default-image

ΕΣΑμεΑ:" Προστατεύστε τα άτομα με αναπηρία"

Ελλάδα
ΕΣΑμεΑ:" Προστατεύστε τα άτομα με αναπηρία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, κ. Α. Τσίπρα, κ. Ευ. Μεϊμαράκη, κ. Στ. Θεοδωράκη, κ. Δ. Κουτσούμπα, κ. Φ. Γεννηματά, κ. Π. Καμμένο, κ. Π. Λαφαζάνη, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, εκφράζοντας την αγωνία του αναπηρικού κινήματος της χώρας, μπροστά στην οικονομική κρίση που βαθαίνει και με τις επιπτώσεις των Μνημονίων να δυσχεραίνουν τις ζωές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους κάθε μέρα και περισσότερο.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους.

Δεν υπήρξε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που να μην επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την κρίση.

Η αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι γονείς για τα παιδιά με αναπηρία, οι περικοπές στη χρηματοδότηση στις δομές κλειστής φροντίδας, το αλαλούμ στην ειδική εκπαίδευση, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα ξεκινήσουν φέτος τα σχολεία, οι βάρβαρες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, το ποσοστό των ανέργων μεταξύ των ατόμων με αναπηρία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαχρονικά αγωνίζεται ώστε τα άτομα με αναπηρία να ασκούν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους. Απαίτησε και απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, και συνεχίζει και σήμερα να ζητά, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία.

Στην επιστολή ζητείται από τους επικεφαλής των κομμάτων να δεσμευτούν στα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα αναπηρίας κάθε μορφής (εξωιδρυματικό/ διατροφικό/ προνοιακά κλπ.), κατά την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Διαμηνύεται τέλος ότι το αναπηρικό κίνημα, ενωμένο και αποφασισμένο, θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα που το πολίτευμά μας του παρέχει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την κοινωνική τους ισοπέδωση.

Το κείμενο της επιστολής  

«Αξιότιμοι Πρόεδροι, Αξιότιμε Γραμματέα,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με την παρούσα ανοιχτή επιστολή της σας εκφράζει την αγωνία του αναπηρικού κινήματος της χώρας, μπροστά στην οικονομική κρίση που βαθαίνει και με τις επιπτώσεις των Μνημονίων να δυσχεραίνουν τις ζωές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους κάθε μέρα και περισσότερο.

Σε περιόδους εντονότατης οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές και τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και έχουν υπονομεύσει την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, γεγονός που έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με ό,τι υπαγορεύει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012) αποδεχόμενη την υποχρεωτική εφαρμογή της.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους.

Δεν υπήρξε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που να μην επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την κρίση. Εργασία, Απασχόληση, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση & Ασφαλιστικό Σύστημα Παροχών Υγείας και Περίθαλψης, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός. Τομείς που όλοι τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Αναπηρία. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα ήταν και παραμένει η προστασία των εισοδημάτων ξεκινώντας από τα επιδόματα αναπηρίας, τις συντάξεις και τους μισθούς αναδεικνύοντας ότι τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το κόστος επιβίωσης που έχει κάθε πολίτης αλλά και το πρόσθετο κόστος της αναπηρίας τους. Το κόστος που συνδέεται άμεσα με την διαχρονική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Η αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι γονείς για τα παιδιά με αναπηρία, οι περικοπές στη χρηματοδότηση στις δομές κλειστής φροντίδας, το αλαλούμ στην ειδική εκπαίδευση, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα ξεκινήσουν φέτος τα σχολεία, οι βάρβαρες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, το ποσοστό των ανέργων μεταξύ των ατόμων με αναπηρία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαχρονικά αγωνίζεται ώστε τα άτομα με αναπηρία να ασκούν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους. Απαίτησε και απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, και συνεχίζει και σήμερα να ζητά, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία. Ζητά τη δέσμευση και τη συμφωνία για την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους. Για αυτό το σκοπό ζητά για άλλη μία φορά τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Αναπηρίας υπαγόμενη απευθείας στον  Πρωθυπουργό, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία.

Συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος:

-Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές: Τα ζητήματα αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης είναι οριζόντια και αφορούν κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ως εκ τούτου απαιτείται από κάθε δημόσια αρχή η εφαρμογή και ο συντονισμός των πολιτικών για την αναπηρία.

-Παροχή οικονομικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους: σχεδιασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για κάθε κατηγορία αναπηρίας

-Παροχή κοινωνικής προστασίας: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις μητέρες παιδιών με αναπηρία και τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία.

-Προώθηση μέτρων, στο πλαίσιο του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά επίσης μετ' επιτάσεως την άμεση επαναφορά του Ν.612/1977 που αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ο οποίος αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των νόμων που προστάτευσαν τα άτομα με αναπηρία, που έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να είναι βάρος στην οικογένειά τους, τον πρώτο μεταχουντικό πραγματικά προστατευτικό νόμο που αποτέλεσε ένα από τα προπύργια των δικαιωμάτων μας και καταργήθηκε εν μία νυκτί με το 3ο Μνημόνιο.

Ζητούμε να δεσμευτείτε χωρίς υπεκφυγές με σαφή και έντιμο τρόπο στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα αναπηρίας κάθε μορφής (εξωιδρυματικό/ διατροφικό/ προνοιακά κλπ.), κατά την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Το αναπηρικό κίνημα, ενωμένο και αποφασισμένο, κάνει σαφές ότι θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα που το πολίτευμά μας του παρέχει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την κοινωνική τους ισοπέδωση.

Αξιότιμοι πρόεδροι, Αξιότιμε Γραμματέα,

Γνωρίζουμε πόσο στενά είναι τα περιθώρια κινήσεων που έχετε, παρ΄όλ' αυτά το διακύβευμα, η περαιτέρω φτωχοποίηση δηλαδή μιας μεγάλης πληθυσμιακά και ευάλωτης κοινωνικά και οικονομικά κοινωνικής ομάδας, των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, μπορεί να γίνει τραγικότερο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση και αντίληψη για την κατάσταση που περνάει η χώρα μας σήμερα και βιώνει η ελληνική κοινωνία. Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος αφορούν στα ελάχιστα ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς ανάγκες και υποχρεώσεις στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News