default-image

Κουδούνι χωρίς δασκάλους - Λείπουν 3.000 από την Κρήτη

Κρήτη
Κουδούνι χωρίς δασκάλους - Λείπουν 3.000 από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγιασμός τελείται σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να γίνεται κανονικό μάθημα. Τα όσα ορίζουν η νομοθεσία και η λογική, ωστόσο, σκοντάφτουν στις μόνιμες παθογένειες της ελληνικής διοίκησης. Τα σχολεία της Κρήτης ξεκινούν με 3.000 κενά, χωρίς καθαρίστριες, χωρίς ολοήμερο, χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Άρα ανοίγουν τυπικά και όχι ουσιαστικά, αφού θα απαιτηθούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, προκειμένου η λειτουργία τους να ομαλοποιηθεί.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Και σίγουρα δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προσπαθούν κάποιοι να το εμφανίσουν. Ευθύνες έχουν όλες οι πρώην (πιθανότατα και οι επόμενες) ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες δεν ικανοποιούν το αίτημα για ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα μέτρο ανέξοδο, που όμως κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να το εφαρμόσει...

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση αυτή. Εκτιμούν πως σήμερα, εξαιτίας των κενών, θα υπάρξουν ακόμα και σχολεία που δε θα κάνουν καθόλου αγιασμό, ενώ λένε πως θα υπάρξουν σχολεία με 150 και 200 παιδιά, τα οποία θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά με δύο δασκάλους!

Φυσικά, μάθημα δεν μπορεί να γίνει με αυτές τις συνθήκες. Τα παιδιά, είτε θα επιστρέφουν στα σπίτια τους πάραυτα, είτε θα σχολούν νωρίτερα, και θα κληθούν αργότερα να καλύψουν επί τροχάδην μια ύλη που δε θα μπορούν να αφομοιώσουν.

Το - υπηρεσιακό - υπουργείο Παιδείας βλέπει το πρόβλημα. Και προσπαθεί να το λύσει, επεξεργαζόμενο όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις αιτήσεις των αναπληρωτών, που υποβάλλονται μέχρι σήμερα! Στόχος είναι οι περί τις 160.000 προβλεπόμενες αιτήσεις αναπληρωτών να έχουν μετατραπεί σε προσωρινούς πίνακες το αργότερο ως τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Αν όλα πάνε καλά, μετά την εξέταση των ενστάσεων και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, αναμένεται να έχει τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αναπληρωτών, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Κατ' απόλυτη προτεραιότητα  θα αναρτηθούν οι πίνακες των αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων, βασικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί), καθώς και των μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές.

Ταυτόχρονα χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου ομολόγησε στους εκπαιδευτικούς συντάκτες πως η αυστηροποίηση του ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει στα σχολεία 6.700 κενά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ούτε καθαρίστριες έχουν τα σχολεία, αφού, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Καναβάκη, «μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ρυθμίσεις και διαδικασίες από το υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών σχολικών μονάδων».

Το μόνο καλό είναι ότι φέτος, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δε θα υπάρχουν ελλείψεις βιβλίων στην Κρήτη...

Γονείς και ΕΛΜΕ αντιδρούν

Τα πολλά προβλήματα των σχολείων δημιουργούν συνθήκες αναστάτωσης με το "καλημέρα" στα σχολεία. Έτσι, σήμερα, εκτός από τον αγιασμό, έχουμε επίσης και παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και την Ένωση Γονέων στις 12:30 το μεσημέρι στο Δήμο Ηρακλείου. Η Ένωση Γονέων προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας και για την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στη 1:30 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου κάνει λόγο για αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που έχουν τραγικές επιπτώσεις στους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς. Όπως λέει, «οι επιπτώσεις των μνημονίων που εφαρμόστηκαν και του επερχόμενου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη δημόσια εκπαίδευση σε κατάρρευση και με ολοένα αυξανόμενη τη δαπάνη της ελληνικής οικογένειας και την αδυναμία πλέον να σπουδάσει το παιδί της».

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 35.000 από τον Ιούνιο του 2010. «Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία ότι "κατόρθωσε" να συγκεντρώσει από ΕΣΠΑ κυρίως και τακτικό προϋπολογισμό 12.000 πιστώσεις. Είναι σταγόνα στον ωκεανό και δε λύνουν σε καμία περίπτωση τα προβλήματα. Στο Ηράκλειο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κενά ακολουθούν το γενικό κανόνα και αυξάνονται για έκτη συνεχή χρονιά. Ο αριθμός τους ξεπερνάει το 300», επισήμανε ο πρόεδρος των καθηγητών.

Και αυτά παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν συγχωνευτεί, τμήματα των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί, καθηγητές με ωράριο που έχει επιμηκυνθεί και υποστηρικτικές δομές που έχουν καταργηθεί.

Καταγγελία δασκάλων: «Μάθημα δε θα μπορεί να γίνει»

Στα 1.000 ανέρχονται τα κενά στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νομού Ηρακλείου. Με τόσα κενά τις πρώτες μέρες, πολλά σχολεία, δυστυχώς, θα λειτουργήσουν ως παιδοφυλακτήρια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δ. Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μακράκης.

Όπως εξηγεί ο κ. Μακράκης, «την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ξεκινάει τυπικά, αλλά όχι ουσιαστικά, η νέα σχολική χρονιά. Για παράδειγμα, πολλά σχολεία της επαρχίας έχουν μόλις 3, 4 και 5 εκπαιδευτικούς, όταν χρειάζονται 8, 10 και 12. Πώς θα λειτουργήσει έστω το κανονικό πρόγραμμα; Γιατί φυσικά για λειτουργία του ολοήμερου ούτε λόγος».

Ο ίδιος τόνισε: «Η Ειδική Αγωγή, που αποτελεί τον ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης, εδώ και πολλά χρόνια είναι παραμελημένη, υπολειτουργεί και βασίζεται καθαρά στο μεράκι των εκπαιδευτικών. Τα κενά του νομού Ηρακλείου φτάνουν τα 195. Ζητάμε, λοιπόν, το αυτονόητο: ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά. Η εκπαιδευτική κοινότητα τα τελευταία χρόνια εκπέμπει SOS για τη δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας και διατρανώνουμε σε κάθε τόνο πως το δημόσιο σχολείο δεν πρέπει να καθοδηγείται από τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά από τις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας».

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της ανάδειξης των κενών αυτών, απευθύνει πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να παραστεί στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Ζωνιανών. Το Σχολείο Ζωνιανών, σύμφωνα με τους δασκάλους, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας. Στον αγιασμό θα βρίσκεται αντιπροσωπία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, ενώ έχει προσκληθεί και μέλος της διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News