default-image

Πέταξε "την μπάλα στην εξέδρα" ο Ντράγκι σε παρέμβαση Μαριά

Ελλάδα
Πέταξε "την μπάλα στην εξέδρα" ο Ντράγκι σε παρέμβαση Μαριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέταξε κυριολεκτικά την μπάλα στην εξέδρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην προσπάθειά του να απαντήσει σε παρέμβαση-ερώτηση του Νότη Μαριά για την έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Στην παρέμβασή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής κ. Νότης Μαριάς κάλεσε τον Ντράγκι να συμμορφωθεί με τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. του Ιουνίου 2015 και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαρτίου 2015 το οποίο δέχθηκε τροπολογία του Νότη Μαριά για έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον Ντράγκι πότε τελικά θα φύγει η ΕΚΤ από την τρόικα η οποία εφαρμόζει το μνημόνιο 3 που φτωχοποιεί τον Ελληνικό λαό.

Ο Ντράγκι ως γνήσιος ιταλός «παίζοντας κατενάτσιο» προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα του Νότη Μαριά υπό την προστασία του ιταλού προεδρεύοντα ο οποίος προς ανακούφιση του Ντράγκι σφύριξε άρον-άρον τη λήξη του σχετικού πεντάλεπτου διαλόγου στα 4.10' λεπτά!

Στην Παρέμβασή του ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει συχνά αναλάβει δράσεις οι οποίες εξέρχονται των ορίων της εντολής της όπως αυτή προσδιορίζεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε. Τέτοια παραδείγματα είναι οι επιστολές που έστειλε ο Τρισέ προς τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας υπό το πρόσχημα της δήθεν διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, η υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ πηγάζει από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μέσα από τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα.

Όμως, σημείωσε ο Νότης Μαριάς, η συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων καθώς έτσι αναιρείται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ αφού η τρόικα δρα υπό την πολιτική καθοδήγηση του Eurogroup.

Το πλήρες κείμενο της Παρέμβασης-Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Κύριε Ντράγκι, αρκετοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ συχνά αναλαμβάνει δράσεις οι οποίες εξέρχονται των ορίων της εντολής της όπως αυτή προσδιορίζεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε. Και αναφέρομαι κατ' αρχάς στις επιστολές που έστειλε ο κύριος Τρισέ προς τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας υπό το πρόσχημα της δήθεν διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην άσκηση οικονομικής πολιτικής γίνονται μέσα από τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα. Όμως η συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων καθώς έτσι αναιρείται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η τρόικα δρα υπό την πολιτική καθοδήγηση του Eurogroup.

Ήδη από τις αρχές του 2015 ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στη Γνωμοδότησή του στην υπόθεση ΟΜΤ επισήμανε ότι προκειμένου να θεωρηθεί ως μέτρο εντασσόμενο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ένα πρόγραμμα όπως το πρόγραμμα ΟΜΤ, η ΕΚΤ οφείλει να απέχει «από κάθε είδους παρέμβαση στα προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF», όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα.

Δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας σας ζήτησε με άλλα λόγια να φύγετε από την τρόικα.

Στην συνέχεια το Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 16 Ιουνίου στην απόφασή του δέχθηκε τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και επισήμανε ότι «όταν η ΕΚΤ προβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές πρέπει να συνοδεύει τις παρεμβάσεις της  με αρκετές εγγυήσεις».

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2015 δέχτηκε τροπολογία που υπέβαλα  με την οποία ζητούσα την έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Σας ερωτώ λοιπόν κ. Ντράγκι πότε σκοπεύει η ΕΚΤ να φύγει από την τρόικα προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε, να πάψει να βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων και να σταματήσει να εφαρμόζει το σκληρό μνημόνιο 3 που φτωχοποιεί παραπέρα τον Ελληνικό λαό;».

Ακολουθεί το βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νότη Μαριά και τις απαντήσεις του Μάριο Ντράγκι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News