Ελλάδα

Τουρκία: Σταμάτησαν μετανάστες κοντά στα σύνορα με Ελλάδα

Σήμερα, Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Σύρους, που κατευθύνονταν πεζή προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα  προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο, όμως λόγω των δύσκολων συνθηκών και της ανεργίας στη χώρα όλο και περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, οι περισσότεροι με επικίνδυνα πλεούμενα.

Η τουρκική χωροφυλακή έστησε σήμερα οδοφράγματα κοντά στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη), σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στον δρόμο και άλλοι κατευθύνονταν προς τους γύρω λόφους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα.

Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, μερικοί με ομπρέλες για να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τον ήλιο και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, είπαν στο Ρόιτερς πως θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα όπου πιστεύουν πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες σε σχέση με στην Τουρκία και πως πήραν την απόφαση να μεταβούν δια ξηράς λόγω των πολλών θανάτων στις θαλάσσιες οδούς.

Σήμερα τουλάχιστον 22 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το σκάφος τους ναυάγησε στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

«Δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά εδώ. Ακούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, ότι όλα είναι ελεύθερα», λέει ο 27χρονος Σερίφ από το Καμισλί της Συρίας.

«Αφού είδαμε τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο», συνέχισε.

Σχόλια