default-image

Ο Ν. Μαριάς για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης αναλφαβητισμού

Ελλάδα
Ο Ν. Μαριάς για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης αναλφαβητισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης του αναλφαβητισμού ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς απηύθυνε το δικό του μήνυμα, υπενθυμίζοντας το πολυδιάστατο ρόλο του αναλφαβητισμού και τις Εκθέσεις του ΟΗΕ, της UNICEF και της UNESCO. Πιο αναλυτικά:

«Τα άρθρα 28 και 29 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του 1989 για τα δικαιώματα του παιδιού αναφέρονται στο δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και στην παροχή ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών. Όμως, καθημερινά καταπατείται το δικαίωμα αυτό παγκοσμίως.

Ο αναλφαβητισμός είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό. Στην Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ 2013-2014 αναφέρεται ότι 250 εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο δεν διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής.

Επίσης, σε Έκθεση που συντάχθηκε από την UNICEF και την UNESCO τον Απρίλιο του 2015 αναφέρεται ότι περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά στη Μέση Ανατολή δεν πηγαίνουν στο σχολείο και ο κύριος λόγος στέρησης της εκπαίδευσης στα παιδιά αυτά είναι η φτώχεια. Στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν το σχολείο εξαιτίας των συρράξεων στη Συρία και στο Ιράκ. Εάν συνυπολογισθούν τα παιδιά εμπόλεμων χωρών ο αριθμός φθάνει στα 15 εκατομμύρια.

Η σημερινή ημέρα η οποία με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου 1965 έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα εξάλειψης του αναλφαβητισμού και κατ' επέκταση της πνευματικής και πολιτιστικής καθυστέρησης του αναλφάβητου ατόμου, στέλνει μήνυμα σ' όλο τον κόσμο ότι η γνώση αποτελεί δύναμη, εξαλείφει την ανισότητα και απελευθερώνει τον άνθρωπο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και πρόοδο. Τα εκατομμύρια παιδιά που αδυνατούν να πάνε στο σχολείο μας προσκαλούν όλους να τα βοηθήσουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News