default-image

Με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα ψήφισαν οι Ηρακλειώτες

Κρήτη
Με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα ψήφισαν οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πήγαν και χθες να ψηφίσουν οι Ηρακλειώτες ψηφοφόροι, όσοι τελικά το έκαναν δηλαδή, χωρίς όμως, όπως έλεγαν αυτήν τη φορά, να ελπίζουν σε πολλά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριζαν, γνωρίζουν πολύ καλά πως όποιο κόμμα και αν εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που μας φορτώνει το 3ο μνημόνιο. Οπότε «σωτηρία», υπογράμμισαν, «δεν υπάρχει», χαρακτηρίζοντας έτσι τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ως την πιο ανούσια όλων των εποχών.

Γι' αυτό και δεν είδαμε να υπάρχει πολύς κόσμος στα εκλογικά τμήματα χθες, με τις γνωστές ουρές, τον παλμό και την προσμονή για την ώρα της κάλπης να αποτελούν πια μια ανάμνηση από το μακρινό παρελθόν.

Το μόνο που ευχήθηκαν οι Ηρακλειώτες ψηφοφόροι, ρίχνοντας την ψήφο τους, ήταν να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση ώστε να μην αναγκαστούμε και πάλι τους επόμενους μήνες να τρέχουμε στις κάλπες. Κυβέρνηση τέτοια ώστε να παραμείνει ακλόνητη την επόμενη τετραετία με στόχο να οδηγήσει τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε. Παράλληλα να χαράξει εθνική πολιτική, ώστε να μπορούμε να πιστέψουμε σε καλύτερες μέρες.

Άπειρα τα προβλήματα

Το σίγουρο πάντως, όπως σημειώνουν οι πολίτες, είναι ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές αυτής της Κυριακής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ευθύνη την οποία δε θα... ζήλευε κανένας. Ο επόμενος πρωθυπουργός δε θα χαρεί και πολύ για τη νίκη του, καθότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία κατεστραμμένη οικονομία, μια ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και με διαλυμένες τράπεζες.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ξεκινά τον Οκτώβριο και ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός και οι πωλήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα προχωρήσουν όπως προβλέπει το πρόγραμμα... Μέσα σε μια οικονομία που πιέζεται έντονα από την επιβολή των capital controls στα τέλη του Ιουνίου και με τις δεσμεύσεις του 3ου σκληρότερου μνημονίου να περιμένουν να εφαρμοστούν.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία θέτουν οι ψηφοφόροι και δεν είναι άλλα από το τι θα γίνει με τα σκληρά φορολογικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τους πολίτες και τους αγρότες. Τι θα γίνει με το μεταναστευτικό ζήτημα, με τα εργασιακά θέματα, με τις συντάξεις, τους μισθούς, την ανεργία, το ασφαλιστικό; Πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσέλκυση επενδύσεων, αν θέλει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο παραμένει κοντά στο 25% για τέταρτη χρονιά το 2015.

Αν και για πολλούς Ηρακλειώτες, πάντως, λύση στα ζητήματα της χώρας ήταν η συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής σημασίας, δε λείπουν και εκείνοι οι ψηφοφόροι που εκφράζουν την αισιοδοξία για μια νέα αφετηρία. Για κάτι καινούργιο και δημιουργικό, με τους ίδιους, όπως λένε, να στέλνουν ισχυρό μήνυμα με την ψήφο τους για ένα καλύτερο μέλλον, ευελπιστώντας να εκλεγούν εκείνοι που έχουν μεράκι για να προσφέρουν αλλά κυρίως για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της χώρας μας.

Τι είπαν οι ψηφοφόροι λίγο μετά την κάλπη

«Πιστεύω πως οι εκλογές αυτήν τη στιγμή ήταν δώρον-άδωρον. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας θα επιδεινωθεί όποιος και να βγει και αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας και όλους τους τομείς της οικονομίας», τόνισε ο κ. Γιάννης Λυρώνης. «Νομίζω ότι μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, έχοντας πια δοκιμάσει τους πάντες και τα πάντα, θα ήθελε να δει να παίρνει σάρκα και οστά μια μεγάλη συνεργασία των κύριων πολιτικών κομμάτων για να πραγματοποιήσουν το δύσκολο πρόγραμμα», είπε η κ. Αγάπη Σαμιωτάκη. «Ο κόσμος πρέπει να είναι σε ετοιμότητα γιατί από τη Δευτέρα τα πράγματα θα σκληρύνουν πάρα πολύ, όποια κυβέρνηση και αν βγει. Όποια συνεργασία και αν κάνουν, θα περάσουν τα μέτρα που έχουν πάρει και θα συνεχίσουν να κάνουν αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε η κ. Σοφία Παπαχατζάκη.

«Ο λαός δε θα γυρίσει πίσω. Θα δώσει με την ψήφο του την κυριαρχία στους πιο κατάλληλους ώστε να συνεχίσουν ακλόνητοι το έργο που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά που ταλανίζουν την Ελλάδα μας», ανέφερε ο κ. Βασίλης Ροδιτάκης. «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα πια. Όλοι κοιτάζουν την καρέκλα. Να φάνε ό,τι μπορούν και να φύγουν. Δε νοιάζονται για τα προβλήματα της χώρας, πόσω μάλλον για το αν ο λαός πεινάει και είναι άνεργος και άστεγος. Πιστεύω πως οι εκλογές δεν είναι παρά μία πρώτη στάση στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε στο άμεσο μέλλον στο δρόμο, στα κινήματα, στην αλληλεγγύη, στους χώρους δουλειάς», δήλωσε η κ. Μαρία Τσαχάκη.

«Τα μεγάλα κόμματα εκπροσωπούν το κεφάλαιο και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μαζί ψηφίσανε το μνημόνιο. Δε θα αλλάξει τίποτα, η χώρα θα πάει από το κακό στο χειρότερο, γι' αυτό και οι εκλογές αυτές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον», είπε η κ. Μαρία Ανδρουλάκη.

Στα ίδια μέρη... τρίτη φορά μέσα σε 7 μήνες

Εξοικειωμένοι με την κάλπη, αφού, όπως σχολίαζαν, είναι η τρίτη φορά μέσα σε 7 μήνες που ψηφίζουν, μικροί και μεγάλοι ψηφοφόροι και στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου έριξαν την ψήφο τους, ελπίζοντας σε μια κυβερνητική σταθερότητα. Αν και η αποχή από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία ήταν πολύ μεγάλη, όσοι βρέθηκαν στην κάλπη εξέφρασαν από τη μια πως θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί να συμβάλουν για το καλό του τόπου, ενώ από την άλλη τόνιζαν γι' άλλη μια φορά τα γνωστά παράπονα. Είτε αισιοδοξούσαν, είτε έδειχναν απογοητευμένοι και φοβισμένοι, τα παράπονα που εξέφραζαν ήταν τα ίδια για όλους.

Κι έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο διαβίωσης του Έλληνα πολίτη. Έμφαση δινόταν στην ανάπτυξη, στις συντάξεις, στην υγεία, στην παιδεία, στην ανεργία και την αγροτιά.

«Το μόνο που μας σώζει είναι να παράγουμε», αρκέστηκε να πει η κ. Ειρήνη Γραμματικάκη. Η ίδια επισήμανε την ανάγκη του λαού να βγει από τη φτώχια, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, και ο μόνος τρόπος, όπως είπε, είναι να δοθούν κίνητρα τέτοια που να έρθει και πάλι η ανάπτυξη στον τόπο μας.

«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Ψάχνει τη λιγότερη αναίμακτη λύση γι' αυτόν. Πολλοί δεν περιμένουν ότι θα αλλάξει κάτι. Όμως, επιβάλλουν οι καιροί την ελπίδα για το καλύτερο», τόνισε ο κ. Γιάννης Δασκαλάκης. Η κ. Πόπη Λεκάκη σημείωσε πως οι προτεραιότητες είναι πολλές που θα πρέπει να δοθούν από όλους τους πολιτικούς σε όλους τους τομείς. Η ανεργία, η παιδεία, η υγεία αποτελούν για εκείνη βασικούς στόχους για την ανάπτυξη της χώρας μας. Ο Γιώργος Καραμανωλάκης τόνισε με τη σειρά του πως όλοι από κοινού θα πρέπει να συμβάλουμε για το καλό του τόπου.

«Να κοιτάξουν οι πολιτικοί και το λαό», ανέφερε ο Γιώργης Κοζορώνης, τονίζοντας πως «οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, οι αυτοκτονίες ολοένα και αυξάνονται» και ότι πλέον ακόμη και στα χωριά «έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να πιούμε έναν καφέ, να μην μπορούμε να κεράσουμε έναν άνθρωπο».

Ο κ. Μανόλης Πρικάκης δεν περιμένει να αλλάξει τίποτα. Η ανισότητα ολοένα και βαθαίνει, όπως υποστηρίζει, και χαρακτηρίζει τον εαυτό του «συνταξιούχο της φτώχιας», ευελπιστώντας μεταξύ άλλων να μη μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις.

«Ο κόσμος υποφέρει, να δοθεί ένα τέλος»...

Εξοικειωμένος, μετά τις τόσες φορές που ψήφισε φέτος, όπως μας λέει ο 91χρονος κ. Γιώργης Κλινάκης από το Βενεράτο, περιμένει από όλους τους πολιτικούς να μεριμνήσουν αυτή τη φορά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τις ανάγκες των Ελλήνων.

Ο ίδιος έχει ζήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως πλέον, όπως τονίζει, τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα που ζούμε. Ο κόσμος υποφέρει. Οι συνταξιούχοι κινούν αυτήν τη στιγμή την αγορά και προσφέρουν στα παιδιά τους, που βιώνουν την ανεργία», πρόσθεσε.

Τι δήλωσαν οι πολίτες-ψηφοφόροι

«Πιστεύω πως οι εκλογές αυτή τη στιγμή ήταν δώρον-άδωρον. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας θα επιδεινωθεί όποιος και να βγει και αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας και όλους τους τομείς της οικονομίας».

Γιάννης Λυρώνης

«Νομίζω ότι μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, έχοντας πια δοκιμάσει τους πάντες και τα πάντα, θα ήθελαν να δουν να παίρνει σάρκα και οστά μια μεγάλη συνεργασία των κύριων πολιτικών κομμάτων για να πραγματοποιήσουν το δύσκολο πρόγραμμα».

Αγάπη Σαμιωτάκη

«Ο κόσμος πρέπει να είναι σε ετοιμότητα γιατί από τη Δευτέρα τα πράγματα θα σκληρύνουν πάρα πολύ, όποια κυβέρνηση και αν βγει, όποια συνεργασία και αν κάνουν θα περάσουν τα μέτρα που έχουν πάρει και θα συνεχίσουν να κάνουν αντιλαϊκή πολιτική».

Σοφία Παπαχατζάκη

«Ο λαός δε θα γυρίσει πίσω, θα δώσει με την ψήφο του, την κυριαρχία στους πιο κατάλληλους ώστε να συνεχίσουν ακλόνητοι το έργο που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά που ταλανίζουν την Ελλάδα μας».

Βασίλης Ροδιτάκης

«Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα πια. Όλοι κοιτάζουν την καρέκλα. Να φάνε ό,τι μπορούν και να φύγουν. Δε νοιάζονται για τα προβλήματα της χώρας, πόσω μάλλον για το αν ο λαός πεινάει και είναι άνεργος και άστεγος».

Μαρία Τσαχάκη

«Τα μεγάλα κόμματα εκπροσωπούν το κεφάλαιο και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουνε. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μαζί ψηφίσανε το μνημόνιο. Δε θα αλλάξει τίποτα, η χώρα θα πάει από το κακό στο χειρότερο, για αυτό και οι εκλογές αυτές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον».

Μαρία Ανδρουλάκη

«Ο κόσμος ψάχνει τη λιγότερο αναίμακτη λύση. Πολλοί είναι φοβισμένοι κι απογοητευμένοι. Όμως θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο».

Γιάννης Δασκαλάκης

«Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για όλους. Θα πρέπει όλοι από κοινού να συμβάλουν για το καλό του τόπου μας».

Γιώργης Καραμανωλάκης  

«Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Δεν έχουμε χρήματα να κεράσουμε έναν άνθρωπο στο καφενείο. Οι αυτοκτονίες αυξάνονται και θα πρέπει οι πολιτικοί να κοιτάξουν επιτέλους το λαό».

Γιώργης Κοζορώνης

«Το μόνο που μας σώζει είναι να παράγουμε. Θα πρέπει να δοθούν οι δυνατότητες εκείνες που να δίνουν προοπτική στην ανάπτυξη του τόπου για την επιβίωσή του».

Ειρήνη Γραμματικάκη

«Δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα. Είμαι ένας συνταξιούχος της φτώχιας. Ελπίζω να μη μειωθούν και άλλο οι συντάξεις».

Μανόλης Πρικάκης

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλο τον ελληνικό λαό. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του τόπου».

Πόπη Λεκάκη

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News