default-image

Θεοδωράκης: "Την Κυριακή να κάνουμε κάτι διαφορετικό"

Ελλάδα
Θεοδωράκης: "Την Κυριακή να κάνουμε κάτι διαφορετικό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κανένας δε μπορεί να αρνηθεί ότι όλους όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Αν δεν κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα την Κυριακή, δε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό στη ζωή μας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη Μαρία Χούκλη.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο λόγο για τον οποίο ζητάει από τον ελληνικό λαό να δυναμώσει το Ποτάμι δίνοντάς του 10% στις επόμενες εκλογές, λέγοντας «Αν πάρουμε ένα ποσοστό μικρότερο από αυτό των προηγούμενων εκλογών, δε θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις όπως θέλουμε και δε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία. Πρέπει λοιπόν το πρώτο κόμμα να έχει απέναντί του μια ισχυρή δύναμη για να την υπολογίσει και όχι για να κυβερνάει ερήμην της».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα των εκλογών, τονίζοντας «Μη θεωρείτε δεδομένο ότι το Ποτάμι θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση. Να θεωρείτε δεδομένο ότι το Ποτάμι δε θα αφήσει τη χώρα να πάει σε νέες εκλογές. Μπορεί λοιπόν να συμμετάσχουμε, να στηρίξουμε ή να ανεχθούμε μια κυβέρνηση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μεταξύ άλλων, είπε:

- Όπως έχουν τα πράγματα, εάν δεν εμφανιστεί ένας δυνατός νέος παίκτης στο πολιτικό μας σύστημα δε θα μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα. Αν πάρουμε ένα ποσοστό μικρότερο από αυτό των προηγούμενων εκλογών, δε θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις όπως θέλουμε και δε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία. Πρέπει λοιπόν το πρώτο κόμμα να έχει απέναντί του μια ισχυρή δύναμη για να την υπολογίσει και όχι για να κυβερνάει ερήμην της. Το Ποτάμι έχει χαμηλή συσπείρωση, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε οργανώσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Αίσθησή μου είναι ότι ο κόσμος τις τελευταίες μέρες συσπειρώνεται, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.

- Πρέπει να ψηφίσουμε για μια σοβαρή κυβέρνηση. Έχουμε μπροστά μας ένα μνημόνιο το οποίο δε σκίζεται. Νομίζω ότι αν το Ποτάμι συμμετέχει σε μια επόμενη κυβέρνηση θα κάνει καλό στην εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά θα κάνει και καλό στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εμείς έχουμε μια μεγάλη διαφορά με τα άλλα κόμματα. Πιστεύουμε ότι οι λύσεις δεν θα έρθουν από τα κόμματα, αλλά από την κοινωνία.

- Οι κ.κ. Τσίπρας, Μεϊμαράκης και Γεννηματά είπαν ότι αλλάζουν. Μα πώς αλλάζουν αφού δεν αλλάζουν τα πρόσωπα τα οποία έχουν στις εκλογικές λίστες τους; Εμείς δείξαμε τι εννοούμε όταν λέμε αλλαγή. Δείξαμε τους ανθρώπους μας. Τον Διαμαντούρο, τον Αλιβιζάτο, τον Γραμματικάκη. Εμφανίσαμε ανθρώπους με εμπειρίες, που γνωρίζουν πώς θα πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και ποιες είναι οι λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να σβήνουν τη φωτιά. Καμιά κρίση δεν έχει λυθεί με τον παλιό τρόπο. Το παλαιοκομματικό μας πολιτικό σύστημα θέλει οι ίδιοι άνθρωποι, εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση, να αλλάξουν τα πράγματα.

- Μη θεωρείτε ότι το Ποτάμι θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση. Να θεωρείτε δεδομένο ότι το Ποτάμι δε θα αφήσει τη χώρα να πάει σε νέες εκλογές. Μπορεί λοιπόν να συμμετάσχουμε, να στηρίξουμε ή να ανεχθούμε μια κυβέρνηση. Για τουλάχιστον τρία χρόνια δε θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, γιατί αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές και αυτό δεν το αντέχει η χώρα. Χωρίς το πρώτο κόμμα -λόγω του εκλογικού νόμου- δε μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η σταθερότητα και ο στέρεος ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να συγκροτηθεί από ανθρώπους που πιστεύουν στην Ευρώπη πραγματικά και όχι περιστασιακά.

- Ο κ. Σκουρλέτης είπε σήμερα ότι θέλει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση γιατί το Ποτάμι θα τους δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς πράγματι έχουμε σκοπό να δυσκολέψουμε τη ζωή των κομμάτων. Ο πρώτος όρος που θα βάλουμε την Κυριακή, είναι ότι οι κομματικοί στρατοί δεν θα αλώσουν ξανά το κράτος. Την Κυριακή το βράδυ θα πούμε ότι 5.000 θέσεις ευθύνης θα δοθούν στον ελληνικό λαό, μέσω ΑΣΕΠ. Αξιοκρατικά δηλαδή.

- Χρειαζόμαστε 100.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο για μια δεκαετία για να επιστρέψουμε στο επίπεδο του 2008. Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η πάταξη της ανεργίας. Την περασμένη Τετάρτη, αντί να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου, βγήκαμε και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα δημιουργηθούν αυτές οι 100.000 θέσεις εργασίας. Ποιο άλλο κόμμα το έκανε; Εμείς έχουμε προτείνει στον ελληνικό λαό λύσεις. Κατά την προεκλογική περίοδο όμως δεν δόθηκε δυνατότητα να αντιπαρατεθούν τα κόμματα για τις λύσεις που προτείνουν.

- Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι όλους όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Αν δεν κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα την Κυριακή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό στη ζωή μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης:

Μ. Χούκλη: Η αυλαία των προεκλογικών συζητήσεων εδώ στο στούντιο του «ANT-1» θα πέσει με ένα πολιτικό αρχηγό, είναι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του Ποταμιού. Καλησπέρα, καλώς ήρθατε και καλή δύναμη για τη μάχη που έχετε να δώσετε την Κυριακή.

Στ. Θεοδωράκης: Καλησπέρα σας και καλό κουράγιο για όλους μας μέχρι την Κυριακή.

Μ. Χούκλη: Και κουράγιο για όλους μας για όσα θα ακολουθήσουν από την Κυριακή.

Στ. Θεοδωράκης: Σωστό είναι αυτό που λέτε.

Μ. Χούκλη: Το Ποτάμι αιφνιδίασε πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, θετικά ή αρνητικά θα το δούμε. Τελευταία όμως αιφνιδιάσατε με αυτό τον μαξιμαλιστικό στόχο 10%. Είναι ρεαλιστικό να το ζητάτε;

Στ. Θεοδωράκης: Στην πολιτική πρέπει να λες στον κόσμο αυτό που θα σε βοηθήσει να είσαι πραγματικά χρήσιμος για την κοινωνία. Εμείς λέμε το πολύ απλό: όπως έχουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ έχουν δοκιμαστεί σε διάφορους ρόλους. Εάν δεν εμφανιστεί ένας δυνατός καινούργιος παίκτης, δεν θα μπορέσει να επηρεάσει στη σωστή κατεύθυνση τις εξελίξεις. Θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τον κόσμο. Εάν πάρουμε 5% εάν πάρουμε δηλαδή ένα ποσοστό κάτω από τις εκλογές τις προηγούμενες, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα όσο βαθιά θέλουμε να τα αλλάξουμε. Υπάρχει το πρώτο Κόμμα κα Χούκλη, είναι ο Τσίπρας ή είναι ο Μεϊμαράκης, είναι απλό το σχέδιο, είναι απλό και πολύ συγκεκριμένο. Εάν υπάρχουν τρία - τέσσερα μικρά Κόμματα, το πρώτο Κόμμα θα κάνει ό,τι θέλει. Θα μοιράζει ξεροκόμματα και θα κυβερνά. Πρέπει το πρώτο Κόμμα να έχει απέναντί του μια ισχυρή δύναμη.

Μ. Χούκλη: Κατανοητό.

Στ. Θεοδωράκης: Θα μου πείτε «γιατί να είστε εσείς και να μην είναι το ΠΑΣΟΚ» επί παραδείγματι.

Μ. Χούκλη: Μετά θα το ρωτούσα αυτό. Καλοί αυτοί οι σχεδιασμοί και πολύ θεμιτές οι πολιτικές φιλοδοξίες ενός Κόμματος.

Στ. Θεοδωράκης: Εάν έχουν σχέση με την πραγματικότητα με ρωτάτε;

Μ. Χούκλη: Όχι, λέω το εξής: αυτό το αποφασίζει ο κόσμος.

Στ. Θεοδωράκης: Βέβαια.

Μ. Χούκλη: Αν υποθέσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις με τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς και τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς, δείχνουν μια εικόνα και η εικόνα είναι ότι δεν υπάρχει ένα ρεύμα προς αυτό το ποσοστό για το Κόμμα σας.

Στ. Θεοδωράκης: Έχετε δίκιο. Προσέξτε όμως το εξής: το Ποτάμι είναι ένα Κόμμα που δεν είναι Κόμμα, δηλαδή έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση και το ίδιο συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχουν θυμάστε δημοσκοπήσεις που μας έδειχναν 4,5% πέντε μέρες πριν τις εκλογές και πήραμε 6,1%. Δεν έχουμε Οργανώσεις, δεν έχουμε γραφεία οπότε οι ψηφοφόροι μας είναι λίγο πιο χαλαροί από τους άλλους ψηφοφόρους. Η αίσθησή μου είναι ότι τις τελευταίες μέρες και τις τελευταίες ώρες συσπειρώνονται γι" αυτό τον στόχο που νομίζω ότι είναι ένας στόχος αν όχι 100% εφικτός, αλλά είναι ένας στόχος που πρέπει να έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία.

Μ. Χούκλη: Που παλεύεται, όπως θα έλεγε το ΚΚΕ.

Στ. Θεοδωράκης: Μπράβο. Να βάλει ένα νέο παίκτη. Άλλωστε το ΚΚΕ διδάσκει, ξέρετε είχε βάλει αυτό το 17% κάποια στιγμή …

Μ. Χούκλη: Ναι - ναι, αυτό θύμισε σε πολλούς.

Στ. Θεοδωράκης: Που επίσης λέγαμε ότι είναι εντελώς μαξιμαλιστικό, δεν πήγε κακά το ΚΚΕ όμως τότε.

Μ. Χούκλη: Ναι. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν να είστε περίπου στα ποσοστά ή και λίγο πιο κάτω στα ποσοστά του Ιανουαρίου …

Στ. Θεοδωράκης: Ανάλογα τις δημοσκοπήσεις, κάποιες μας δίνουν λίγο πιο κάτω κάποιες λίγο πιο πάνω.

Μ. Χούκλη: Και κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια διαφορετική αναμέτρηση ποιοτικά, το περιβάλλον στο οποίο γίνεται. Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το διακύβευμα -αυτή η κλισέ λέξη η δημοσιογραφική, αλλά πως αλλιώς να περιγράψουμε- για ποιο λόγο πάμε να ψηφίσουμε.

Στ. Θεοδωράκης: Νομίζω ότι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε για μια σοβαρή Κυβέρνηση. Έχουμε ένα δύσκολο Μνημόνιο μπροστά μας, έχουμε ένα Μνημόνιο το οποίο δεν σκίζεται και έχουμε και μια κουρασμένη Ευρώπη, που βλέπει πολιτικούς ηγέτες να πηγαίνουν, να υπόσχονται και να μην κάνουν τίποτε. Νομίζω -και νομίζω θα το πει πολύς κόσμος που δεν είναι και Ποτάμι- ότι το Ποτάμι εάν συμμετέχει δυνατά σε μια επόμενη Κυβέρνηση, θα είναι καλό και για την Ευρώπη, για την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, που δεν θέλει τους παλιούς, που έχει απογοητευτεί από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και από αυτόν περίμενε τα περισσότερα, αλλά θα είναι καλό και για την ελληνική σκηνή. Να σας πω κάτι. Έχουμε μια μεγάλη διαφορά με τα άλλα Κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ, με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι οι λύσεις δεν θα έρθουν από τα Κόμματα, αυτό είναι που μας χωρίζει από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Μ. Χούκλη: Από την κοινωνία.

Στ. Θεοδωράκης: Αυτοί λένε ότι θα έρθει από τα Κόμματα η λύση. Ο κ. Τσίπρας έκανε αυτοκριτική υποτίθεται για τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε, ο κ. Μεϊμαράκης είπε «αλλάζουμε», η κα Γεννηματά είπε «αλλάζουμε». Πως αλλάζουν, αφού δεν αλλάζουν τα ψηφοδέλτιά τους; Ο κ. Μεϊμαράκης κατεβαίνει με τις λίστες του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας κατεβαίνει με αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα σε μερικά Υπουργεία.

Μ. Χούκλη: Δεν αρκούν τα πρόσωπα όμως, χρειάζεται και η πολιτική και οι πολιτικές έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Έχουν μια λύση κάποιους ευνοεί και κάποιους δυσαρεστεί.

Στ. Θεοδωράκης: Να συμφωνήσουμε όμως κα Χούκλη ότι πρέπει να δίνεις και δείγματα γραφής πως εννοείς την αλλαγή; Εμείς είπαμε πως εννοούμε την αλλαγή, δείξαμε τους ανθρώπους, βάλαμε στο Επικρατείας το Νικηφόρο Διαμαντούρο. Αυτό, ήταν ασύλληπτο για τη λογική των παλιών Κομμάτων.

Μ. Χούκλη: Εξαίρετος και χαίρει γενικής εκτίμησης, αυτό χωρίς αμφιβολία.

Στ. Θεοδωράκης: Το ότι τολμάμε δηλαδή να φέρνουμε ανθρώπους κάθε φορά, ο κ. Γραμματικάκης ήταν τυχαίο; Οι άνθρωποι που κατά καιρούς εμφανίζονται στο Ποτάμι και λένε «αφήνω τη ζωή μου» είναι τυχαίο;

Μ. Χούκλη: Αυτό που παρουσιάζετε ως πλεονέκτημα όμως σας το προσάπτουν ως μειονέκτημα, δηλαδή ότι το Ποτάμι είναι ένα απολιτικό Κίνημα το οποίο πιστεύει ότι μια ομάδα επίλεκτων και αρίστων μπορεί μόνο και μόνο επειδή έχει στα χαρτιά τις σωστές λύσεις, μπορεί και να κυβερνήσει ορθώς τη χώρα.

Στ. Θεοδωράκης: Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους που το κύριο προσόν τους είναι να κρατούν τη μάνικα και να ξέρουν πως σβήνουν τη φωτιά. Δεν καμία κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί με τους παλιούς τρόπους. Καμία. Η Πορτογαλία έκανε άλματα και έφτασε στο σημείο να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια από την αγορά, επειδή άλλαξε το πολιτικό προσωπικό. Εδώ θέλουμε οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, αυτοί που φάνηκαν ανίκανοι επτά μήνες να αλλάξουν τα πράγματα. Μα πως θα αλλάξουν τα πράγματα αν δεν αλλάξεις τα πρόσωπα; Εμείς αυτό τους λέμε.

Μ. Χούκλη: Και να πάει περίπατο η όποια εμπειρία κυβερνητική, Κομμάτων τα οποία εν πάση περιπτώσει είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση;

Στ. Θεοδωράκης: Όχι. Όπως είδατε στην εμφάνιση της Τετάρτης, που βγήκαμε με τους κορυφαίους επιτελείς μας στο οικονομικό επίπεδο υπήρχαν άνθρωποι που είχαν εμπειρίες. Υπήρχαν άνθρωποι που ξέρουν πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, ξέρουν πως κυβερνιέται ένα καράβι. Δεν έχουμε δηλαδή μαθητούδια που απλώς λέμε είναι το νέο. Έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν πως θα πρέπει να διαπραγματευτείς με την Ευρώπη.

Μ. Χούκλη: Αφού πιστεύετε ότι στις αλλαγές πρέπει να συμμετάσχει και η ίδια η κοινωνία, τότε θα μπορούσε το Ποτάμι να μην συμμετάσχει στην επόμενη Κυβέρνηση, αλλά να δώσει τη μάχη με την κοινωνία, από την αντιπολίτευση αφού πιστεύει σε πολλά από τα μέτρα του Μνημονίου.

Στ. Θεοδωράκης: Σωστό το ερώτημά σας. Πρώτον, μη θεωρείτε δεδομένο ότι το Ποτάμι θα συμμετάσχει στην επόμενη Κυβέρνηση. Να θεωρείτε δεδομένο ότι το Ποτάμι δεν θα αφήσει τη χώρα να πάει σε εκλογές. Το λέμε και καταθέτουμε αυτή την άποψη.

Μ. Χούκλη: Ωραία, πως θα γίνει αυτό, να τα δούμε ένα - ένα.

Στ. Θεοδωράκης: Να σας πω, γιατί βιαστήκαμε και το είπαμε όταν πάλι όλοι ξεροβήχουν. Εμείς είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν εκλογές. Οι λύσεις είναι τρεις. Πρώτον, να συμμετάσχουμε σε μια Κυβέρνηση, δεύτερον να στηρίξουμε μια Κυβέρνηση, τρίτον να ανεχτούμε μια Κυβέρνηση. Εμείς από τώρα καταθέτουμε στον ελληνικό λαό τα όπλα και λέμε ότι «δεν θα σε πάμε εμείς τουλάχιστον σε εκλογές σε έξι μήνες, ή σε ένα χρόνο», όπως λένε μερικοί. Για τρία τουλάχιστον χρόνια δεν θα πρέπει να έχουμε εκλογές.

Μ. Χούκλη: Θα συνεργαστείτε και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως ποιο Κόμμα θα είναι μπροστά;

Στ. Θεοδωράκης: Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΣΥΡΙΖΑ για ένα και μόνο λόγο: γιατί η επόμενη λύση είναι να πάμε σε εκλογές. Ο πρώτος όπως ξέρετε έχει το προνόμιο των 50 Εδρών, χωρίς αυτόν δεν γίνεται Κυβέρνηση. Συμφωνούμε μέχρι εδώ;

Μ. Χούκλη: Ναι.

Στ. Θεοδωράκης: Άρα εάν το Ποτάμι πει, βγαίνει πρώτος ο Μεϊμαράκης εμείς δεν βοηθάμε τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει, τι λέμε δηλαδή; Λέμε πάμε σε εκλογές; Εμάς μας αρέσουν τα σταράτα λόγια. Λέμε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα στην κοινωνία.

Μ. Χούκλη: Βέτο στη συμμετοχή άλλων Κομμάτων θα βάλετε; Ευθέως λέω τον κ. Καμμένο θα ήταν ένας συνεταίρος σε μια Κυβέρνηση;

Στ. Θεοδωράκης: Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε στέρεο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όχι ευκαιριακό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρέπει η επόμενη Κυβέρνηση να συγκροτηθεί με ανθρώπους που πιστεύουν στις αλλαγές, που πιστεύουν στην Ευρώπη από διαφορετικές πλευρές. Αλλά ανθρώπους που ευκαιριακά, είτε τη μια μέρα πολεμούν την Ευρώπη και την άλλη μέρα είναι με την Ευρώπη, δεν κάνουν για την Κυβέρνηση, γιατί είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Μ. Χούκλη: Ο πρώτος όμως θα έχει και τον λόγο. Δηλαδή αν αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να βάλει και τον κ. Καμμένο σε μια Κυβέρνηση …

Στ. Θεοδωράκης: Καλά, πρώτον πρέπει να τον βάλει στη Βουλή. Γιατί προσπαθεί και προσπαθεί να τον βάλει στην Βουλή και δεν τα έχει καταφέρει ακόμη μέχρι σήμερα. Ξέρετε, ο ελληνικός λαός δεν θέλει νουθεσίες και ήταν προσβολή του κ. Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό η συμπεριφορά του ότι «ψηφίστε εμένα και ψηφίστε και τον συνεταίρο μου». Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιον θα ψηφίσει. Εμείς κρατάμε απόσταση. Έχουν δείξει πολλοί ποιους θέλουν. Βγήκε σήμερα, άκουσα, ο κ. Σκουρλέτης και είπε «θέλω το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση».

Μ. Χούκλη: Δεν είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι; Πως αλλιώς δηλαδή;

Στ. Θεοδωράκης: Όχι, είπε ότι «Εμείς θέλουμε το ΠΑΣΟΚ, δε θέλουμε το Ποτάμι, θα μας δημιουργήσει προβλήματα». Χαιρόμαστε, γιατί πραγματικά θα δημιουργήσουμε προβλήματα σε κάποιους. Και ποιο είναι το πρόβλημα που θα δημιουργήσουμε, και θέλω να σας το πω για να το ξέρει κι ο κόσμος για να μη μας ψηφίσει κατά λάθος. Εμείς έχουμε σκοπό να δυσκολέψουμε τη ζωή των κομμάτων. Ο πρώτος όρος που θα βάλουμε στη συνάντηση της Κυριακής το βράδυ είναι ότι «οι κομματικοί σας στρατοί δε θ' αλώσουν ξανά το κράτος». Ξέρετε, κα Χούκλη, ότι πέρα από τους Υπουργούς, θα το συζητήσουμε, υπάρχουν και 5.000 άλλες θέσεις. Αυτό είναι το τρόπαιο για τους κομματικούς στρατούς.

Μ. Χούκλη: Ζητήθηκε πάντως από τους εταίρους ν' αποπολιτικοποιηθεί και το Δημόσιο και όλες αυτές οι θέσεις..

Στ. Θεοδωράκης: Δε θέλουν να το κάνουν όμως γιατί το βασικό πράγμα που έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση, θυμάστε, Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης..

Μ. Χούκλη: Η ποσόστωση, ναι.

Στ. Θεοδωράκης: Η ποσόστωση, να μοιράσουμε τις θέσεις στο Δημόσιο, 4-2-1. Εμείς λοιπόν λέμε και το λέμε από τώρα να το ξέρουν αυτοί που θα μας φωνάξουν: Την Κυριακή το βράδυ, εμείς το πρώτο πράγμα που θα θέσουμε είναι ότι οι 5.000 θέσεις ευθύνης να κληρωθούν στον ελληνικό λαό με την έννοια ότι θα υπάρχουν μισά μικρά ΑΣΕΠ που αυτά θ' αποφασίσουν ποιοι θα πάνε και δε θα πάνε οι κομματικοί μηχανισμοί.

Μ. Χούκλη: Είναι ένα κομμάτι της επόμενης ημέρας και πολύ σημαντικό, αλλά από κει και πέρα το θέμα είναι τι θα γίνει στην οικονομία που εκεί είναι η μεγάλη σφαγή, εννοώ οι περικοπές, οι φόροι..

Στ. Θεοδωράκης: Να σας πω: Ετοιμάζω ένα δώρο για τον επόμενο Πρωθυπουργό, γιατί ξέρετε, ο Πρωθυπουργός μπερδεύεται με πάρα πολλά πράγματα και συνήθως βάζει λάθος προτεραιότητες. Εγώ λοιπόν θα του κάνω ένα δώρο: Συμμετέχω δε συμμετέχω στην κυβέρνηση. Αυτό το δώρο θα είναι ένας πίνακας που θα πρέπει να βάλει στο γραφείο του και που λέει: 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για 10 χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος κα Χούκλη. Όλα τ' άλλα είναι ψέματα. Η ανεργία είναι το μείζον. Άρα εάν δε βάζεις προτεραιότητα..

Μ. Χούκλη: Ακούγοντάς σας κάποιος, θα μπορούσε να πει ότι εκπέμπετε μια αλαζονεία, ότι το Ποτάμι έχει τις καλύτερες λύσεις, έχει τους καλύτερους ανθρώπους, έχει τις καλύτερες προθέσεις, δηλαδή μια λίγο παλαιοκομματική νοοτροπία την οποία μέμφεστε στα άλλα κόμματα.

Στ. Θεοδωράκης: Προσέξτε, θα επιμείνω: Το ότι βάζουμε εμείς ως σημαντικό ζήτημα την ανεργία και ότι την Τετάρτη αντί να κάνω μια συνέντευξη Τύπου και να διαβάσω ένα κείμενο, έκθεση ιδεών όπως έκαναν κάποιοι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, αυτά που τους συστήνουν δηλαδή να πουν οι διαφημιστές τους, γιατί ξέρετε ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές το πρόβλημα είναι τι θα πεις στο μεγάλο κοινό.. Εμείς βγήκαμε και είπαμε συγκεκριμένες προτάσεις, ο κ. Παγουλάτος, η κα Λυμπεράκη, ο κ. Θεοχάρης, συγκεκριμένες προτάσεις πώς δημιουργούνται 100.000 θέσεις εργασίας. Το έκανε κάποιο άλλο κόμμα; Άρα αυτή αν θέλετε η εγωιστική ματιά απέναντι στα πράγματα πηγάζει από το ότι εμείς έχουμε προτείνει στον ελληνικό λαό λύσεις. Δε δόθηκε ευκαιρία στα μέσα και είναι λογικό, γιατί ασχολήθηκαν με τη σύγκρουση των δυο γιγάντων, αλλά η κουβέντα που κάναμε εμείς προεκλογικά..

Μ. Χούκλη: Δε μπορεί να παραπονιέστε για προβολή των θέσεων του Ποταμιού, δόθηκε βήμα…

Στ. Θεοδωράκης: Άλλο σας λέω, δε δόθηκε η δυνατότητα λέω ν' αντιπαρατεθούν τα κόμματα στο επίπεδο των λύσεων. Η κουβέντα, όπως ήσαστε και στο debate, τις περισσότερες φορές έγινε για πράγματα, δε βοηθούσε πάρα πολύ .

Μ. Χούκλη: Εντάξει, το format αυτό δε βοηθάει στο να ειπωθούν συγκεκριμένες λύσεις. Δεν είναι αυτό το ζήτημα..

Στ. Θεοδωράκης: Δε δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τα προβλήματα, να μιλήσουμε για τις λύσεις.

Μ. Χούκλη: Ωραία, θα δούμε αν έχετε πείσει και πόσους έχετε πείσει. Κυριακή κοντή γιορτή.

Στ. Θεοδωράκης: Πάντως κανείς δε θ' αρνηθεί ότι τους πληρώσαμε ακριβά αυτούς που έχουν κυβερνήσει. Και αν δεν κάνουμε ένα βήμα διαφορετικό, να μην περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα στη ζωή μας.

Μ. Χούκλη: Υπάρχει μια παροιμία που λέει «πρόσεξε να μη γίνει αυτό που εύχεσαι». Διότι μπορεί να σας φέρει ο λαός, ο κόσμος, οι πολίτες στην κυβέρνηση και επομένως θα κρίνεστε κι εσείς με τα δικά σας κριτήρια, αυστηρά κριτήρια. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό βράδυ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News