Ελλάδα

Χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Συνεχείς είναι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, με χιλιάδες ανθρώπους να κατασκηνώνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε πάρκα της πόλης.

Παρότι χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη 9.000 άνθρωποι αποχώρησαν ή έχει προγραμματισθεί η αποχώρησή τους, πηγές της Αστυνομίας υπολογίζουν σε 4.500 αυτούς που έχουν κατασκηνώσει στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού ή κοιμούνται σε πεζοδρόμια της προκυμαίας και των γύρω γειτονιών και στα πάρκα της πόλης.

Η χθεσινή, ευτυχώς σύντομη, βροχή έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους να αναζητήσουν στέγη σε υπόστεγα, στοές, βιτρίνες καταστημάτων, εισόδους πολυκατοικιών και εγκαταλειμμένα σπίτια. Φωτιές άναψαν στο περιαστικό άλσος Τσαμάκια, στο Κιόσκι, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντών που περιπολούν για λόγους πυροπροστασίας. Εμφανή είναι πλέον τόσο στο λιμάνι όσο και στις γειτονιές τα προβλήματα από τη συσσώρευση χιλιάδων ανθρώπων μέσα στον αστικό ιστό χωρίς την παραμικρή υποδομή υγιεινής.

Εντωμεταξύ, την ώρα που στη βόρεια και ανατολική Λέσβο φτάνουν καθημερινά, πλέον, από 2.500 έως και 4.000 άτομα, τα πλοία της γραμμής δεν αρκούν για τη μεταφορά στον Πειραιά και τα έκτακτα δρομολόγια δεν έχουν τη συχνότητα που μπορεί να αποσυμφορήσει το νησί.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται και στη λειτουργία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Η Αστυνομία αρκείται στο να διεκπεραιώνει την έκδοση μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών που επιτρέπουν την αναχώρηση των προσφύγων/μεταναστών από το νησί. Η έκδοση αυτών των δικαιολογητικών γίνεται στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Οι δικαιούχοι τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο αποχωρούν για τη Μυτιλήνη, όπου και εγκλωβίζονται είτε επειδή κανείς δεν ξέρει πότε γίνονται τα έκτακτα δρομολόγια, είτε γιατί κάποιοι πράκτορες τους προμηθεύουν εισιτήρια για τακτικά δρομολόγια, πολλές φορές και για μετά από μια εβδομάδα.

Στη Μυτιλήνη, όμως, καταφεύγουν πλέον και επειδή, σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, διακόπηκε η σίτιση στους καταυλισμούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του πρακτορείου στο νησί, η χρηματοδότηση των εταιρειών που προμηθεύουν με φαγητό τους πρόσφυγες και μετανάστες, και οι οποίες έχουν λαμβάνειν στη Μυτιλήνη 2,2 εκατομμύρια ευρώ για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες τους, διακόπηκε. Χωρίς πλέον φαγητό στους καταυλισμούς, νηστικοί δηλαδή μαζί με εκατοντάδες νηστικά παιδιά, αποχωρούν και κατεβαίνουν στην πόλη σε αναζήτηση τροφής.

Σχόλια