default-image

Το σκάνδαλοτης Volkswagen έφερε στην Ευρωβουλή ο Ν. Μαριάς

Ελλάδα
Το σκάνδαλοτης Volkswagen έφερε στην Ευρωβουλή ο Ν. Μαριάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκάνδαλο της Volkswagen έφερε με σημερινή ερώτησή του στην Ευρωβουλή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς.

Στην ερώτησή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακάλυψε σε ελέγχους που διενήργησε ότι πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen που βγήκαν στην αμερικανική αγορά μεταξύ 2009 και 2015 είχαν εγκατεστημένους σύνθετους αλγόριθμους που μείωναν τους παραγόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια ελέγχων, εξαπατώντας με τον τρόπο αυτό τις ρυθμιστικές Αρχές καθώς και τους καταναλωτές. Τη χρήση αυτών των παράνομων αλγορίθμων παραδέχτηκε και η ίδια η Volkswagen».

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα της Volkswagen στην Ευρώπη «για να διαπιστωθεί αν η εν λόγω εταιρεία εφάρμοσε αυτή την παράνομη πρακτική ή άλλη παράνομη τεχνική και στην ευρωπαϊκή αγορά τόσο για τα πετρελαιοκίνητα όσο και για τα βενζινοκίνητα οχήματά της για να μειώνει τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων αυτών κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Την ώρα λοιπόν που ο Σόιμπλε κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τους ζητά να λάβουν μέτρα για τη δήθεν ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο, το σκάνδαλο της Volkswagen αποδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πώς καταφέρνουν οι γερμανικές πολυεθνικές να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά αφού έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι παρόμοιες βρόμικες και παράνομες πρακτικές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για τους γερμανικούς κολοσσούς. Έτσι έχουν ήδη αποκαλυφθεί τα "μαύρα ταμεία" και οι μίζες της Siemens καθώς και οι παράνομες τραπεζικές πρακτικές της Deutsche Bank στο σκάνδαλο της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor».

Καθώς «το συγκεκριμένο θέμα είναι κομβικής σημασίας για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης υγείας», ο Νότης Μαριάς ρωτά επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αν θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα άλλων εταιρειών για να διαπιστωθεί αν άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν την προαναφερθείσα ή άλλες παράνομες τεχνικές για να μειώνουν τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων τους κατά τη διάρκεια ελέγχων».

Τέλος ο Νότης Μαριάς ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της μη εξαπάτησης των καταναλωτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News