Ελλάδα

ΥΠΕΣ: Οδηγίες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων :

-Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

-Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

-Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας

Στο ερώτημα γιατί οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου γίνονται με λίστα, απαντά ο εκλογικό νόμος, που αναφέρει πως σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών, αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από 7.00 το πρωί έως 19.00 το απόγευμα και οι εκλογείς μπορούν να μάθουν που ψηφίζουν:

-Μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε που ψηφίζεις)

-Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500

Ειδικότερα, για την διευκόλυνση των εκλογέων στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 :

Τρίτη - Πέμπτη 09:00 έως 18:00

Παρασκευή 09:00 έως 19:00

Σάββατο 09:00 έως 21:00

Κυριακή 07:00 έως 19:00

για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Χωρίς σταυρό - Μόνο το ψηφοδέλτιο

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα

Αναφορικά για το πώς εκλέγονται οι βουλευτές, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση την λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.

Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου - Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.

Αναφορικά με την άδεια των εργαζομένων για την ημέρα των εκλογών, για να προσέλθουν στις κάλπες, αναφέρεται:

Για τους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:

1 εργάσιμη ημέρα: Για απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα

2 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω

Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:

1 εργάσιμη ημέρα : Για απόσταση από 100 - 200 χιλιόμετρα

2 εργάσιμες ημέρες : από 201 - 400 χιλιόμετρα

3 εργάσιμες ημέρες: από 401χιλιόμετρα και πάνω

Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες

Τέλος, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

-Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα δημόσια καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης.

Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

Σχόλια