Ελλάδα

Θετικά σχόλια στον ξένο Τύπο για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Με θετικά σχόλια υποδέχεται ο ξένος Τύπος τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, εστιάζοντας κυρίως στην παραμονή του Ευ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι εκτενείς, ενώ τα σχόλια επικεντρώνονται στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, για τον οποίο επισημαίνουν ότι εξήλθε ενισχυμένος από τις πρόωρες εκλογές επενδύοντας στη συνέχεια, αλλά και σε αυτό του κ. Τσακαλώτου.

«Ο Τσίπρας επενδύει στη συνέχεια», τιτλοφορείται σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche, που σημειώνει: «Λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας δε χάνει καθόλου χρόνο με το σχηματισμό κυβέρνησης. Στις θέσεις-κλειδιά υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές. Και ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος του συνασπισμού διατηρεί ένα σημαντικό αξίωμα», γράφει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Άμυνας. «Μια πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό της κυβέρνησης με λιγότερα υπουργικά πόστα έπεσε στο κενό. Αντ' αυτού υπάρχουν λιγότερες θέσεις για τον πολιτισμό, την εμπορική ναυτιλία και άλλα χαρτοφυλάκια».

«Δυο μέρες μετά τις εκλογές υπάρχει κυβέρνηση», σημειώνει η αυστριακή Die Presse: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας επενδύει στη συνέχεια ενώ υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές. Ο μετριοπαθής ειδικός της οικονομίας Τσακαλώτος αναλαμβάνει και πάλι το υπ. Οικονομικών».

«Ο Τσακαλώτος και πάλι υπ. Οικονομικών», γράφει η Rheinische Post: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήλθε ενισχυμένος από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο έως τώρα υπουργικό του συμβούλιο. Νέος παλιός υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης στην Αθήνα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θεωρείται μετριοπαθής».

«Η νέα κυβέρνηση του Τσίπρα μοιάζει με την παλιά», σχολιάζει η Zeit Online σημειώνοντας ότι «δυο μέρες μετά την εκλογική νίκη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους δεξιούς λαϊκιστές. Επενδύει στη συνέχεια», υπογραμμίζει σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Αθήνα σε χρόνο ρεκόρ», παρατηρεί στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο N24 που σημειώνει: «Η νέα κυβέρνηση θα έχει και έναν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του την υλοποίηση όλων των όρων (σ.σ. του νέου προγράμματος στήριξης). Το έργο αυτό αναλαμβάνει ο Γιώργος Χουλαριάκης, ένας από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές των Ελλήνων στις συνομιλίες με τους πιστωτές».

«Ο Τσίπρας δεν χάνει χρόνο», αναφέρει η Handelsblatt: «Σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, νέο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει με συγκεκριμένες προτάσεις για την προσφυγική κρίση», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει πρόταση για την ανακατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών».

«Δεν έχασε χρόνο: δύο ημέρες μετά την εκλογική νίκη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν γνωστά πρόσωπα σε πολλά υπουργεία πέραν του υπουργείου Οικονομικών. «O Tσίπρας επιλέγει τα παλιά άλογα», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung" επισημαίνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δε θέλησε να χάσει χρόνο για το κυβερνητικό σχήμα.

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορίστηκε ξανά υπουργός Οικονομικών και επιπλέον η νέα κυβέρνηση θα έχει έναν νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με καθήκον την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων», γράφει, δείχνοντας τον Γ. Χουλιαράκη, έναν από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες με τους πιστωτές». Η γερμανική εφημερίδα τονίζει επίσης πως και στο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε η συνέχεια με την παραμονή του Νίκου Κοτζιά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται στις εποικοδομητικές δυνάμεις», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung, προτάσσοντας το γεγονός ότι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την εφαρμογή του προγράμματος, είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, τον οποίο χαρακτηρίζει «αντί-Βαρουφάκη».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, οι Βρυξέλλες θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Χουλιαράκης είναι ένας θερμός υπέρμαχος του ευρώ, ενώ συμμετείχε στην ομάδα που διαπραγματεύτηκε το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Associated Press, Le Monde, ΝΥΤ

«Λίγες αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», γράφει το πρακτορείο Associated Press, που αναδεικνύει ως σημαντικότερη την παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. «Στον χαμηλών τόνων Τσακαλώτο αποδίδεται η διάσωση των συνομιλιών του καλοκαιριού όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί ξανά μπροστά στον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη», προσθέτει το πρακτορείο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας εγκατέλειψε την πρωτοβουλία να σχηματίσει κυβέρνηση με λιγότερες θέσεις, επαναφέροντας πόστα για τον πολιτισμό, την εμπορική ναυτιλία και αρκετά άλλα χαρτοφυλάκια».

«O Tσίπρας παρουσιάζει τη νέα κυβέρνηση των πιστών του», γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde". «Το οργανόγραμμα είναι κοντά σε εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης, με λίγες εξαιρέσεις», γράφει, θεωρώντας πως ο Τσίπρας «έκανε την επιλογή της συνέχειας και της ανταμοιβής προσωπικοτήτων που του έμειναν πιστές κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας που έφερε ο διχασμός στο κόμμα του». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η γαλλική εφημερίδα στον Γ. Χουλιαράκη αλλά και τον Γ. Μουζάλα, με φόντο το προσφυγικό.

«O Τσίπρας διορίζει μία νέα ελληνική κυβέρνηση λίγο πολύ σαν την παλιά», σχολιάζουν οι New York Times και προσθέτουν: «Το νέο σχήμα έχει ελάχιστα νέα πρόσωπα και επαναφέρει στην κρίσιμη θέση του υπουργείου Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε προχωρήσει το καλοκαίρι τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει με ορμή, κράτησε στις θέσεις τους τα πιο σημαντικά στελέχη», γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα. «Υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων να ξεκινήσει τη δουλειά για μπαράζ οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο Τσίπρας κράτησε ουσιαστικά απαράλλακτο το οικονομικό του επιτελείο», προσθέτει.  

Σχόλια