default-image

Έκκληση Χριστοδουλάκη για δωρεάν διόδια στην επιστροφή

Ελλάδα
Έκκληση Χριστοδουλάκη για δωρεάν διόδια στην επιστροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση για απελευθέρωση των διοδίων, έστω και για την επιστροφή των ψηφοφόρων, έκανε από τα Χανιά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει η ίδια κατάργηση των διοδίων που επικράτησε και στο δημοψήφισμα λόγω της δυσκολίας των πολιτών με τα κάπιταλ κοντρόλ. Και αμέσως η αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων έστειλε επιστολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια να επιδείξουν την ίδια ανοχή και σήμερα. Με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό δε συνέβη παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Γι' αυτό ήθελα να κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω και κατά την επιστροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο ψηφοφόρος να ασκήσει ανεμπόδιστα και αγόγγυστα το εκλογικό του δικαίωμα».

«Δεν προβλέπεται δωρεάν διέλευση»

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων την Κυριακή των εκλογών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλει το κράτος για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες - του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

Η εξέλιξη με τα διόδια και την πληρωμή τους την ημέρα των εκλογών (ενώ την ημέρα του δημοψηφίσματος δεν υπήρχε κόστος) έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων όχι μόνο σε πολίτες, αλλά και σε επικεφαλής κομμάτων.

Με αφορμή σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για το θέμα κατά του υπουργείου Οικονομίας.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το εν λόγω υπουργείο αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Στο αίτημά του, ωστόσο, σημειώνει πως δεν έλαβε καμία απάντηση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτη εξέλιξη»

«Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιρειών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίδραση Λαφαζάνη

«Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News