Ελλάδα

CNBC: "Οι επόμενες 100 ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα"

Στις επόμενες μέρες της κυβέρνησης Τσίπρα επικεντρώνεται σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Πιο συγκεκριμένα αναλύει πως οι επόμενες 100 ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα θα καθορίσουν το κατά πόσον η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της.

«Ο Τσίπρας κέρδισε, τώρα σημαντικές μεταρρυθμιστικές προκλήσεις περιμένουν Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, αναφέροντας πως η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει 100 κρίσιμες ημέρες για να εφαρμόσει πολλές σημαντικές πτυχές του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Το CNBC υπογραμμίζει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση πρέπει να συντάξει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, τη δημοσιονομική στρατηγική τριών ετών, να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, την ιδιωτικοποίηση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει με μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με αλλαγές σε άμεση και έμμεση φορολογία, να επιβάλλουν αυξημένη φορολόγηση στους αγρότες και να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις ευρώ.

Παράλληλα, το δημοσίευμα του CNBC εστιάζει στις πληροφορίες που αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας προτίθεται να δημιουργήσει ένα υπουργείο για να συντονίζει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, ενώ υποστηρίζει πως  τα επώδυνα μέτρα αναμένεται να δοκιμάσουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι ένα βασικό ζήτημα των επομένων εβδομάδων με σοβαρό αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη. Όπως αναφέρεται, «μια καλή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να προσφέρει στον Τσίπρα πολύτιμο πολιτικό χρόνο, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο» και προσθέτει πως από το 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο δάνειο διάσωσης, έχει αλλάξει επτά πρωθυπουργούς.

Σχόλια