Ελλάδα

Χωρίς εκπροσώπους της ΝΔ για πρώτη φορά Ξάνθη-Ροδόπη

Οι ανατροπές στην κατανομή των εδρών οδηγεί για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση η Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται χωρίς εκπροσώπηση στους νομούς Ξάνθη και Ροδόπης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν επανεκλέγονται οι πρώην υπουργοί Αλέξανδρος Κοντός στην Ξάνθη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη με τις έδρες τους να πηγαίνουν στον τρίτο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης, Γρηγόρη Στογιαννίδη και στο δεύτερο στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη, Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Για πρώτη φορά εξάλλου από το 1974, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα εκπροσωπηθεί στο εθνικό κοινοβούλιο από τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές ταυτόχρονα, καθώς μετά τη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων εκλέγονται στη Ροδόπη, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο μικροβιολόγος Μουσταφά Μουσταφά και ο οδοντογιατρός Αϊχάν Καραγιουσούφ και από το Ποτάμι ο δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ. Στην Ξάνθη επανεκλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο φαρμακοποιός Χουσείν Ζεϊμπέκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Ευριπίδη Στυλιανίδη, «για ακόμη μια φορά, όπως το 1996, ο εκλογικός νόμος στέρησε την έδρα από τη Ροδόπη, ακυρώνοντας τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων που επί χρόνια με επίμονους αγώνες κατοχύρωνα».

Παράλληλα ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι «η πολυδιάσπαση της εκλογικής δύναμης και η χαλαρή ψήφος δεν επέτρεψαν τόσο στην Νέα Δημοκρατία, όσο και στο χριστιανικό στοιχείο να διασφαλίσει εκπροσώπηση για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία που κατά καιρούς είχα εκφράσει».

«Σέβομαι το εκλογικό αποτέλεσμα, συγχαίρω τους συναδέλφους που εξελέγησαν και εύχομαι η τοπική κοινωνία και η πατρίδα να μην πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα εσφαλμένων επιλογών και κακών εκλογικών συστημάτων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια