Ελλάδα

Αβραμόπουλος: "Όχι σε μια οχυρωμένη Ευρώπη"

«H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια οχυρωμένη Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση», υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «θα σημειωθεί πρόοδος και ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε.», σημειώνοντας πως «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Όπως τόνισε, «είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Αναφορικά για τη στάση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να δεχθούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, ο Έλληνας επίτροπος σημείωσε ότι «είναι μια πρόκληση για όλους να καταλήξουμε σε έναν κοινό συμβιβασμό. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση μόνο του. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο από κοινού», είπε, προσθέτοντας πως «σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή, θα πρέπει να υποστηρίζονται από όλες τις χώρες».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως, «εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δε θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες», ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες που έρχονται, τα λεγόμενα hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει σύντομα. Εκεί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους των παράτυπων μεταναστών.

Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τις αφρικανικές χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης και να καταστούν πιο σταθερές οι υποσαχάριες χώρες και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Επιπλέον η Ε.Ε. θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφορικά για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «δε θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό», ενώ τόνισε πως «η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει, θα συνεχίσει να υπάρχει».

«Είναι απολύτως νόμιμο», αυτό που έκαναν η Γερμανία και άλλες χώρες, να επαναφέρουν δηλαδή τους ελέγχους στα σύνορά τους, υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος. «Το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη Σένγκεν», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας όμως ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ κάποιων κρατών της Ε.Ε. «θα πρέπει να ισχύουν για δύο μήνες, το ανώτατο, όχι περισσότερο».

Για το αν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε πως ελπίζει ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο. «Υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια σοβαρή σύγκρουση. Γι' αυτό το λόγο θα επισκεφθώ σύντομα την Ουγγαρία για να συνομιλήσω με τους αρμόδιους. Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της».

«Το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Σχόλια