default-image

Μέρκελ: "Να ελεγχθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο"

Ελλάδα
Μέρκελ: "Να ελεγχθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκη να ελεγχθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο και στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε αναφορικά με  τις συμμορίες διακίνησης προσφύγων, ανέδειξε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ ζητώντας την εφαρμογή της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Γερμανία μπορεί να αποτελέσει σε αυτό πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και τη συζήτηση με την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας τη διαδρομή η οποία οδηγεί από την Τουρκία προς την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία και την Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνομιλία της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας: «Μίλησα χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Από τη μία πλευρά πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ευθύνη.

Και μπορεί αυτό να το θεωρήσαμε αυτονόητο και να σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσει έτσι. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρούμε μία λογική συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Διότι δεν γίνεται έτσι, π.χ. η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμορίες διακινητών αποτελούν το αποφασιστικό στοιχείο σε μία περιοχή όπου αυτές οι δύο χώρες έχουν τα σύνορά τους, πρέπει να αλλάξει», τόνισε και επανέλαβε τη γερμανική θέση υπέρ μίας ευρωπαϊκής δεσμευτικής συμφωνίας για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων «Στη βάση δίκαιων όρων μεταξύ όλων των κρατών-μελών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ,υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή ευθύνη, προσθέτοντας αυτή η ευθύνη θα είναι διαρκής και μεγάλη.

«Η Γερμανία όμως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά

Και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι και στην κρίση του ευρώ σταθήκαμε πάντα ενωμένοι. Σε αυτό η Γερμανία ήταν συχνά αρκετά μόνη της. Μόνο αν δεν αντισταθούμε, αλλά είμαστε θαρραλέοι και προχωρούμε μπροστά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι κερδίζει με κάθε πόλεμο, καθώς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ενώ, όπως είπε, κάνει πολύ λίγα ώστε να λήξει ο πόλεμος και οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ ή η Ουκρανία.

«Οι άνθρωποι φεύγουν για να μην σκοτωθούν», επεσήμανε ο κ. Γκίζι και επέρριψε σοβαρές ευθύνες στο Βερολίνο για την προσφυγική κρίση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News