Ελλάδα

"Οι αγρότες τους δοκίμασαν... Τώρα με το ΚΚΕ!"

Σε αυτές τις εκλογές, κάθε μικρομεσαίος αγρότης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την πείρα που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια και να ψηφίσει με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Του Μανώλη Καρκαβάτσου*

Τους δοκίμασε όλα αυτά τα χρόνια… ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Έμαθε ότι ήταν συγκυριακά και τελικά ψεύτικα όσα του έταζαν, για «μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά» και «χρυσά κουτάλια», απάτη τα περί φιλολαϊκών συμφωνιών μετά από «σκληρές διαπραγματεύσεις» και «μάχες».

Όλες οι κυβερνήσεις κάθονταν με το μέρος των μονοπωλιακών ομίλων στο τραπέζι των σαλονιών της ΕΕ, γ' αυτό τον παρέδωσαν στα νύχια των τραπεζών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων. Γι' αυτά τα συμφέροντα διαπραγματεύονταν και συναποφάσιζαν για την ΚΑΠ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε την αποφασισμένη από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φορολόγηση με το 1ο και 2ο μνημόνιο κι όλοι μαζί και το ΠΟΤΑΜΙ πρόσθεσαν το 3ο που επιταχύνει την ΚΑΠ, αυξάνει τους φόρους, επιδεινώνει το Ασφαλιστικό. Σε αυτό προβλέπεται σταδιακή αύξηση του φόρου στο 26%, προκαταβολή φόρου έως και 100%, αύξηση στα αγροεφόδια στο 23%, κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου στο αγροτικό πετρέλαιο. Για τον ΟΓΑ έχουν δεσμευτεί έως τον τριπλασιασμό των σημερινών εισφορών, όταν εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ανασφάλιστοι από αδυναμία καταβολής τους.

Αποδείχθηκε, με οδυνηρό για το λαό τρόπο, ότι όταν τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας είναι στα χέρια των μονοπωλίων, δεν μπορεί να ασκηθεί φιλολαϊκή κυβερνητική πολιτική. Γι αυτό το ΚΚΕ απορρίπτει τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού και των λυκοσυμμαχιών του, παλεύει για την εργατική - λαϊκή εξουσία, στην οποία θα έχει αποφασιστικό ρόλο.

Σήμερα, αυτοί που ψήφισαν όλα αυτά τα μέτρα τάζουν προεκλογικά φοροελαφρύνσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και υποσχέσεις για ισοδύναμα, δήθεν ανακουφιστικά μέτρα. Τα αντιλαϊκά μέτρα για τον ΟΓΑ κλπ. αποτελούν δεσμεύσεις των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη την υλοποίησή τους. Για την αγροτιά τα ισοδύναμα είναι ενταγμένα στο στόχο για μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης, για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας από την οποία θα ωφεληθούν οι λίγοι μεγάλοι σε βάρος των περισσότερων μικρομεσαίων αγροτών.

Μετατρέψτε την όποια πίκρα ή απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δυναμική πολιτική στάση με ψήφο ενίσχυσης του ΚΚΕ, του Κόμματος που στήριξε τους αγώνες και τα αιτήματά σας. Μην παγιδευτείτε σε νέα -χωρίς ελπίδα- επιστροφή σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ή μετακίνηση σε ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, άλλα νέα αναχώματα όπως η ΛΑΕ-ο ΣΥΡΙΖΑ 2 που επιλέγει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο από άλλη κατεύθυνση. Απομονώστε τη φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που δήθεν νοιάζεται για την ντόπια παραγωγή και δεν λέει κουβέντα για τις αιτίες του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση. Το μόνο νέο δρόμο ενάντια στη φτώχεια την ανεργία και το ξεκλήρισμα. Είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, για κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ' όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και υλών βιομηχανίας.

Η κοινωνικοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων. Με αυτές τις οικονομικές προϋποθέσεις, η λαϊκή εξουσία κάνει πράξη την αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ προς όφελος του λαού.

Το νέο για τους αγρότες, είναι η ένταξή τους σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροϊδιοκτητών αγροτών, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις. Έτσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική μικροϊδιοκτησία. Τους απαλλάσσει μια για πάντα από το κεφάλαιο, τράπεζες, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, από φόρους, εξασφαλίζοντας τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία. Παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.

Η συσπείρωση με το ΚΚΕ, το δυνατό ΚΚΕ παντού, είναι προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής του σημερινού αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού. Είναι προϋπόθεση για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να καταργήσουμε, με το δίκιο των εργαζομένων, μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους. Ο δρόμος της ρήξης με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο περνά απαραίτητα από τη συσπείρωση με το ΚΚΕ και την ενίσχυσή του.

Είναι ψήφος ενίσχυσης του ίδιου του λαού για να βρεθεί την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις ώστε να αντιπαλέψει τα μέτρα που θα έρθουν, μέσα από ένα καλά οργανωμένο κίνημα διεκδίκησης, μέσα από γερούς και δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγροτών, σε συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία.

Ο λαός έχει ανάγκη τη δική του διακυβέρνηση, την κυβέρνηση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, και σ' αυτήν το ΚΚΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ γιατί αύριο μαζί με τους κομμουνιστές θα δίνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους».

* Ο Μανώλης Καρκαβάτσος είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Ηράκλειο και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων

Σχόλια