Ελλάδα

Έχουν γνώση οι 4 αρχηγοί για τα προβλήματα της Κρήτης (;)

Πρώτος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δύο ημέρες πριν έρθει στην Κρήτη για την περιοδεία του, στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο. Είπαμε, εντάξει, λογικό είναι, η καταγωγή του είναι από το Ηράκλειο, η οικογένειά του δραστηριοποιήθηκε πολιτικά εδώ, ο πατέρας του ήταν βουλευτής Ηρακλείου, έχει μια λογική - κι ας μην έχει κατέβει ποτέ ως υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου μέχρι σήμερα.

Γράφει ο Μέντωρ

Στη συνέχεια, γίνεται γνωστό... στο παρά πέντε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και... το κερασάκι στην τούρτα: σαν κεραυνός εν αιθρία έφτασε στα αφτιά μας η είδηση (και έγινε και επισήμως πράξη!) ότι και ο Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του... στο νομό Ηρακλείου.

Στην Κρήτη κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής άλλος ένας αρχηγός κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, στα Χανιά, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε μόνο τεκμήριο εντοπιότητας (ο κ. Θεοδωράκης είναι... βέρος Χανιώτης), καθώς από εκεί ξεκίνησε την πολιτική του πορεία, κατεβαίνοντας στα Χανιά από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία έλαβε μέρος.

Τέσσερις λοιπόν πολιτικοί αρχηγοί κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στην Κρήτη, "ξοδεύοντας" τη μία από τις δύο θέσεις που έχουν στα ψηφοδέλτια στο νησί μας.

Καταρχήν, θα το θεωρήσουμε "τιμητικό": το ότι οι αρχηγοί των κομμάτων... συνωστίζονται για να κατέβουν υποψήφιοι στην Κρήτη, ένα νησί που δε θα λέγαμε ότι υπήρξε ποτέ στην... πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, κάτι που γίνεται αντιληπτό από το μικρό αριθμό των Κρητικών που έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί και υπουργοί και τη σχετική... εγκατάλειψή του εδώ και δεκαετίες ως προς τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη.

Αλλά, παρ' όλα αυτά, θα θεωρήσουμε καταρχήν "τιμητικό" το γεγονός της καθόδου τεσσάρων πολιτικών αρχηγών ως υποψήφιων στο νησί μας. Όμως... εδώ υπάρχει ένα τεράστιο "αλλά"... Για την ακρίβεια, περιέχει πολλά, μικρότερα ερωτήματα, ιδιαίτερα σοβαρά, τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, ούτε να τα αφήσουμε στην άκρη, αισθανόμενοι ως... αρχοντοχωριάτες, τιμώμενοι από την ευαρέσκεια των "ηγετών" του Έθνους να μας κάνουν το χατίρι να τους έχουμε υποψήφιους βουλευτές.

Θα θέλαμε πολύ να ήταν τόσο ιδανικά τα πράγματα, ώστε να είχαμε την... πολυτέλεια να παραστήσουμε τους κολίγους που σκύβουν υποτακτικά το κεφάλι στον αφέντη τους και αισθάνονται υπερήφανοι που τιμά το φτωχικό τους. Όμως, το φτωχικό μας, το νησί μας, η Κρήτη μας, έχει υποφέρει πολλά και ο νοικοκύρης αισθάνεται περισσότερη αγανάκτηση απ' ό,τι τιμή.

Απορία 1η

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα "αλλά"... της υπόθεσης.

Καταρχάς, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε το σκεπτικό της καθόδου όλων αυτών. Εντάξει, να καταλάβουμε (με λίγο ζόρι) την υποψηφιότητα Θεοδωράκη στα Χανιά και Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο. Είναι η εντοπιότητα στη μέση, εντάξει. Οι έτεροι δύο αρχηγοί με ποιο σκεπτικό κατέρχονται στο Ηράκλειο; Ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του στο νομό, αλλά δεν ήταν το υψηλότερο. Και η καλή παρουσία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο Ηράκλειο δεν καθιστά το νομό "παραδοσιακά... συριζαϊκό" - δηλαδή το ΠΑΣΟΚ τι να πει, που είχε πρασινίσει όλη την Κρήτη για 30 χρόνια και βάλε;

Και αν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του κ. Τσίπρα, είναι μάλλον... εντελώς αδύνατο να κατανοήσουμε αυτήν του κ. Καμμένου. Ουδέποτε υπήρξε κάποια "ειδική" σχέση των ΑΝ.ΕΛ. με την Κρήτη και τα ποσοστά του κόμματος του τέως υπουργού Άμυνας στο νησί δεν ήταν ακριβώς υψηλά. Μάλλον το αντίθετο. Γιατί λοιπόν; Βάσει ποιου σκεπτικού;

Απορία 2η

Το δεύτερο "αλλά" έχει να κάνει με τους ίδιους τους αρχηγούς και την Κρήτη. Το νησί μας μπορεί να είναι "πλούσιο" σχετικά με άλλα μέρη της Ελλάδας (είναι προικισμένο με εκπληκτικό περιβάλλον και ιστορία, καθώς και πλούσιο έδαφος, γι' αυτό και ο τουρισμός ανθεί και τα προϊόντα μας είναι πασίγνωστα και περίφημα), αλλά όχι εξαιτίας της... πρόνοιας και της προσοχής που δίνει η Πολιτεία στην Κρήτη. Ανέκαθεν το νησί μας ήταν "ριγμένο" και μάλιστα... άσχημα στο θέμα των μεγάλων έργων.

Τα γνωρίζετε αυτά τα μεγάλα έργα, κύριοι πολιτικοί αρχηγοί, που ζητάτε πλέον απευθείας την ψήφο των Κρητικών;

Γνωρίζετε, ας πούμε, ότι το κεντρικό, κύριο και βασικό αεροδρόμιο του νησιού, ενός νησιού που δέχεται κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια επισκέπτες, είναι προδιαγραφών... 1960 και δεν μπορεί ούτε να εκσυγχρονιστεί, ούτε να αναβαθμιστεί-επεκταθεί διότι είναι από τη μια πλευρά ενταγμένο στον πολεοδομικό ιστό της Νέας Αλικαρνασσού και από την άλλη βλέπει θάλασσα;

Γνωρίζετε ότι εδώ και μιάμιση δεκαετία το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή διάσταση στο νησί, βουλοπλέει στα αβαθή και όλο δημοπρατείται αλλά όλο... στα σχέδια μένει;

Γνωρίζετε ότι ο βασικός οδικός άξονας του νησιού, ο ΒΟΑΚ, που συνδέει όλες τις πρωτεύουσες των νομών και τις περιοχές με το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, είναι σε άθλια κατάσταση στο 80% του μήκους του και είναι παντελώς ακατάλληλος;

Γνωρίζετε πόσος κόσμος χάνει τη ζωή του κάθε χρόνο σε αυτόν τον απαράδεκτο δρόμο;

Γνωρίζετε, αλήθεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, όπου καθημερινά αυξάνονται οι υποχρεώσεις και μειώνονται τα έσοδα;

Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα χιλιάδες σοβαρά ζητήματα της Κρήτης.

Τι απ' όλα αυτά γνωρίζετε επαρκώς ώστε να σας ψηφίσουμε; Τι απ' αυτά έχετε πραγματικά προσπαθήσει να λύσετε όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείστε στην πολιτική; Γιατί κανείς σας δεν είναι χθεσινός, όλοι έχετε μια ιστορία - άλλος μεγαλύτερη, άλλος μικρότερη.

Απορία 3η

Υπάρχει και ένα ακόμη "αλλά". Η παρουσία ενός αρχηγού κόμματος στο ψηφοδέλτιο "τρώει" μια θέση από κάποιο τοπικό στέλεχος, κάποιον άνθρωπο που έχει καθημερινή επαφή με τον τόπο, γνωρίζει τους ανθρώπους του, συνήθως ζει στον τόπο, έχει γνώση των προβλημάτων, των ιδιαιτεροτήτων, του καθετί που έχει να κάνει με την εκλογική του περιφέρεια.  

Οι αρχηγοί των κομμάτων τι απ' όλα αυτά έχουν; Και επιπροσθέτως, εντάξει, πείτε ότι κρατάνε τις έδρες που έχουν σε κεντρικές εκλογικές περιφέρειες και όχι την έδρα της Κρήτης. Αλλά... αν αποφασίσουν να κρατήσουν την έδρα που θα "κερδίσουν" στο νησί; Θα "φάνε" δηλαδή τη θέση από ένα βουλευτή που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την περιφέρεια, να αγωνιστεί για τον τόπο του, να κάνει προσπάθειες για να προωθήσει τα θέματα του νομού του με ερωτήσεις και άλλες ενέργειες; Και σε αντάλλαγμα... θα έχουμε την τιμή ο Χ ή ο Ψ αρχηγός κόμματος να θεωρείται εκλεγμένος βουλευτής Κρήτης. Όχι, δεν είναι καλό αυτό...

Και μία πρόταση

Ακούσαμε τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει μια εξαιρετική πρόταση μέσα από το δελτίο της "ΚΡΗΤΗ TV". Προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων που κατεβαίνουν στην Κρήτη ένα "κρητικό ντιμπέιτ". Μια "μονομαχία" των αρχηγών που θα μεταδοθεί από τα κρητικά τηλεοπτικά δίκτυα και θα αφορά τα προβλήματα του τόπου.

Θα απευθύνουμε λοιπόν και εμείς, ως "Νέα Κρήτη", τη δική μας πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που αποφάσισαν να πολιτευτούν στην Κρήτη. Τους καλούμε σε έναν ντημπέιτ, στο οποίο θα μας δείξουν αν γνωρίζουν τι σημαίνει Κρήτη, ποια είναι τα προβλήματά της και ποιες οι αγωνίες των κατοίκων της.

Αν το κάνουν αυτό, θα δικαιούνται να ζητήσουν την ψήφο μας. Διαφορετικά... ευχαριστούμε για την "τιμή", αλλά... δεν αισθανόμαστε και "τιμημένοι".

Σχόλια