default-image

Τσακαλώτος: "Δε βλέπω κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού"

Ελλάδα
Τσακαλώτος: "Δε βλέπω κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση.

Απαντώντας σε δημοσίευμα των "Νέων" ότι οι δανειστές θέλουν μεγάλο συνασπισμό για να συζητήσουν το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. «Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση», σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο, όπως είπε.

Κατά συνέπεια, «κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν, δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους - το αντίθετο», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει, επίσης, ότι «η Ν.Δ. του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυο τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ». Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, σύμφωνα με τον ίδιο, που σημειώνει παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν «ουδέτερες πολιτικές» και ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα παράλληλο πρόγραμμα» που «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση θα βρεθεί εντός της επόμενης Βουλής.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα Fm", ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι χρειάζονται δυνάμεις που να πιστεύουν ότι θα δουλεύει η συμφωνία, αλλά και ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., σας λέω εγώ, δεν το πιστεύουν. Το Ποτάμι δεν έχω μια καλή εικόνα τι ακριβώς πιστεύει», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, επισήμανε πως, «η επιθετική ρητορική, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει κι ότι λένε ψέματα, δεν είναι μια βάση για συζήτηση».

«Δείχνει πάρα πολύ παλαιοκομματική, θυμίζει δεκαετία του 1950 αυτή η ρητορική. Ή θα υπάρχει αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση ή θα ξαναγίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Νομίζω ότι πιο πολλές δυνάμεις -περιλαμβάνω σε αυτές και το ΣΥΡΙΖΑ- δε θα θέλουν και δε θα μπορούν να πάνε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση», σχολίασε ο υποψήφιος βουλευτής.

«Ήμουν από αυτούς πού λέγανε πρώτα να γίνει το Συνέδριο και μετά να γίνουν οι εκλογές, για να μπορέσει ο κόσμος να συζητήσει σοβαρά για τη δική μας στρατηγική. Οπότε, νομίζω ότι πολύς κόσμος ήθελε το χρόνο να μπορεί καταλάβει τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να γίνει και με ποιον τρόπο», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε χωρίς συμφωνία στις 12 Ιουλίου είπε: «Έτσι όπως ήταν τα πράγματα, δεν είχαμε πολύ μεγάλη επιλογή. Θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις και το κυρίαρχο θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις στον κόσμο... Δηλαδή, θα ήταν πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στους ανθρώπους με πολύ μικρές καταθέσεις και θα περνούσαμε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News