default-image

Συμφωνία μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ιταλία-Ελλάδα

Ελλάδα
Συμφωνία μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ιταλία-Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν στις Βρυξέλλες την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, η απόφαση θα ισχύσει από αύριο.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», είπε ο Γ. Άσελμπορν. Ωστόσο σημείωσε ότι μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.

Αναφορικά με τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής, για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής.

Η πρόταση θα επανεξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε, «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην επιθυμητή συμφωνία όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», και σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Όταν δεν πετυχαίνουμε την πρώτη φορά, ξαναπροσπαθούμε. Ο κόσμος μας βλέπει. Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News