Ελλάδα

Μεϊμαράκης: "Απαραίτητη η ευρεία συνεργασία"

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, δεκατρείς μέρες πριν τις εκλογές, παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης το βράδυ της Δευτέρας. Ο αρχηγός της Ν.Δ. άσκησε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους επτά μήνες, από την εκλογή του κι έπειτα.

«Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ στάθηκε στην ανάγκη για ευρεία συνεργασία όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Όπως ανέφερε, τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα, ενώ επέρριψε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι σκεφτόταν την προσφυγή στις κάλπες, τη στιγμή που ζητούσε τη στήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «άχρηστο» και «διχαστικό» το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών.

«Κάθε χρόνο και κάθε εξάμηνο εκλογές; Πόσο θα προχωρήσουμε με αυτό;», διερωτήθηκε, ενώ επισήμανε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα άλλαξε επτά πρωθυπουργούς. «Τι σημασία έχουν τα πρόσωπα; Σημασία έχει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς», υπογράμμισε και σημείωσε ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ωστόσο το ζήτημα είναι να υπάρξει εθνικό σχέδιο. Επιπλέον καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι είπε ψέματα, ενώ παραδέχτηκε ότι όλοι έχουν ευθύνες για την κρίση, όχι όμως ισομερείς.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε φυσιολογική την ένταση προ των εκλογών και επανέλαβε ότι, αν το «ψευτράκος» αποτελεί πρόβλημα, τότε ανακαλεί. «Δεν είμαι δήθεν, δεν τον έβρισα, δεν κρύφτηκα ποτέ», εξήγησε και ανέφερε ότι οι πολίτες πλέον συγκρίνουν τα έργα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το «ροζ» συννεφάκι που περιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η φραστική αντιπαράθεση δεν μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική σχέση», συμπλήρωσε σύμφωνα με το naftemporiki.gr.

Όπως σημείωσε, «στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εκτίμησε ότι παρέσυρε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δε δίνω υποσχέσεις, είναι δύσκολη η κατάσταση της χώρας», επισήμανε και στάθηκε στην ανάγκη σχηματισμού μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, όπου θα μετέχουν και όσοι δεν είναι στην κυβέρνηση. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός δημοσιονομικά σωστός, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Όπως επισήμανε, το μνημόνιο απαρτίζεται από τρεις πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικούς στόχους και αναδιάρθρωση χρέους, που, όπως ανέφερε, είχε συμφωνηθεί από το 2012.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, κάνοντας λόγο για μη κρατικά πανεπιστήμια.

Δεσμεύτηκε, επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης, για την κατάργηση της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει μίσος σε ό,τι ιδιωτικό».

Σχόλια