Ελλάδα

Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Θρίλερ επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακές διαφορές ανάμεσα στους δύο πρώτους, ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., και κάθε μέρα που περνά να αλλάζει το σκηνικό υπέρ του ενός ή του άλλου.

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, σε μία ακόμη δημοσκόπηση προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά (δεν ξεπερνά το 0,3%), καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, έναντι 24,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα "Παραπολιτικά" εμφανίζει εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με 2,4%, και τη Λαϊκή Ενότητα λίγο πιο ψηλά, με 2,6%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ 25%

Ν.Δ. 24,7%

Χρυσή Αυγή 4,9%

ΚΚΕ 4,7%

Ένωση Κεντρώων 4,6%

Ποτάμι 4,4%

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%

Λαϊκή Ενότητα 2,6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 8,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Metron Analysis στις 5 Σεπτεμβρίου, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου ήταν η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 24% και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23,4%. Αλλά αυτή τη φορά η εικόνα αλλάζει, έστω και οριακά.

Στη δημοσκόπηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης προηγείται στις θετικές γνώμες με ποσοστό 46% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 45%.

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στην ερώτηση πως αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Το 68% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά το οκτάμηνο έργο της κυβέρνησης, μόλις 24% το κρίνει θετικά και ένα ποσοστό 6% παραμένει ουδέτερο.

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε ποσοστό 82% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ ένα 15% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

GPO: Προβάδισμα 0,2% για το ΣΥΡΙΖΑ

Οριακό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το protothema.gr, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 25,8%. Στο 6,5% βρίσκεται η Χ.Α., στο 6% ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο 5,7% το ΚΚΕ, στο 4,4% το Ποτάμι, στο 3,6% η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο 3,3% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και στο 3% οι ΑΝ.ΕΛ.

Όσον αφορά στις θετικές γνώμες (δημοφιλία) των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με 45%.

Ακολουθούν:

- Αλέξης Τσίπρας 42,9%

- Φώφη Γεννηματά 40,2%

- Σταύρος Θεοδωράκης 40,2%

- Δημήτρης Κουτσούμπας 28,4%

- Πάνος Καμμένος 26,8%

- Παναγιώτης Λαφαζάνης 22,1%

- Νίκος Μιχαλολιάκος 11,5%.

Σχόλια