».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε πως υπήρξε συμφωνία στη λίστα με τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε η Κομισιόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.  

«Μιλάμε για εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία. (…) Είναι σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα προς την ΕΕ και θα πρέπει να εστιάσουμε την μεγαλύτερη προστασία των συνόρων και στη συνεργασία με τρίτες χώρες. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε περαιτέρω την Τουρκία και τον Λίβανο, θα ζητήσουμε επίσης της συνδρομή της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ», επεσήμανε ο Ντόλαντ Τουσκ.

«Ειπώθηκε ότι το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να λήξει και ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη», συνέχισε ο κ. Τουσκ. «Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις χώρες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φανταζόμασταν. (...) Η επίσημη πρόταση της Τουρκίας, είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε».

«Η πρόταση της Άγκυρας σημαίνει ότι θέλουν να υπάρξει μία ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για εμάς. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές αρχές, θα έχουμε επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν το Νοέμβριο»,  

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως «δεν υπήρξε ενθουσιασμός για την ιδέα της κοινής ακτοφυλακής». Όπως είπε όμως «και οι 28 αρχηγοί των κρατών συμφωνούν ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα εάν δεν έχουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. (...) Βέβαια είναι κάτι κρίσιμο, γιατί υπάρχει και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για την κοινή πολιτική όσον αφορά τα σύνορα της ΕΕ».

Ικανοποίηση Τσίπρα για τις αποφάσεις της Συνόδου

Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, όπου τόνισε πως η διαδικασία μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων θα αρχίσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως είπε, «έγινε ένα θετικό βήμα, καθώς η ΕΕ συνειδητοποιεί πως το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι πρέπει να ενεργήσει από κοινού. Η ΕΕ συνειδητοποιεί έστω και αργά πως ο άνθρωπος πρέπει να μπει πρώτα στο επίκεντρο και μετά η οικονομία».

«Παρά τις διαφωνίες υπήρξε μία απόφαση που επιβεβαιώνει την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, την ενίσχυση των χωρών υποδοχής και τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως η διαδικασία μετεγκατάστασης και επιστροφής θα πρέπει να έχει αρχίσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, «κάτι που διασφαλίζει ότι τα κράτη - μέλη δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News