Ελλάδα

Π. Λαφαζάνης: "Η κυβέρνηση παραιτήθηκε, δεν έπεσε"

«Η κυβέρνηση δεν έπεσε αλλά παραιτήθηκε ταπεινωτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Ο Πρόεδρος της ΛΑΕ τόνισε πως «ο λόγος που η κυβέρνηση δεν τόλμησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι όπως ξεκαθάρισε οι βουλευτές της ΛΑΕ δε θα την έδιναν, είναι γιατί στο σχεδιασμό της βρίσκονταν εξαρχής οι εκλογές-εξπρές».

Ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στα «κατεστημένα» και υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Κάλεσε μάλιστα την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι λειτουργεί σαν «εντολοδόχος» του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και αποκλείει τη ΛΑΕ τόσο από τον τηλεοπτικό χρόνο όσο και από την χρηματοδότηση, προκειμένου να «πνιγεί» το αντιμνημονιακό της μήνυμα.

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου και η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας σε ερώτηση για την εγκατάλειψη του διπόλου: «Μνημονιακό- αντιμνημονιακό», ανέφερε πως «το δίλημμα είναι εάν ο λαός θα αποκαρδιωθεί ή εάν θα παλέψει» ενώ ταυτόχρονα έριξε τα «βέλη» της στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, ως το «πιο παλιό μνημονιακό που ντύνεται το νέο».

Αναφορικά για τις εκλογές η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται με τη συναίνεση των δανειστών και τις σχεδίασαν μαζί με το Μαξίμου. Αυτές είναι εκλογές εκκαθάρισης των αντιμνημονιακών δυνάμεων».

Από τα «καρφιά» της δεν θα έλλειπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως έχει υπερασπιστεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο από ό,τι υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του. Ενώ σε άλλο δίλημμα σχολίασε πως το «πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία».

Νωρίτερα, στην δική της τοποθέτηση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε πως, η ΛΑΕ αντιπροσωπεύει το "πρώτο ανάχωμα στη νεομνημονιακή λαίλαπα, την ελπίδα".

«Η ΛΑΕ ενοχλεί, γιατί αναδεικνύει στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή αλλά η πάλη και η αντίσταση», αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις και εκτίμησε ότι η κάλπη θα αναδείξει τη δύναμη του νέου κόμματος.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος κάλεσε το λαό να πάρει την τύχη του στα χέρια του. «Πρέπει να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις» και καταλήγοντας «Εμπρός για την Ελλάδα, για το δίκιο και τη λευτεριά».

Αναφορικά για τα μνημόνια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΛΑΕ, «Είναι το τέλος της Δημοκρατίας, είναι το προτεκτοράτο, είναι η καταλήστευση της χώρας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια. Πρέπει να τελειώνουμε με τα μνημόνια και μπορούμε», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως «το τρίτο μνημόνιο είναι το τέλος του αγροτικού κόσμου».

«Η χώρα με τα μνημόνια είναι μια ερειπωμένη χώρα και μια χώρα που κινδυνεύει να χαθεί και εθνικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά για το εθνικό νόμισμα οι «γνωστές» τοποθετήσεις της ΛΑΕ, αναφέρθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου. «Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή και πρέπει να σταματήσει αυτή η δαιμονολογία. Δεν υπάρχει πουθενα αυτό στην Ευρώπη παρά μόνο στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί στη χώρα υπάρχει παράδοση υποτέλειας. Που είναι το χαρακτηριστικό των κατεστημένων πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Το εθνικό νόμισμα είναι αναγκαία επιλογή για να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Θα εξασφαλίσει στη χώρα την απαραίτητη ρευστότητα».

«Δεν βλέπω χώρες που είναι εκτός ευρωζώνης να δυστυχούν και να καταστρέφονται», ολοκλήρωσε.

«Εθνικοποίηση τραπεζών, τέλος λιτότητας, τερματισμός μνημονίων. Εάν μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε εντός ευρώ, καμία αντίρρηση. Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Αλλά τα ευρωπαικά κατεστημένα οδηγούν την Ευρώπη από το κακό στο χειρότερο. Η απάντησή μας είναι: Εθνικό Νόμισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν χρειάζονται πρόσθετα συναλλαγματικά αποθέματα για να καλύψουμε τις θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας σε καύσιμα, φάρμακα, κλπ, εφόσον έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε ο κ.Λαφαζάνης.

«Πρέπει να υπάρξει γενναία διαγραφή του χρέους. Βρισκόμαστε σε κατάσταση δανειακής ζούγκλας. Χρειάζεται και μεγάλη σεισάχθεια του ιδιωτικού χρέους για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Διαγραφή σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και ρύθμιση σε όσους δυσκολεύονται. Μια τέτοια σεισάχθεια  μπορούν να ανακεφαλαιωθούν από εθνική κεντρική τράπεζα, είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανέφερε αναφορικά για το ελληνικό χρέος.

Αναφορικά για τις καταθέσεις που «έχουν εξαερωθεί διότι κάποιοι αετονύχηδες τις βγάζουν στο εξωτερικό και μάλιστα κρύβουν αφορολόγητο μαύρο χρήμα. και πρέπει να ελεγχθούν», αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου. «Παράλληλα εξαερώνονται γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά και τις σηκώνει για να ζήσει. Το εθνικό νόμισμα θα προστατέψει τις καταθέσεις. Οι τράπεζες θα γίνουν ατμομηχανη ανάπτυξης και όχι όχημα διαπλοκής. Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις από το εθνικό νόμισμα», ενώ παράλληλα «στο πρόγραμμά μας είναι η επανασύσταση της ΑΤΕ και έλεγχος του σκανδάλου, καθώς και επανασύσταση του Ταμιευτηρίου».

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, «εμείς στηρίζουμε ιδιωτικές επενδύσεις, πρώτα από όλα τις μικρομεσαίες. Σε ένα πλαίσιο με κανόνες, προδιαγραφές για να εξυπηρετήσουμε την ανάπτυξη και τις εργασιακές σχέσεις. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι τραγωδία και επιβλήθηκε από την ΕΚΤ για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου».

Από τη συνέντευξή του δεν θα έλειπε και το θέμα του δημοψηφίσματος και οι μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως: «Το 62% του λαού και κυρίως της νεολαίας, δεν ήθελε τα μνημόνια. Και το είπε και στην κάλπη και στους δρόμους με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να κάνει μνημονιακή κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Μνημονιακή κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε και κυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Βλέπω να πιέζουν σε αυτή την κυβέρνηση και οι ευρωνωσιακοί προστάτες μας».

Πρόκειται για τραγωδία για την οποία θα έπρεπε να ντρέπονται οι "κύκλοι" της Ε.Ε. Μαζί με τις ΗΠΑ δεν έχουν αφήσει καμια χώρα όρθια, όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία για αυτό και γίνονται αυτα τα δράματα στην περιοχή μας», δήλωσε αναφορικά με το προσφυγικό. «Οι βρώμικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι υπαίτιοι για αυτή την τραγωδία. Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Χρειάζεται οικονομική στήριξη». Ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν είχε ούτε σχέδιο ούτε συντονισμό. Έχουμε πρόσφυγες, έχουμε και νεοπρόσφυγες, τα παιδιά μας».

Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης είχε πει ότι κοιτάζουμε τους πρόσφυγες που έρχονται και δεν κοιτάζουμε τους δικούς μας πρόσφυγες που φεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά, όπως αναφέρει και το capital.gr.

Αναφορικά με τη Ρωσία ο κ.Λαφαζάνης ανέφερε: «Επισκέφθηκα πολλές φορές τη Ρωσία. Προσπάθησα να συμβάλω στην βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας. Η συμφωνία που υπογράψαμε για τον αγωγό, διαμόρφωνε νέα δεδομένα και "έσπαγε" τις ψυχροπολεμικές λογικές που ήθελε την Ρωσία αποκομμένη από την Ευρώπη.

Είναι απαράδεκτο που η Ελλάδα συμμετέχει στην επιβολή μέτρων εναντίον της Ρωσίας. Είναι απαράδεκτο και κάνω έκκληση να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον αγωγό ακριβώς όπως την υπογράψαμε».

Σχόλια