default-image

Νέα κινητοποίηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου

Κρήτη
Νέα κινητοποίηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα σχολεία», όπως λένε τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, που καλούν συλλόγους Γονέων, γονείς, εργατικά σωματεία και σωματεία των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν μαζικά στην επόμενη - νέα - κινητοποίησή τους.

Βασικό αίτημα της νέας αυτής διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:30, είναι η διεκδίκηση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που έχουν τα σχολεία, «με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους τα μέλη της Ένωσης, που καταγγέλλουν ότι για μια ακόμη χρονιά καλούνται οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουν δαπάνες τις οποίες θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν το κράτος για τη δημόσια εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωση-κάλεσμα, μάλιστα, η Ένωση προχωρά σε αναλυτική ενημέρωση για την προ ημερών παράσταση διαμαρτυρίας τους. Αναλυτικά:

«Πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 παράσταση διαμαρτυρίας στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Ένωση προκειμένου να παλέψουμε γονείς και εργαζόμενοι για την επίλυση των τραγικών προβλημάτων που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Συναντήσαμε την αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μαρία Κανναβάκη, για να δηλώσουμε την ευθύνη της νέας δημοτικής Αρχής για τη ζοφερή κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, όπου τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης δε χωρούν άλλη αναβολή και απραξία. Της εκθέσαμε τα συσσωρευμένα προβλήματα που άπτονται της ευθύνης του Δήμου και ζητήσαμε να πάρει θέση για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και να δεσμευτεί για την άμεση επίλυσή τους.

Στην τοποθέτησή μας τονίσαμε ότι μια νέα χρονιά ξεκινά με τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, την ίδια στιγμή που οι γονείς στενάζουν κάτω από το βάρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής των μνημονίων, από το σύνολο των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, με ένα 3ο μνημόνιο να προστίθεται στα δυο προηγούμενα, για να αποτελειώσει την ελληνική λαϊκή οικογένεια, να ρημάξει τα σχολεία και να στερήσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται και αποτελεί στρατηγική της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ παραδίδει την παιδεία στα χέρια των ιδιωτών και των ΜΚΟ και έρχεται να καταλύσει το βασικό αίτημα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο.

* Χρήματα στις σχολικές επιτροπές και στους Δήμους δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν αρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, αφού η γ' δόση δεν έχει καν αποσταλεί. Για μια ακόμη χρονιά ΕΜΕΙΣ θα κληθούμε να πληρώσουμε τα αναλώσιμα. Λειτουργικά έξοδα που στη βαθμίδα του Νηπιαγωγείου έχει γίνει καθεστώς η κάλυψή τους με την οικονομική αφαίμαξη των γονιών κάθε Σεπτέμβρη.

* Τα παιδιά μας για άλλη μια χρονιά θα στεγαστούν σε άκρως επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, αφού τεχνικές επισκευές αδυνατεί να κάνει ο Δήμος, ενώ για αντισεισμική θωράκιση και πιστοποιητικά καταλληλότητας δε γίνεται ούτε συζήτηση. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σε μερικά από τα πιο γηρασμένα σχολικά κτίρια του Ηρακλείου σε περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

* Οι συμβάσεις των καθαριστριών δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να ζητούν από τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά για να καλύψουν το κόστος, ενώ ο δήμος δείχνει να αδιαφορεί περιμένοντας! Από τη Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργούν χωρίς καθαρίστριες βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μικρών και ευαίσθητων ηλικιακά μαθητών.

* Από κοντά και οι συμβάσεις για τους σχολικούς φύλακες ειδικά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που οι υπηρεσίες τους σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των μαθητών.

* Για μια ακόμη χρονιά θα πληρώσουμε ακριβά τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, ακόμη και στους δημοτικούς χώρους , την ίδια στιγμή που οι σχολικές επιτροπές παραχωρούν σχολικούς χώρους σε σωματεία και συλλόγους για να πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες επί πληρωμή.

* Για άλλη μια χρονιά θα διαβάσουμε στον Τύπο άρθρα για μαθητές που υποσιτίζονται και λιποθυμούν από την πείνα πάνω στα θρανία, ενώ ο Δήμος μέσα από τα ανεπαρκή προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής προσπαθεί με ημίμετρα και μέσα από "φιλάνθρωπους" επιχειρηματίες να πετάξει ένα ψίχουλο σε ελάχιστους συνδημότες μας (300 στον αριθμό!) που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος απάντησε ότι για την όλη κατάσταση ευθύνες έχει η κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε εκλογές αφήνοντας έκθετα όλα τα παραπάνω ζητήματα, που παραδέχτηκε ότι ισχύουν, χωρίς να δεσμεύεται ότι ο Δήμος δύναται στα περισσότερα από αυτά να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμεση επίλυσή τους. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση ως τραγική, αφού η γ' δόση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων δεν έχει σταλεί στις σχολικές επιτροπές.

Για τις καθαρίστριες είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αποστείλει τα κονδύλια για την ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ παραδέχτηκε ότι για την πληρωμή τους χρησιμοποιούνται χρήματα των Σχολικών Επιτροπών αφού εκκρεμούν οι δόσεις για το προηγούμενο σχολικό έτος. Πληροφορήθηκε ότι για τις συμβάσεις των καθαριστριών πρόκειται να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση κατόπιν συνεννόησης των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, την οποία και περιμένει.

Για τα σχολικά κτίρια παραδέχτηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός των σχολείων του Ηρακλείου είναι χωρίς οικοδομική άδεια και αυτό δεν επιτρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις και επισκευές έστω και μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, αφού εκκρεμεί ο νόμος προς τακτοποίηση αυθαιρέτων με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών, όσο και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Αναφορικά με τα γερασμένα σχολικά κτίρια του Δήμου έμμεσα παραδέχτηκε ότι όχι μόνο υπάρχει αδυναμία για συντήρηση και τεχνικές επισκευές αφού δεν υπάρχουν κονδύλια και προσωπικό στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά εκκρεμεί ακόμη η έκθεση του μακροσκοπικού (αυτοψία) και όχι πλήρους στατικού ελέγχου για την αντοχή των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού.

Για τις απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα καταθέσει πρόταση στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, να παραχωρούνται οι σχολικοί χώροι σε σωματεία και αθλητικούς συλλόγους με την προϋπόθεση ότι θα προσφέρουν δωρεάν τις δραστηριότητες αυτές στους μαθητές του Ηρακλείου, ενώ δήλωσε την πρόθεση να ακούσει σε μια χωριστή συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού τις προτάσεις που έχουμε να καταθέσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για δωρεάν μαζικό αθλητισμό με ευθύνη του Δήμου.

Για τη σίτιση με ένα δωρεάν δεκατιανό γεύμα για όλους τους μαθητές δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του μαθητικού πληθυσμού του Ηρακλείου, την ίδια στιγμή που ο Δήμος συναίνεσε στη δέσμευση των αποθεματικών του από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Όλες αυτές οι αδυναμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων του Δήμου αναδεικνύουν τη μεγάλη ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων δημοτικών Αρχών, που αποδέχτηκαν με τον "Καλλικράτη" να αναλάβουν κρατικές αρμοδιότητες απέναντι στις ανάγκες των σχολείων, και να αναγκάζουν τους γονείς-δημότες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουν δαπάνες τις οποίες θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν το κράτος για τη δημόσια εκπαίδευση.

Καταθέσαμε τα αιτήματα της Ένωσης στην αντιδήμαρχο Παιδείας, ζητώντας της να τα γνωστοποιήσει στο δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας παράλληλα τη δημοτική Αρχή να σταθεί στο πλάι των γονιών, ανέργων-εργατών-αυτοαπασχολούμενων και να διεκδικήσει ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών μας στη μόρφωση. Να διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους ΚΑΠ για τις ανάγκες ενός σύγχρονου, δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Ζητούμε άμεσα:

-Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων. Να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

-Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

-Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα φροντιστήρια και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες.

-Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών κ.λπ.

-Πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών και φυλάκων για τη ασφαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

-Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα τις πιο λαϊκές συνοικίες και Δήμους.

-Να καταγραφεί η κτηριολογική κατάσταση των σχολείων του Δήμου. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις προσεισμικού ελέγχου. Άμεση αποκατάσταση ασφάλειας των σχολικών κτιρίων.

-Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.

-Κεντρικός σχεδιασμός με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων με την αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και τον χαρακτηρισμό νέων. ΟΧΙ στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και λειτουργία των σχολείων. Επαναφορά του ΟΣΚ στο προ του '98 πλαίσιο για να έχει άμεση ευθύνη για τη μελέτη, το σχεδιασμό της ανέγερσης νέων σχολείων, αλλά και την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων, παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς, τα εργατικά σωματεία και τα σωματεία των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν μαζικά στην επόμενη κινητοποίηση της Ένωσης την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:30 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, προκειμένου να διεκδικήσουμε την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν τα σχολεία, με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν κάνει εκρηκτική την κατάσταση στην παιδεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News