default-image

"Κλειδί" και πάλι η Κρήτη στις εκλογές

Κρήτη
"Κλειδί" και πάλι η Κρήτη στις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος της Κρήτης στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος της χώρας ξεχώρισε για άλλη μια φορά μέσα από τα μεγάλα ποσοστά που έδωσε στο πρώτο κόμμα και συγκεκριμένα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ και ακόμα πιο παλιά με την Ένωση Κέντρου. Μάλιστα, αυτός ο ρόλος του νησιού μας δε σχολιάζεται μόνο σε επίπεδο Ελλάδας σε αυτές τις εκλογές, αλλά ακόμα και στο διεθνή Τύπο, με τους ξένους δημοσιογράφους να εστιάζουν αποκλειστικά στην Κρήτη, για να δώσουν το παράδειγμα μεγάλης συστράτευσης των ψηφοφόρων υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα!

Πιο αναλυτικά, πριν τα χθεσινά αποτελέσματα, η "Wall Street Journal" αναφέρθηκε στην Κρήτη και τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτήν την εκλογική μάχη. Στο δημοσίευμα με τίτλο "Η Κρήτη αναδύεται σε ψήφος-κλειδί για τις ελληνικές εκλογές¨" γίνεται εκτενής λόγος για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την επιρροή του σε ένα πρώην "προπύργιο", «γνωστό στην Ελλάδα ως αριστερό κάστρο».

Ειδικότερα, επισημαινόταν η ασυνήθιστη βαρύτητα που δίνουν αυτή τη φορά οι Έλληνες ηγέτες στην Κρήτη, ενώ συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Η Κρήτη είναι καθοριστική περιφέρεια, αφού με πληθυσμό 620.000 ανθρώπων κατέχει 16 από τις 300 έδρες της Βουλής. Αυτές οι έδρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα που προφανώς και δε... "διέψευσε" με το αποτέλεσμα που έδωσε το δημοσίευμα της ξένης εφημερίδας.

Στη Γαύδο

Η Γαύδος έδωσε το πρώτο τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύοντας το ΣΥΡΙΖΑ νικητή με μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν λαμβάνει 49,18%, η Ν.Δ. 27,87%, η Χ.Α. 3,28%, το Ποτάμι 6,56%, η Ένωση Κεντρώων 6,1% και το ΚΚΕ 3,28%, η Ένωση Κεντρώων 3,28%, το ΕΠΑΜ 1,64%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. 1,64% και η ΛΑΕ 3,28%.

Τα κόμματα

Στην Κρήτη, έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιους νομούς το κάθε κόμμα πέτυχε το μεγαλύτερο και το μικρότερο ποσοστό, κοντά στο 100% της καταμέτρησης των ψήφων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο ποσοστό του το πέτυχε στο νομό Ηρακλείου, ξεπερνώντας το 45,21%. Το μικρότερο ποσοστό του το είχε στο νομό Ρεθύμνου με 39,19%.

Η Ν.Δ. είχε το μεγαλύτερο ποσοστό της στο νομό Ρεθύμνου, όπου κοντά στο 100% ξεπέρασε το 27,33%. Το χαμηλότερο ποσοστό της το είχε στο νομό Χανίων, με 19,40% στο 100% των αποτελεσμάτων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), που αναδείχτηκε η τρίτη δύναμη στην Κρήτη, στα αντίστοιχα ποσοστά καταμέτρησης των ψήφων, πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό της στο νομό Λασιθίου, 11,24%.

Χανιά

Στο νομό Χανίων είχε το χαμηλότερο ποσοστό της η παράταξη της Φώφης Γεννηματά, αφού δεν ξεπέρασε το 6,57%. Το ΚΚΕ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο νομό Χανίων, όπου και έλαβε το ποσοστό του 5,45%. Το χαμηλότερο ποσοστό του το Κομμουνιστικό Κόμμα το είχε στο νομό Ρεθύμνου, όπου και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 3,37%, τουλάχιστον ενώ βρισκόταν κοντά στο 100% η καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού.

Ο πιο "καλός" νομός, κοντά στο 100% των αποτελεσμάτων, χαρακτηρίστηκε ο νομός Χανίων για τη Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,12%. Στο νομό Ηρακλείου η Χρυσή Αυγή είχε το μικρότερο ποσοστό της στην Κρήτη, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3,94%.

Μάλιστα, για άλλη μια φορά, ο μόνος δήμος όπου η Χρυσή Αυγή δεν είχε ούτε μία ψήφο, ήταν ο δήμος Ανωγείων στο Μυλοπόταμο.

Το Ποτάμι πέτυχε στα Χανιά με 6,27%, το μεγαλύτερο ποσοστό του σε επίπεδο Κρήτης. Το μικρότερο ποσοστό του το είχε στο νομό Ηρακλείου με μόλις 4%.

Οι ΑΝ.ΕΛ. πέτυχαν στο νομό Χανίων το μεγαλύτερο ποσοστό τους, στο 3,65%. Το μικρότερο στο νομό Λασιθίου με 2,39%.

Η Λαϊκή Ενότητα πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό της στο νομό Χανίων, στο 4,00%. Το μικρότερο ποσοστό το είχε στο νομό Ηρακλείου με 2,69%. Στο νομό Χανίων, με 2,45%, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό της η Ένωση Κεντρώων. Το χαμηλότερο ποσοστό της η παράταξη το είχε στο νομό Λασιθίου με 2,12%.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News