default-image

Επιστρέφουν οι καθαρίστριες στα σχολεία

Κρήτη
Επιστρέφουν οι καθαρίστριες στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη δέσμευση ότι υπογράφεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να πιάσουν δουλειά στα σχολεία από σήμερα το πρωί, έφυγαν το απόγευμα της Τρίτης από το γραφείο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Γιώργου Τερζάκη οι εκπρόσωποι των καθαριστριών.

Μαζί τους ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς και ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, που απέσπασαν τη δέσμευση αυτή τόσο από τον κ. Τερζάκη, όσο και από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας Μαρία Καναβάκη, με την οποία και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία.

«Τέλος καλό, όλα καλά, αλλά έπαιξαν με την υγεία των παιδιών μας λόγω αυτών των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων», λέει στη "Νέα Κρήτη" η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου Στέλλα Φοδελιανάκη.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΕΚΗ, «μετά από επανειλημμένες προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου και με συντονισμένες ενέργειες με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη, επιλύθηκε το μείζον ζήτημα που αφορά τη σύναψη συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων καθαριστριών στα σχολεία.

Μετά το σχετικό ΦΕΚ της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κ. Καναβάκη Μαρία, αντιδήμαρχος σε θέματα Παιδείας, έθεσε υπόψη του χθεσινού Δημοτικού Συμβούλιου την άμεση σύναψη των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου».

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΚΗ, «μετά τη συνάντηση που είχαμε και με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Τερζάκη Γιώργο, υπήρξε δέσμευση για την άμεση ενημέρωση και των υπολοίπων Δήμων του νησιού μας, ώστε όλοι οι Δήμοι να προχωρήσουν στη σύναψη των σχετικών συμβάσεων που αφορούν τις καθαρίστριες στα σχολεία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, συνάδελφος Στέλιος Βοργιάς, η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηράκλειου, συνάδελφος Φοδελιανάκη Χριστίνα, μέλη του σωματείου καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Συντυχάκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κανονικά στη δουλειά από σήμερα

Από σήμερα το πρωί, λοιπόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, οι καθαρίστριες έπιασαν κανονικά δουλειά. Και προφανώς το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους Δήμους, όχι μόνο της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του σωματείου είναι γύρω στα 700. Από αυτά, συμβασιούχες εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας είναι για το Δήμο Ηρακλείου γύρω στις 150 και για όλο το νομό Ηρακλείου γύρω στις 300.

Τα χρήματα που παίρνουν κάθε μήνα από τον καθαρισμό των σχολείων είναι ψίχουλα. Στην... καλύτερη περίπτωση, με την ανώτερη απασχόληση των τεσσάρων ωρών τη μέρα (συγκεκριμένα με βάση τον καθαρισμό 18 αιθουσών), η αμοιβή για ένα μήνα δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ.

Πρόκειται δε για γυναίκες πολύτεκνες ή χωρισμένες, ενώ οι ηλικίες κυμαίνονται από 27 χρόνων μέχρι και γυναίκες που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται για να βγουν στη σύνταξη. «Δεν είναι σημαντική η επιβάρυνση του κράτους για το έργο που προσφέρουμε. Κι όμως. Με την καθυστέρηση αυτή έβαλαν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών», λέει η Στέλλα Φοδελιανάκη (κόρη της παλαίμαχης συνδικαλίστριας και προηγούμενης προέδρου Χριστίνας Φοδελιανάκη). Μάλιστα, η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι καθαρίστριες - όπως κάνουν πάντα - χωρίς να πληρώνονται πήγαν μέσα στον Αύγουστο και καθάρισαν τα σχολεία για να είναι έτοιμα για τον αγιασμό.

Τώρα περιμένουν να πιάσουν κανονικά δουλειά, λήγοντας έτσι η φετινή τους περιπέτεια, με την ελπίδα να μην ξαναβρεθούν σε μια τέτοια θέση άλλη σχολική χρονιά.

(Στη φωτογραφία, η πρόεδρος των καθαριστριών του νομού Ηρακλείου Στέλλα Φοδελιανάκη στα αριστερά, έξω από το ΕΚΗ χθες, με τη μητέρα της και παλαίμαχη συνδικαλίστρια Χριστίνα Φοδελιανάκη στα δεξιά).

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News