default-image

Τρία δημοτικά και 40 νηπιαγωγεία δεν έκαναν αγιασμό

Κρήτη
Τρία δημοτικά και 40 νηπιαγωγεία δεν έκαναν αγιασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με δημιουργική διάθεση, αισιοδοξία και πρόοδο» ευχήθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του 2ο και του 5ο Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού και του 8ο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς παρέστη στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία μαζί με την αντιδήμαρχο Παιδείας Μαρία Καναβάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ Νίκο Αγγελάκη και δημοτικούς συμβούλους.

Πριν την τελετή του αγιασμού στο 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλικαρνασσού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε αίθουσα του κτιρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς διάφορα ζητήματα που απασχολούν τις σχολικές μονάδες όπου στεγάζονται 450 μαθητές.

Ο δήμαρχος σε δήλωσή του για την έναρξη του νέου σχολικού έτους ανέφερε τα εξής: «Με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, εύχομαι σε όλους τους μαθητές μια γόνιμη και ουσιαστική πορεία στον χώρο της γνώσης. Στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, δύναμη και αντοχή για να αντεπεξέλθουν στο έργο και στην αποστολή τους.

Η Παιδεία αποκτά νόημα όταν, από κοινού με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που προσφέρει, συμβάλλει και στη διαμόρφωση υψηλού ήθους, ελεύθερης σκέψης, δημοκρατικής συνείδησης, πολιτών χρήσιμων στην κοινωνία μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών για την ολοκλήρωση μιας άρτιας σχολικής χρονιάς, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πολυμέτωπης κρίσεως που βιώνει η κοινωνία μας.

Καλή σχολική χρονιά».

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Καναβάκη επισκέφτηκε το 11ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, ενώ το απόγευμα παραβρέθηκε στον αγιασμό του Εσπερινού Λυκείου στην περιοχή του Μπεντεβή.

Με "δανεικούς" εκπαιδευτικούς τα σχολεία και ανακατανομή μαθητών σχολικών μονάδων

Στην ανακατανομή σχολικών μονάδων που "πνίγονται" από μαθητές θα προχωρήσουν, όπως είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αναφέροντας το παράδειγμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού, όπου υπάρχουν 450 παιδιά.

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα σχολεία που υπολειτούργησαν και δεν έγινε ούτε καν αγιασμός, καθώς τα κενά των εκπαιδευτικών δεν το επέτρεψαν. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, τα εκπαιδευτικά κενά στην Πρωτοβάθμια αγγίζουν τα 400, στην Ειδική Αγωγή τα 500, ενώ τα 1.000 κενά αγγίζει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αρκετά ήταν εκείνα τα σχολεία που είχαν μόνο δύο εκπαιδευτικούς και 100 τουλάχιστον μαθητές ή άλλα με έναν εκπαιδευτικό και 200 περίπου μαθητές, όπου χρειάστηκε να πάνε "δανεικοί" καθηγητές και δάσκαλοι μέχρι να ληφθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, ενώ την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου σήμανε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, 40 νηπιαγωγεία και 3 δημοτικά σχολεία στην Κρήτη δεν έκαναν αγιασμό. Δύο δημοτικά σχολεία στο νομό Ηρακλείου, στις Καμάρες και στον Κρότο, και ένα δημοτικό σχολείο στο νομό Χανίων, στη Γαύδο, δεν πραγματοποιήθηκε αγιασμός.

Εντούτοις, στα τέλη του μήνα αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες, καθώς την Παρασκευή εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Κενά και στις καθαρίστριες

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Συμβασιούχων καθαριστριών και τον πρόεδρο του ΕΚΗ κ. Στέλιο Βοργιά είχε την Παρασκευή η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Καναβάκη για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της καθυστέρησης στην πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.

Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες από κοινού με το ΕΚΗ και τους εργαζόμενους προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλυθεί το πρόβλημα και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

http://www.neakriti.gr/temp/CACHE_500X300_1_1264902.JPG >">

Η κ. Καναβάκη μάλιστα τόνισε ότι, εάν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν υπάρχει λύση, τότε θα υπάρξει δυναμικότερη αντίδραση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστριών ευχαρίστησαν θερμά την αντιδήμαρχο για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει στο πρόβλημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να επιλυθεί.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 11.500 ανέρχονται τα κενά των καθαριστριών που χρειάζονται οι σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα την Παρασκευή δεν ήταν λίγες εκείνες οι καθαρίστριες που πήγαν εθελοντικά να καθαρίσουν τα σχολεία.

Την ανάγκη για άμεση λύση στο πρόβλημα της πρόσληψης των καθαριστριών επισήμανε και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, ενώ ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι συμβάσεις των καθαριστριών έχουν ανανεωθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Κινητοποιήσεις Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου προχώρησε σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_cpgdj58o/

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News