Ελλάδα

"Δεν θέλουν συνεργασία, μας καλούν σε ενσωμάτωση"

Οι αναφορές ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι εκ του πονηρού, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Θέλουμε έντιμη συνεργασία, με στόχο», σημείωσε και ζήτησε να μείνουν μακριά από εκείνον οι λογικές του διχασμού.

Όπως εκτίμησε, «δεν θέλουν συνεργασία, μας καλούν σε ενσωμάτωση». «Θέλανε να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση και να μας πάνε σε μία κυβέρνηση "ζόμπι" με πρωθυπουργό κάποιον που δεν θα έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί κυβέρνηση εντός τριών ημερών, ενώ απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών, εξήγησε ότι εφόσον δεν λάβει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα απευθυνθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σε ό,τι αφορά μία πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τόνισε ότι πρέπει να ερωτηθούν αυτά τα δύο κόμματα και όχι ο ίδιος. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξαρτάται από τα υπόλοιπα κόμματα αν μπορούν να το ακολουθήσουν. Πάντως, αναφερόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τη χαρακτήρισε «ουρά» του κ. Μεϊμεράκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου τουλάχιστον 34 πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν ανετράπη λέμβος που τους μετέφερε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «επιτέλους ο κ. Μεϊμαράκης μετά από επτά μήνες διαχώρισε τους μετανάστες από τους πρόσφυγες» ενώ υπενθύμισε ότι μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είχαν ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα. «Αναρωτιόμαστε αν το θέμα αυτό, αξίζει να μπαίνει σε μικροκομματική αντιπαράθεση» σχολίασε.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν με βάση τα μέσα που διαθέταμε», τόνισε, αλλά παραδέχθηκε πως δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο μεγάλων προσφυγικών ροών. Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε απάνθρωπο το κλείσιμο των συνόρων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο.

Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε αναφορικά με τη φράση του περί θαλασσίων συνόρων, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μεϊμαράκη για απομόνωση μιας φράσης του και δήλωσε ότι στη θάλασσα, δεν υπάρχουν μπάρες να ανοίγεις και να κλείνεις, δεν είναι δυνατόν επίσης να βυθίζονται τα πλοιάρια και να πνίγονται οι άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ για τη μη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι το μόνο που έχει να πει είναι πως όλα πρέπει να έρθουν στο «φως», ενώ μετέφερε δηλώσεις του κ. Φαλτσιανί, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στις αρχές που διερευνούν την υπόθεση. «Ανάσανε η Δικαιοσύνη, άνοιξαν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Μόνο κουκούλωμα υπήρχε στο παρελθόν», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία, τόνισε ότι υπάρχουν και δύσκολα μέτρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι μία συμφωνία «πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες».

«Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου έναντι της ισχύος του χρήματος. Αλλά δεν μετανιώνω για τον έντιμο αγώνα», ανέφερε, ενώ δήλωσε περήφανος για τη σκληρή διαπραγμάτευση, για την αναφορά του στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και για το άνοιγμα υποθέσεων όπως αυτή της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ.

Σχόλια