default-image

Υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελλάδα
Υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "Αντένα" και στη δημοσιογράφo Μαρία Χούκλη.

«Ναι θα είμαι υποψήφιος. Έχω το σχέδιο και το όραμα να οδηγήσω τη Νέα Δημοκρατία στη νέα εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Nέα Δημοκρατία χρειάζεται μια ριζική ανανέωση. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει υπηρετήσει αυτόν τον τόπο με πολύ μεγάλη συνέπεια και εγώ υπηρετώ αυτήν την παράταξη από 15 ετών κάτι που μου επέτρεψε να τη ζήσω και στα πάνω της και στα κάτω της».

Για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη είπε ότι «έκανε μια εξαιρετική προσπάθεια να συγκρατήσει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας. Του είμαστε υπόχρεοι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον αγώνα τον οποίον έδωσε», ωστόσο τόνισε ότι «το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει διαζύγιο από τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και τους νέους και από εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να τραβήξουν την Ελλάδα μπροστά».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι «για να μπορέσει να έρθει πάλι σε επαφή με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα και τη θέληση να το κάνω. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας. Είναι το κόμμα που εκφράζει την αστική τάξη. Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κινείται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Χωράνε όλοι στη Νέα Δημοκρατία», είπε.

«Είχα την εντύπωση και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο ότι συνολικά ο πολιτικός διάλογος δεν πρότεινε καινούργια πράγματα σε αυτήν τη συζήτηση. Πραγματικές πρακτικές προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου δεν ακούσαμε. Η Νέα Δημοκρατία ως ο φορέας που εκφράζει την ιδιωτική οικονομία πρέπει να εκφράσει προτάσεις.  Ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και κυρίως ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτός είναι ο πυρήνας μιας φιλελεύθερης ιδεολογίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δίνουμε ίσες δυνατότητες, ίσο σημείο αφετηρίας αλλά όχι ίσο σημείο κατάληξης. Αυτό είναι και το σημείο που μας διακρίνει από τα κόμματα της Αριστεράς. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες καταλήγουν ίσοι στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν στη ζωή», και υποστήριξε πως «ίσες ευκαιρίες κυρίως γι' αυτούς που έχουν τα λιγότερα προνόμια. Αυτούς η Νέα Δημοκρατία πρέπει να τους υπηρετήσει με σύγχρονες πολιτικές που θα εναρμονιστούν με τις επιταγές της σύγχρονης κεντροδεξιάς σκέψης τον 21ο αιώνα».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις κομμάτων στην Ευρώπη που με αφορμή μια αλλαγή ηγεσίας αναγεννήθηκαν οργανωτικά, πρόταξαν καινούργιες ιδέες ως προς την εφαρμοσμένη πολιτική αλλά το σημαντικότερο είναι ότι άνοιξαν τις πόρτες τους για να μπει οξυγόνο στο κόμμα και μπόλιασαν τον ίδιο τον κομματικό μηχανισμό με φρέσκα στελέχη».

Για τη διαδικασία της εκλογής ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω μια Νέα Δημοκρατία όπου οι Νεοδημοκράτες θα έχουν λόγο για την επιλογή των βουλευτών, όπου ο πρόεδρος θα έχει θητεία. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός συμμετοχικού κόμματος, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία. Η διαδικασία εκλογής επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν, ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι μέλη. Πιστεύω ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπολιάσουμε τη Νέα Δημοκρατία με νέες δυνάμεις που θα ενδιαφερθούν και για το ποιος θα είναι επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

«Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια κορυφαία διαδικασία και εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τους καταλόγους μας και στο χέρι μας είναι να τους κρατήσουμε ενεργούς Νεοδημοκράτες. Η Νέα Δημοκρατία έχει παλιά χαρακτηριστικά. Πρέπει να κάνουμε ένα reboot στη Νέα Δημοκρατία», εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλοι έχουν τη θέση τους στη Νέα Δημοκρατία. Δεν πιστεύω στις αναγκαστικές αποστρατείες όπως δεν πιστεύω στους ηλικιακούς ρατσισμούς. Αν είμαι ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχει μια σημαντική ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό, θα ψάξω τρόπο να προσελκύσω νέα στελέχη που αντιμετωπίζουν το πολιτικό σύστημα με καχυποψία», είπε μεταξύ άλλων.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

Τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος θα δρομολογήσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 15:30. O νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μετά την απόφαση που έλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε το βράδυ της Δευτέρας συνεργασία με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η διάθεσή του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βορίδης: «Απόλυτα ορθή απόφαση»

Απολύτως ορθή χαρακτήρισε την απόφαση να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του MEGA. Ωστόσο,δεν αποσαφήνισε αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

«Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκρεμμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα».

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει» προσθέτοντας ότι «αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News