Ελλάδα

Συνάντηση Παυλόπουλου με Μουζάλα για το μεταναστευτικό

«Έφθασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη, και ανήκει σε άλλες χώρες της Ευρώπης να αποδείξουν πλέον εάν πραγματικά εννοούν την Ευρώπη και την παραμονή τους στην Ευρώπη, αλλά με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η εποχή μας ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα του πρόσφυγα πολέμου και η σύγκλιση Σύνοδος Κορυφής, θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποκτήσει πολιτική ακριβώς πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα, καθώς μέχρι σήμερα η Ευρώπη γνώριζε τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι όμως ζητούσαν πολιτικό άσυλο».

Εν τούτοις, υποστήριξε πως απαιτείται ταυτόχρονα και εξωτερική πολιτική από την Ευρώπη, δηλαδή πολιτική που είναι εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. «Η Ευρώπη επιτέλους γυρίζει στις ρίζες της. Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Η βασική της πολιτική είναι ο άνθρωπος, δηλαδή ξαναγυρνά στις ελληνικές της ρίζες αυτό που ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας έλεγε: «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν ο άνθρωπος».

Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον κ. Μουζάλα και τους υπόλοιπους υπουργούς, που συμμετείχαν στα υπόλοιπα Συμβούλια, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και στο Συμβούλιο των Υπουργών που είναι αρμόδιοι για την Μετανάστευση, καθώς όπως ανέφερε, «ανέδειξαν μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ότι η Ελλάδα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα και ότι η ίδια η Ευρώπη μπορεί να εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας».

Ο κ. Μουζάλας από την πλευρά του σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι δεν πέρασαν ακόμη στην Ευρώπη οι θέσεις Γιούνκερ, πετύχαμε μια σημαντική νίκη, αντιστρέψαμε το κλίμα. Δείξαμε ότι η μικρή μας χώρα, με τους δικούς της πόρους, κάνει αυτά τα οποία είναι υποχρεωμένη απέναντι στην Ευρώπη να κάνει και που η ίδια τα θέλει, την ταυτοποίηση, τα hot spots». Πλέον, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «είναι η σειρά της Ευρώπης να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», σημειώνοντας πως ξαναγίνεται εκτάκτως το Συμβούλιο, μήπως έχουν υποχωρήσουν οι αντιστάσεις χωρών σε σχέση με την απορρόφηση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη συνολικά.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στη στήριξη που έλαβε όλο αυτό το διάστημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «από την ορκωμοσία διέγνωσα μέσα από αυτά που μου είπατε την μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για να λυθεί αυτό το ζήτημα σε ένα επίπεδο Ευρώπης».

«Τώρα πια είμαι σε θέση και από μέσα να ξέρω πόσο καιρό και πόσο έντονα κάνετε αυτή την προσπάθεια, ώστε η χώρα μας στην Ευρώπη να λάβει αυτό που δικαιούται και Ευρώπη να ξαναγίνει αυτό το οποίο οφείλει να είναι», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχόλια